ZA PÁD LIETADLA MÔŽE ĽUDSKÝ FAKTOR A RADAR

Lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do Kyjeva sa 8. januára zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního.

Foto AP
Dátum 12.07.2020

TEHERÁN 12. júla (TASR/extraplus.sk) - Irán v nedeľu oznámil, že dôvodom zostrelenia ukrajinského dopravného lietadla, ku ktorému došlo v januári pri Teheráne, bolo chybné nastavenie radaru protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AFP.K zlyhaniu došlo "v dôsledku ľudskej chyby" v postupe pre nastavovanie radaru, uvádza sa v správe iránskeho úradu pre civilné letectvo s tým že práve táto chyba viedla k reťazcu pochybení, ktoré viedli k neúmyselnému zostreleniu ukrajinského lietadla.Agentúra AFP poznamenáva, že ide o technickú správu a nie konečnú správu o vyšetrovaní nehody.Lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do Kyjeva sa 8. januára zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Pri nešťastí zomrelo všetkých 176 ľudí na palube, medzi nimi občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.Irán až o niekoľko dní neskôr priznal, že lietadlo omylom zostrelili revolučné gardy. K nešťastiu došlo v čase, keď protivzdušná obrana v oblasti Teheránu bola v pohotovosti pre prípad, ak by USA uskutočnili odvetu za iránske útoky na americké jednotky umiestnené v susednom Iraku. Tieto útoky boli reakciou na zabitie iránskeho generála Kásima Sulejmáního pri akcii amerického dronu v blízkosti letiska v Bagdade.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.