LUKAŠENKO: PO PRIJATÍ NOVEJ ÚSTAVY UŽ NEBUDEM PREZIDENTOM

Správa prichádza deň po tom, ako Bielorusko navštívil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a obvinil západné krajiny z hrubého zasahovania do vnútroštátnych záležitostí Bieloruska.

Foto ARCHÍV
Dátum 28.11.2020

MINSK 28. novembra (TASR/extraplus.sk) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok pripustil, že po prijatí novej ústavy zo svojho postu odíde. Informovala agentúra TASS s odvolaním sa na bieloruskú agentúru BelTA.

"Ústavu nemením pre seba. Po prijatí novej ústavy už nebudem prezidentom. Takže sa môžete upokojiť," povedal Lukašenko zdravotníkom počas návštevy nemocnice v bieloruskej metropole Minsk. Nová ústava je podľa Lukašenka natoľko dôležitá, že jej vypracovanie nemôže zveriť "neznámemu prezidentovi", pričom plánovaný termín jej dokončenia nespresnil.

Správa prichádza deň po tom, ako Bielorusko navštívil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a obvinil západné krajiny z hrubého zasahovania do vnútroštátnych záležitostí Bieloruska. Rusko podporuje Lukašenkovu vládu od začiatku masových demonštrácií v auguste tohto roka. Lavrov však zároveň vyjadril počas návštevy podporu aj novej ústave. "Samozrejme, že máme záujem o to, aby bola situácia pokojná a stabilná. Myslíme si, že reforma ústavy, ktorú iniciovalo vedenie krajiny, k tomu prispeje," povedal vo štvrtok Lavrov, ktorého citovala nemecká spravodajská stanica Deutsche Welle (DW).

 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.