MACRON NEPOŽIADA ALŽÍRSKO O ODPUSTENIE ZA KOLONIZÁCIU

Francúzsko kolonizovalo Alžírsko viac ako 100 rokov a kruté boje vo vojne za nezávislosť v rokoch 1954–62 zanechali stopy na vzťahoch týchto dvoch krajín. Macron v roku 2017 ešte ako kandidát na prezidenta označil francúzsku okupáciu Alžírska za "zločin proti ľudskosti".

Foto SITA/AP
Dátum 12.01.2023

Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že nebude Alžírsko "žiadať o odpustenie" za francúzsku kolonizáciu. Dúfa však, že bude pokračovať v snahách o zmierenie so svojím alžírskym náprotivkom Abdalom Madžídom Tabbúnom. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AFP.

"Nie je na mne žiadať o odpustenie, o to tu nejde, poškodilo by to všetky naše väzby," povedal Macron v rozhovore pre časopis Le Point, ktorý bol zverejnený v stredu večer. Dodal, že najhorším rozhodnutím by bolo ospravedlniť sa a "každý by si šiel vlastnou cestou". Francúzsky prezident tiež vyslovil nádej, že Tabbún "bude môcť v roku 2023 navštíviť Francúzsko", aby tak opätoval vlaňajšiu Macronovu návštevu a pokračoval v snahách o zlepšenie vzťahov.         

Francúzsko kolonizovalo Alžírsko viac ako 100 rokov a kruté boje vo vojne za nezávislosť v rokoch 1954–62 zanechali stopy na vzťahoch týchto dvoch krajín. Macron v roku 2017 ešte ako kandidát na prezidenta označil francúzsku okupáciu Alžírska za "zločin proti ľudskosti". Najvyšší francúzsky predstaviteľ však tiež v minulosti spochybnil existenciu Alžírska ako krajiny pred francúzskou kolonizáciou, čo Alžírcov rozhnevalo.

"Tieto chvíle napätia nás učia. Musíte byť schopní znova podať ruku a angažovať sa, čo sme s prezidentom Tabbúnom dokázali," povedal Macron v rozhovore. Zároveň podporil návrh, aby alžírsky prezident navštívil hrob emira Abdalkádira, alžírskeho protikoloniálneho hrdinu z 19. storočia, ktorý je pochovaný vo francúzskom meste Amboise. Emmanuel Macron je prvým francúzskym prezidentom narodeným po vyhlásení nezávislosti Alžírska, ktoré si vlani v marci pripomenulo 60. výročie svojej samostatnosti.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.