Štvrtok 16. máj 2024

extra plus

Apríl 2011

Aktuálne číslo

Foto: SITAFoto: SITA

Kaddáfího „zločin“

Pavol Suško

„Muammar Kaddáfí necháva ukladať mŕtve telá civilistov na miesta zhodné s cieľmi leteckých útokov západných spojencov." Povedal to minister obrany USA Robert Gates v rozhovore pre americkú televíziu CBS. Spojené štáty majú podľa Gatesa množstvo informácii od tajných služieb o tom, že Kaddáfí necháva rozmiestňovať mŕtvoly ľudí, ktorých zabil on, na miesta, kde zasahovali koaličné vzdušné sily dohliadajúce na dodržiavanie bezletovej zóny. Tým chce zvaliť na Západ vinu za smrť Líbyjčanov.

Túto informáciu priniesla 27. marca internetová stránka SME. Toto je „pravda", ktorú by si mal osvojiť celý svet a uznať, že zásah mocností a paktu NATO je oprávnený a nanajvýš humánny. A občan uverí...

Aj pred agresiou do Iraku americké médiá vytvorili priestor, aby šéf Zboru náčelníkov štábov Ozbro­jených síl USA pred celým svetom zdôvodnil, že intervencia je nevyhnutná, aby sa zabránilo zneužitiu jadrových zbraní proti vlastnému ľudu a iným krajinám Saddámom Husajnom. Tiež vraj bolo množstvo spoľahlivých informácii, ktoré poskytli tajné služby. O tom, že sa neskôr všetko ukázalo ako účelová lož, dnes všetky mainstreamové médiá „taktne" mlčia.

Rovnaké mediálne manipulácie v záujme šírenia propagandy sme zažili počas invázií do Afganistanu, podobné nezmysly stále počúvame o „diktátorskom" režime Alexandra Lukašenka v Bielorusku.

Takto bola a je podávaná aj „pravda" o nevyhnutnosti vojenského zásahu proti suverénnej krajine svetového spoločenstva - Líbyi. Reálne uvažujúci ľudia postupne prichádzajú na to, že tu vôbec nejde o pravdu. Ide najmä o zdôvodnenie toho, čo chcú dosiahnuť mocnosti na ceste k tzv. novému svetovému poriadku, v záujme skupín bohatých, ktorí chcú byť ešte bohatší a mocnejší. Samozrejme na úkor iných štátov a ich obyvateľov. Dnes na úkor štátu, v ktorom sa Muammar Kaddáfí nedelí o zisky z ropy s nadnárodnými spoločnosťami, ale so svojím ľudom, vďaka čomu vytvoril z Líbye sociálny štát s najvyššou životnou úrovňou na africkom kontinente. A to je z pohľadu Západu Kaddáfího najväčší zločin.

.

Líbya - sociálny štát

- index životnej úrovne v Líbyi podľa údajov OSN z roku 2010:
53. miesto vo svete

- mesačná podpora v nezamestnanosti: 730 $
- mesačný plat zdravotnej sestry: 1 000 $
- príspevok pri narodení dieťaťa: 7 000 $
- mesačná podpora nesamostatne zárobkovo činných (závislých) osôb: 1 000 $
- nenávratná dotácia štátu na kúpu bytu pre novomanželov:
64 000 $

- nenávratný príspevok štátu na prevádzkovanie živnosti:
20 000 $

- školstvo, zdravotná starostlivosť, vybrané lieky: zadarmo
- vzdelávanie a stáže v zahraničí: platené štátom
- nájomné: neexistuje
- platby za energie v domácnosti: neúčtujú sa
- automobil: pri kúpe spravidla 50 percent dotuje štát
- cena benzínu: 0,14 $ za liter
- úvery sa poskytujú bez úroku

Fotografia:
Londýnsky protest proti vojenskej intervencii spojencov a NATO proti Líbyi.