Utorok 14. máj 2024

extra plus

Marec 2011

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Počasie na objednávku

Geoinžinierstvo ohrozuje zdravie ľudstva, ale aj planétu Zem

Boris Mihálik

Modifikácia počasia nie je v dnešnom pretechnizovanom svete novinkou, hoci verejnosť o tejto téme veľa nevie.

Medzi bežné činnosti modifikátorov počasia patrí zmena veľkosti dažďových kvapiek, výroba ľadových kryštálov alebo bleskov. Výroba počasia na objednávku je totiž vynikajúci biznis. Lyžiarske stredisko, firma alebo mestská samospráva sa môže obrátiť na špecializovanú firmu a objednať si počasie podľa želania. Bežne sa tieto služby využívajú pri zabezpečovaní dôležitých podujatí, ako sú celoštátne oslavy sviatkov, slávnostné vojenské prehliadky či ceremoniály veľkých športových udalostí, kde by zlé počasie mohlo urobiť organizátorom škrt cez rozpočet.

Ilegálne praktiky
Americký výskumný projekt zameraný na vytváranie umelých mrakov sa začal už v 30. rokoch 19. storočia. Prvé úspešné vyvolanie dažďa sa však spomína až v roku 1915. San Diego vtedy trpelo dlhotrvajúcim suchom, a tak si najalo profesionálneho vyvolávača dažďa. Charles Hatfield tvrdil, že tajné chemikálie, ktoré zapáli vysoko na drevených vežiach, pritiahnu dažďové mraky. Hatfield skutočne privolal dážď, ale nedokázal kontrolovať jeho silu. Ničivá potopa zmietla priehradu pri meste, pripravila o život desiatky ľudí a tisíce prišli o strechu nad hlavou. Do histórie sa zapísal aj Vincent Schaefer z General Electric, ktorý v roku 1946 zväčšil mrak primiešaním suchého ľadu. V roku 1949 zasa rozprášil do atmosféry jodid strieborný a privolal dážď na polovicu Nového Mexika. Podobné technológie využívala americká armáda počas 2. svetovej vojny a vojenských akcií v Kambodži, Vietname aj Laose. Ovplyvňovanie počasia sa v súčasnosti využíva na zabezpečenie zrážok pri dlhotrvajúcich suchách v niektorých amerických štátoch, ale aj v Subsaharskej Afrike. Pomáha však aj pri rozháňaní oblačnosti. Konvencia OSN o zákaze modifikácie počasia tieto praktiky oficiálne posunula do ilegality, ani tak ich však nedokázala zastaviť.

Z umelého zasahovania do počasia sa stal postupne vedný odbor s názvom geoinžinierstvo. O jeho existencii sa verejne veľa nehovorí, prístup k informáciám majú len elitné vedecké a politické kruhy. Cieľom tohto pomerne nového a zároveň štedro dotovaného odboru je bojovať proti údajnému globálnemu otepľovaniu inžinierskymi metódami. Napríklad šéf Microsoftu Bill Gates doň vraj investoval milióny dolárov.

Plán B
Rozsiahla geoinžinierska činnosť sa nedá stopercentne utajiť, a tak ju treba obyvateľom dôveryhodne vysvetliť. Plán A - znižovanie emisií - nezabral, a tak sa objavil plán B - boj proti klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu. Kontrola podnebia riadená armádou a schvaľovaná vládami využíva dva základné nástroje - riadenie teploty vytváraním umelých mrakov a manipuláciu ionosféry pomocou ohrievačov. Metód je však podstatne viac. Najrozšírenejšie je umelé vytváranie clony z oblakov rozstrekovaním chemikálií, čo podľa oficiálnych verzií zabraňuje slnečným lúčom ohrievať nižšie vrstvy atmosféry. Využívajú sa aj iónové zrkadlá, solárne reflektory či uhlíkový prach. Tzv. umelé sopky imitujú efekt prírodných vulkánov - do stratosféry sa uvoľňuje síra, ktorá má odrážať slnečné žiarenie. Všetky tieto aktivity prispievajú k zmene podnebia. Tá mení prirodzené podmienky rastlín aj živočíchov, ktoré sa im nedokážu prispôsobiť. Mnohé z nich hromadne hynú, narúša sa prirodzená biodiverzita a v prírode vznikajú nenávratné škody.

Vedecký podvýbor Konvencie OSN pre biodiverzitu preto v marci 2010 navrhol moratórium na geoinžinierstvo. Je neprijateľné, aby sa ním niekoľko krajín zaoberalo bez ohľadu na vôľu, alebo skôr nevôľu ostatných. Experimenty v reálnom živote majú totiž dosah na celú planétu a život na nej. Zem je živý organizmus a reakcia na podobné pokusy sa nedá presne odhadnúť.

Problémom nie je samotné geoinžinierstvo. Práve naopak, výskum v tejto oblasti je dôležitý. Problematická je však aplikácia jeho metód v praxi bez dostatočného preverenia následkov. Ešte ďalej zachádzajú vojenské programy manipulujúce s elektromagnetickým poľom Zeme. Keďže tieto pokusy riadi americká armáda, možno predpokladať ich možné využitie v budúcnosti ako klimatických zbraní. Prístroje dokážu meniť teplotu, vytvárať mraky, dážď, búrky, ale aj teplo a sucho.

V klimatickej kuchyni
Najčastejšie zásahy do počasia predstavuje vytváranie umelých oblakov rozptyľovaním prachových častíc v stratosfére. Opis špecifického aparátu na rozprašovanie zmesi kovových čiastočiek, koloidného kremíka a kremíkového gélu, ktoré zostanú v atmosfére jeden až dva týždne, pochádza už z roku 1975. Podľa súčasných geoinžinierov predstavuje najvhodnejší základ zmesi oxid hliníka. Ako všetky oxidy je pomerne lacný a má štyri razy väčší objem ako síra, takže po jeho rozprášení vznikne štyrikrát väčšia plocha na odrážanie slnečných lúčov. Okrem toho sa usádza 16-krát pomalšie - práve táto vlastnosť určuje rýchlosť jeho vytrácania sa z atmosféry. Častice hliníka s veľkosťou 10 až 100 mikrónov sa rozosievajú zo špeciálne upravených lietadiel v približne desaťkilometrovej výške. Pomaly klesajú ako závoj, ale drobné častice sú v atmosfére schopné visieť aj rok. Okrem oxidov hliníka sa v nich nachádza bárium, bauxit, dibromidetylén, zlúčeniny vápnika a horčíka a rôzne polymérové vlákna.

Chemické látky vo vzduchu zároveň umožňujú jeho ohrievanie radiáciou. V ohriatej oblasti sa zníži tlak a začne priťahovať oblačnosť. Preto často prší napriek tomu, že barometre ukazujú vysoký tlak a pekné počasie. Nad prirodzenou vrstvou vysokého tlaku je totiž umelo vytvorená oblasť nízkeho tlaku.

Stopy po rozprašovaní látok na prvý pohľad pripomínajú tzv. contrails, prirodzené kondenzačné stopy po prúdových motoroch. Tie v atmosfére kypia, vyparujú sa a miznú. Termínom chemtrails sa označujú kondenzačné čiary za lietadlami, zámerne vypúšťajúcimi do atmosféry chemické látky. Na rozdiel od obyčajných stôp nemiznú, ale postupne sa roztiahnu ako opar po celej oblohe, takže pôsobia podobne ako prirodzená oblačnosť. Zo satelitných snímok vidno, že majú pravidelné tvary obdĺžnikov alebo štvorcov.

Teórie o tom, na čo majú rozptyľované látky slúžiť, sa rôznia: od vytvárania umelých mrakov pre boj s globálnym otepľovaním cez modifikáciu počasia, cielené vystavovanie ľudstva účinku chemických látok až po vytvorenie vhodného prostredia v ovzduší pre vojenské radary.

V súvislosti s chemtrails sa často spomína medzinárodná letecká spoločnosť Evergreen. Lietadlá, ktoré využíva, majú sedemkrát väčšiu kapacitu ako hasičské lietadlá a vzťahujú sa na ne mnohé výnimky zo zákona. Môžu lietať kamkoľvek, a to nielen po stanovených vzdušných trasách. Hovorca Evergreenu Philip Lader je zároveň členom správnej rady jednej z najväčších spoločností na výrobu hliníka UC Rusal. Medzi jej veľkých investorov patrí aj známa rodina Rotschildovcov, ktorá nedávno investovala do kúpy Weather Central, svetovej jednotky v oblasti poskytovania informácií o počasí. Manipulácia s údajmi o počasí je pritom nevyhnutnou súčasťou presviedčania ľudstva o globálnom otepľovaní.

Svetová pandémia
Chemtrails sa objavujú na oblohe po celom svete. Len dve krajiny zakročili, keď sa podobné lietadlá objavili v ich vzdušnom priestore - India a Nigéria. Prinútili ich pristáť a pri prehliadke v nich objavili rozsiahly úložný priestor, umožňujúci niesť až 45-tisíc kilogramov nákladu. Z úložného priestoru viedli nanopotrubia ku krídlam, odkiaľ sa dali látky rozprašovať do okolitého prostredia.

Okrem narušenia prirodzených mechanizmov počasia sú chemtrails obrovskou hrozbou pre naše zdravie. Rozprašované látky sú súčasťou vzduchu, ktorý dýchame. Časť z nich dopadá na zem a hromadí sa v pôde aj vode. Ročne sa takto dostane do ovzdušia údajne až 20 megaton hliníka. V Spojených štátoch od roku 1990 rapídne stúpol obsah hliníka, arzénu, olova, horčíka, železa, mangánu a bária vo vodných zdrojoch. Hliník sa v organizmoch hromadí, usádza sa na stenách tepien a spôsobuje neurologické poškodenia. Má aj karcinogénne účinky. Síra pôsobí na neuralgické systémy organizmov a spôsobuje zmeny správania. Narúša krvný obeh, poškodzuje srdce, obličky, pečeň, imunitný a hormonálny systém. Bárium zase spôsobuje neplodnosť, zvyšovanie krvného tlaku, bolesti hlavy, nepravidelnú srdcovú činnosť a pálenie očí. Rádioaktívne tórium vyvoláva rakovinové ochorenia, predovšetkým leukémiu.

Viac ako polovica populácie trpí príznakmi podobnými chrípke. Zvýšila sa úmrtnosť na respiračné choroby, rastie počet ochorení vyvolaných hliníkom, napríklad na Alzheimerovu chorobu. Časté sú ochorenia horných dýchacích ciest, kĺbov, svalov aj tráviacich orgánov. Svetová pandémia prestáva byť len fikciou.

Okolo utajovaných chemtrails sa šíria rôzne dohady. Podľa tvrdenia istého vedúceho pracovníka vo farmaceutickej firme sa do vzduchu rozptyľuje aj špeciálny aerosólový prípravok, ktorý sa dostáva do našich pľúc. V tele s ním reagujú komponenty propagovaných očkovacích vakcín a vyvolajú chrípku N1H1. Za rozprašovaním teda môžu byť aj zisky farmaceutického priemyslu. Tí odvážnejší hovoria dokonca o cielenom znižovaní stavu svetovej populácie. Bill Gates sa na jednej zo svojich privátnych prednášok pre elitných poslucháčov vyjadril, že rôzne formy očkovania môžu byť účinným prostriedkom proti nekontrolovanej globálnej populačnej explózii. Podľa iných podozrení môžu byť súčasťou chemtrails látky ovplyvňujúce myseľ.

Idea boja s globálnym otepľovaním okrem toho zaisťuje trvalý prísun financií vojenskému priemyslu z rozpočtu USA. Štát tak odčerpáva nadbytočné prostriedky a firmy majú zabezpečené štátne zákazky. Stále zdokonaľované technológie ovplyvňovania počasia sa v rukách armády môžu zmeniť na mocnú zbraň. Vojna budúcnosti môže mať podobu vyvolania ničivého sucha, povodne, zemetrasenia alebo hurikánu na území nepriateľského štátu.

Fotografie:
Chemtrails pripomínajú chemickú vojnu proti civilnému obyvateľstvu. Tieto križujúce sa lietadlá chemizujúce atmosféru nafotili nad Prahou. Lietadlá tohto typu sú bez identifikačných znakov na krídlach a často im chýbajú aj okná.

Chemtrails sa objavujú na oblohe po celom svete.