ŠÁLKY ŠŤASTIA

Káva znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky i rakoviny

Foto KRISTIÁN MAJZLAN
Dátum 30.12.2016

Horká, voňavá, silná, omamná. Ráno, doobeda, na obed, poobede a vlastne vždy, keď na ňu dostanete chuť. Niektorí si potrpia na jej profesionálnu prípravu a vychutnávajú si ju výlučne v obľúbenej kaviarni, iným postačí aj zalievaný „turek v skle“. Isté je, že si už niekoľko storočí udržiava výsadné postavenie v životoch mnohých z nás a ráno bez nej si dokonca nevedel predstaviť ani slávny hudobný skladateľ Johann Sebastian Bach. „Bez svojej rannej kávy sa cítim vyschnutý ako pečená koza,“ vyhlásil.

Pokrstená

Kolískou kávy je Etiópia, kde jej povzbudzujúce účinky objavili v 6. storočí. So štipkou nadhľadu možno povedať, že za kávu vďačíme práve zvedavým kozám, ktoré ako prvé ochutnali plody kávovníka a vnukli ľuďom nápad ochutnať tiež. Vo významnej miere sa káva začala pestovať o pár storočí neskôr na Blízkom východe a do Európy sa dostala takpovediac len nedávno – v 17. storočí. Sprevádzali ju dramatické udalosti – do Viedne napríklad zavítala súčasne s Turkami, ktorí mesto vytrvalo obliehali. Mali so sebou nespočetné množstvo vriec s kávou a práve tie tu museli pri úteku zanechať. Holanďania zas nelegálne pašovali kávu z Blízkeho východu, začali ju pestovať v skleníkoch a neskôr vo svojich srílanských a indonézskych kolóniách.

Pokračovanie tohto článku nájdete v tlačenej verzii Extra plus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria