Pondelok 13. máj 2024

extra plus

Január 2011

Aktuálne číslo

Foto: Lenka EremiášováFoto: Lenka Eremiášová

Varíme s Marekom Trubačom

Extra kuchyňa

„Chuť má dobrú pamäť, pamätá si najmä euforické gastronomické zážitky," tvrdí hovorca prezidenta SR Marek Trubač, ktorý istú časť života prežil v USA, kde ho núdza naučila variť aj piecť. Stravovať sa vo fastfoodoch, prípadne si rozmrazovať pizzu, ako to robí väčšina Američanov, bolo preňho neprijateľné. A tak sa rozhodol kuchtiť podľa domácich receptov, ktoré mu e-mailom posielala mama. Naučil sa variť segedín, koložvársku kapustu a dokonca aj piecť dobrý slovenský chlebík. Ako hovorca prezidenta sa na zahraničných návštevách zoznámil s kulinárskymi špecialitami mnohých krajín. Za nevýhodu jedál podávaných na slávnostných obedoch či recepciách však považuje ich veľmi malé porcie. Nedá sa tam najesť dosýta a prísny protokol neumožňuje vypýtať si dupľu. Pravda, sú aj výnimky. Pri oficiálnych návštevách krajín bývalého ZSSR sa možno priam vykŕmiť, lebo stoly sa prehýbajú pod jedlami od výmyslu sveta. A čo chutí zahraničným návštevám u nás doma? Od makových či orechových šúľancov s medom až po vyberanejšie jedlá slovenskej kuchyne. Hostia vraj zmastia všetko oveľa skôr, ako by sa patrilo... „K dobrému slovenskému jedlu patrí dobré slovenské víno," hovorí vyštudovaný vinár a my môžeme iba prisvedčiť. Marek Trubač čitateľom Extra plus odporúča dve svoje obľúbené jedlá: bravčovú panenku na víne s rozmarínom, s rafinovane chutiacou slivkovo-koňakovou omáčkou. Jej recept si sám vymyslel a s úspechom ju pripravuje priateľom. Druhou špecialitou je sladká kapustnica z gastronomického repertoáru jeho svokry, ktorá má pôvod v oblasti Cífera.

Panenka na víne s rozmarínom

Pre 4 osoby potrebujeme: 2 ks bravčovej panenky, 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu, 3 dl suchého bieleho vína, soľ, olivový olej, 300 g sušených sliviek, 250 ml sladkej smotany, 0,5 dl koňaku
Bravčovú panenku vcelku naložíme do marinády z olivového oleja, bieleho suchého vína, rozmarínu, soli a necháme v chlade aspoň desať hodín. Sušené slivky vložíme do nádoby a zalejeme vodou, necháme ich napučať, aby zmäkli. V príprave pokrmu pokračujeme až na druhý deň. Bravčovú panenku jemne opečieme z každej strany na panvici, potom rýchlo, ešte zahorúca, zabalíme do alobalu a vložíme do vopred vyhriatej rúry, pečieme asi 30 minút. Popritom rozmixujeme napučané slivky a na panvici zmiešame so sladkou smotanou do homogénnej omáčky. Omáčku zvýrazníme koňakom (pridáme ho tesne pred podávaním). Upečenú panenku, ktorá je zvnútra ružová a šťavnatá, pokrájame na medailóniky. Servírujeme s horúcou slivkovo-koňakovou omáčkou a pečenými zemiakmi. K tomuto jedlu je veľmi vhodným nápojom polosuché ružové víno s výrazným ovocným buketom, napríklad Cabernet Sauvignon rosé, Frankovka modrá alebo Svätovavrinecké.

Cíferská kapustnica

Pre šesť osôb potrebujeme: 1 stredne veľkú hlávku bielej kapusty, 150 g sušených sliviek, 2 hrste sušených dubákov, 250 ml sladkej 33-percentnej smotany, 2 lyžice medu, 200 ml mlieka, soľ
Kapustu nakrájame na rezance a dusíme v malom množstve vody, kým nezmäkne. Potom pridáme trochu soli, napučané slivky, hríby a zalejeme vodou a varíme na miernom ohni. Keď kapustnica zovrie, postupne za stáleho miešania pridávame mlieko a opäť necháme prejsť varom. Sladkú smotanu pridáme, až keď kapustu dovaríme. Na záver dochutíme medom.

Fotografia:
„Nepoznám krajšiu záľubu ako varenie," tvrdí Marek Trubač, ktorý sa nebráni označeniu gurmán. Spolu s priateľmi vytvorili kuchárske kotlíkové tímy, pravidelne sa zúčastňujú na súťažiach a varia v klasických kotlíkoch guláše, halászlé, rybacie perkelty... Svoj kotlík tím pomenovali Kotrba juh, t. j. Kolenčík, Trubač a Banič. Juh v názve symbolizuje, že všetci traja pochádzajú z južného Slovenska. Kotrba juh zbiera trofeje na súťažiach po celom Slovensku a pritom sa výborne zabáva, pri muzike a - ako to na týchto akciách chodí - aj neodmysliteľnej koštovke kvalitného vínka. Vlani získali tri prvé miesta, jedno druhé a jedno siedme miesto. Z ich dvadsaťlitrového kotlíka však prezident Gašparovič zatiaľ ešte neochutnal. Možno niekedy nabudúce.