HEREČKA BEZ JAVISKA

Magda Vášáryová si frustráciu z nenaplnených ambícií lieči šírením zlosti

Foto TASR/RADOVAN STOKLASA
Dátum 29.04.2016

Čínsky mysliteľ Ču Si v 12. storočí napísal: „Záväzky človeka voči druhým by sa mali zakladať na lojalite a poctivosti. Správanie človeka by malo byť založené na vážnosti a obozretnosti. Človek by mal vedieť ovládať svoju zlosť.“

Pekná myšlienka mudrca, žiaľ, neplatí pre Magdu Vášáryovú, najobsadzovanejšiu komentátorku slovenskej politickej scény v českých médiách. Českí moderátori majú našu bývalú poslankyňu zrejme radi, pretože hovorí to, čo chcú počuť o Slovákoch, súčasnom fašizme na Slovensku, národných socialistoch v Smere a o tom, kam idú ruské peniaze na Slovensku i v Česku. Nad výmyslami tupého ducha by sa dalo mávnuť rukou, keby to hovorila pani herečka v debate s kaviarenskými povaľačmi kdesi v Bratislave. Ale ona je pasovaná expolitička a exdiplomatka a vystupuje pred auditóriom spriateleného susedného štátu.

Jedovatá slina

Vo svojich „politologických“ úvahách sa oproti vlaňajšku posunula o krok ďalej, je jedovatejšia a nešetrí ani Čechov. Vyčíta im, že odmietli americký radar a že u nich rastie antiamerikanizmus. A čerešnička na torte je jej rada, ako nezvoliť po druhý raz prezidenta Zemana. Túto pesničku majú české médiá najradšej, lebo vyštvať Zemana z Hradčian, ktorý má šesťdesiatpercentnú dôveru verejnosti, je mimoriadne ťažká úloha.

Pred parlamentnými voľbami 3. marca Magda Vášáryová v českom súkromnom Rádiu Impuls tvrdo skritizovala Roberta Fica a vychválila hrdého Európana prezidenta Kisku. Nemožno jej zazlievať, že sa takto spoza hraníc zapojila do slovenskej predvolebnej kampane, ani ju nemožno odsudzovať za názor, ale to, čo predviedla po voľbách v Rádiu plus Českého rozhlasu a pre videoportál DVtv v polovici apríla, to už nebola kritika, ale spŕška zlých slov, ktoré jej priniesla na jazyk jedovatá slina. V DVtv povedala: „Je dobré, že pán Fico ochorel... lebo mu choroba prišla vhod.“ V Českom rozhlase zasa kritizovala V4, že sa nechce s EÚ na ničom dohodnúť, a dodala: „Myslím si, že pán Fico bude rád, že je chorý a nebude musieť odpovedať na tie otázky.“

Nemá všetkých doma

Vášáryová je priam posadnutá vidinou slovenského fašizmu. Vraj v parlamente nesedia len fašisti Mariana Kotlebu, ale podľa nej „by medzi fašistov zapadol aj poslanec Podmanický“. Poslanec Smeru Ján Podmanický je empatický človek, iste nepodá na Vášáryovú trestné oznámenie za ohováranie, lebo sa vie vcítiť do psychiky dámy, ktorá si frustráciu z nenaplnených ambícií lieči tým, že šíri okolo seba zlosť. Vášáryová chcela byť predsa prezidentka a Slováci ju odmietli, chcela byť primátorka Bratislavy a voliči ju opäť ignorovali. Herečka bez javiska hrala na politickej scéne trápne, bez štipky talentu a charizmy, na rozdiel od Fica, ktorého preto neznáša. Srdcia Slovákov zostali k nej chladné, a to im nemôže odpustiť. Šírenie fašistických myšlienok sa vraj na Slovensku začalo najmä príchodom historikov Milana Ďuricu a Františka Vnuka. Vyhlásila, že Ďuricovci a Vnukovci by mali sedieť, pričom si neuvedomila, že skrytý fašizmus je v jej názoroch. Asi by pozatvárala do temnice všetkých, čo majú inú mienku ako ona.

Moja stará mama zvykla hovorievať o ženách, ktoré neboli celkom pri zmysloch, že nemajú všetkých doma. Pani Magda nemá všetkých doma už dávno.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.