Nedeľa 19. máj 2024

extra plus

August 2011

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Smrtiaci biznis

Výrobcovia opaľovacích krémov stavili na strach zo slnka

Nela Mayerová

Používanie opaľovacích krémov sa zásluhou masívnej propagandy stalo neodmysliteľnou súčasťou pobytu na čerstvom vzduchu najmä v letnom období.

Tradičné rady o ochrane pred údajne nebezpečným slnečným žiarením sa však ukazujú ako nepravdivé. Dlhé roky sa tvrdí, že pobyt na slnku spôsobuje rakovinu kože, pred ktorou nás podľa lekárov a farmaceutov dokážu spoľahlivo ochrániť len drahé opaľovacie prípravky. Nijaká odborná štúdia však dodnes nedokázala priamu súvislosť medzi opaľovaním sa bez použitia ochranných krémov a vznikom melanómu, zhubného nádoru kože.

Viac škody ako osohu
Krémy na opaľovanie sú pritom častým pôvodcom rôznych kožných ochorení. Nečudo, ich súčasťou je množstvo agresívnych chemických látok. Tie spôsobujú podráždenie pokožky, jej sčervenanie, svrbenie, pálenie alebo aj tvorbu pľuzgierov. Tu sa však možné riziká spojené ich používaním nekončia. Súčasťou týchto kozmetických prípravkov sú zvyčajne ropné oleje, toxické chemické rozpúšťadlá, alkoholy a množstvo aromatizátorov. Natieranie sa opaľovacím krémom má preto na ľudské telo z dlhodobého hľadiska podobný účinok ako chemické zbrane. Mnohé látky, ktoré sa v nich nachádzajú, spôsobujú dokonca onkologické ochorenia. Mimoriadne nebezpečnou súčasťou opaľovacích krémov je karcinogénny psoralén. Táto látka sa do nich pridáva pre jej schopnosť urýchliť zhnednutie pokožky. Podľa výskumov je riziko vzniku melanómu dvojnásobne vyššie u ľudí používajúcich opaľovacie prípravky s obsahom psoralénu ako u tých, čo sa nenatierajú nijakými krémami.

Lekári dlho tvrdili, že koža predstavuje bariéru, ktorá nás chráni pred prenikaním škodlivín z okolitého prostredia. V skutočnosti cez ňu mnohé látky ľahko prenikajú. Dôkazom sú napríklad účinné nikotínové náplasti pôsobiace len cez pokožku. Kozmetický priemysel však aj naďalej produkuje zdraviu škodlivé prípravky s alibistickým dodatkom v návode, že prostriedok je určený len na vonkajšie použitie. V skutočnosti všetko, čo sa dostane na pokožku, prechádza cez ňu do krvného obehu a cirkuluje po celom tele. Najviac zo všetkých orgánov pritom trpí pečeň, zodpovedná za neutralizáciu škodlivín v organizme. Toxické karcinogény sa v našom tele hromadia. To vysvetľuje, prečo majú obyvatelia západoeurópskych krajín a USA - kde sa masívne podporuje používanie opaľovacích prostriedkov a ďalšej chemizovanej kozmetiky - vo vnútorných orgánoch vysoký obsah syntetických látok. Telo je tak vystavené trvalému toxickému stresu, ktorý sa po čase prejaví zlyhaním imunitného systému, v horšom prípade vznikom onkologického ochorenia. Používanie prípravkov, propagovaných ako zaručená ochrana pred „škodlivými" slnečnými lúčmi, tak narobí viac škody ako osohu.

Vidina vysokých ziskov
Ľudská pokožka je obrovská továreň, v ktorej sa okrem iných látok nevyhnutných na fungovanie organizmu vyrába aj vitamín D. Pre jeho produkciu sú však potrebné slnečné lúče. Prostriedky na opaľovanie vytvárajú na pokožke neprirodzený filter a znemožňujú tým vznik vitamínu D počas pobytu na slnku. Tento vitamín je však v organizme nenahraditeľný. Je to jeden z najsilnejších inhibítorov rastu kožných buniek, neutralizuje ťažké kovy v tele, reguluje metabolizmus vápnika a závisí od neho zdravie kostí. Ak telo nie je schopné vyrobiť si ho v dostatočnom množstve, nedokáže ani kontrolovať rast buniek. Podľa najnovších štúdií vitamín D zabraňuje 50 až 80 percentám vzniku mnohých vážnych ochorení vrátane rakoviny hrubého čreva, cukrovky a sklerózy multiplex. Jeho chronický nedostatok vyvoláva depresie, časté chrípky, osteoporózu a hormonálnu nerovnováhu. Odporúčaná denná dávka je pritom desaťnásobne vyššia, ako stanovili lekári začiatkom 20. storočia na prevenciu krivice.

Tvrdenie, že samotné UV žiarenie spôsobuje rakovinu kože, je súčasťou stratégie výrobcov opaľovacích prostriedkov poháňaných vidinou vysokých ziskov. Svoj nebezpečný, v niektorých prípadoch doslova smrtiaci biznis úspešne postavili na umelo vytvorenom strachu zo slnečných lúčov. Pravda je trochu zložitejšia - rakovina kože vzniká, ak je nadmerné slnenie spojené s chronickým výživovým nedostatkom, čo spôsobuje zraniteľnosť kože. Pokožke možno pomôcť stravou bohatou na antioxidanty. Veľmi dôležité sú karotenoidy, ktoré sa prenášajú do kožných buniek a chránia pred nadmerným UV žiarením.

Nemusíme zanevrieť na všetky opaľovacie prostriedky. Siahať však treba len po krémoch vyrobených z prírodných zložiek a používať ich iba pri dlhšom pobyte na priamom slnku.