LEKÁRI: O ODMENÁCH S NAMI ZATIAĽ NIKTO NEKOMUNIKOVAL

Ministerstvo zdravotníctva po unáhlenom vyhlásení premiéra Matoviča, že lekári nedostanú nič, prisľúbilo im odmeny vo výške 38 miliónov eur. Zatiaľ nevideli ani euro.

Foto pexels/ILUstračnÁ FOTO
Dátum 13.09.2020

BRATISLAVA 13. septembra (TASR/extraplus.sk) – Slovenská lekárska komora (SLK), Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR a Zdravita tvrdia, že s nimi Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o odmenách pre lekárov, ktorí sa ocitli v prvej línii v boji s novým koronavírusom, zatiaľ nekomunikovalo. Pre TASR to potvrdili zástupcovia lekárov.

SLK komentovala, že s potešením prijala správu o schválení odmien pre zdravotníkov v prvej línii v navýšenej miere vo výške 38 miliónov eur. "Dúfame, že peniaze budú na účtoch tých, ktorí si ich zaslúžia, čo najskôr, a nie až o niekoľko týždňov, ako avizoval minister zdravotníctva (Marek Krajčí-pozn TASR). Rovnako sme zachytili ministrove vyjadrenia, že osloví jednotlivé zložky a organizácie, aby mu určili ľudí v prvej línii. SLK v tejto súvislosti zatiaľ nikto neoslovil," uviedla komora.

Verí, že ak by k tomu aj neprišlo, budú odmeny diferencované podľa zásluh a nakoniec budú všetci lekári i ostatní zdravotníci spokojní nielen s odmenou, ale aj s prejavenou úctou spoločnosti aj voči tejto profesii. Ako pre TASR uviedla výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková, asociáciu mrzí, že minister zdravotníctva Krajčí (OĽANO) doteraz neprejavil ani morálne gesto voči ambulantným lekárom, aktívne sa nezaujíma a nerieši prehlbujúce sa problémy ambulantného sektora, ale naopak vo svojich mediálnych vyjadreniach opakovane uvádza, že ide vyberať tých, ktorí skutočne stáli v prvej línii v boji s pandémiou.

"Nikto z kompetentných vo vedení rezortu sa však nezaoberá tým, z akých, možno objektívnych, dôvodov museli byť niektoré ambulancie v nejakom čase počas pandémie zatvorené. Či mali tieto zatvorené ambulancie zabezpečené ochranné pomôcky, či nešlo o lekárov v rizikovej vekovej skupine, ktorých máme na Slovensku viac ako štvrtinu, a ktorým dnes musíme ďakovať za to, že práve preto, že mali ambulancie v danom čase zatvorené, sa mohli po uvoľnení opatrení do nich vrátiť a stále držia kolabujúci sa ambulantný sektor v prevádzke," uviedla. 

ZAP šéfa rezortu zdravotníctva vyzval, aby po vzore Česka pozeral plošne na zdravotníkov ako na tých, ktorí sú v boji s ochorením COVID-19 nenahraditeľní. "Ak nezvládneme pandémiu medicínsky, ekonomicky sa o to nemusíme ani pokúšať. Ľudské zdroje v zdravotníctve sú alfou a omegou a bez fungujúceho zdravotníctva nemôže fungovať žiadna spoločnosť," zdôraznila Dolinková.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.