ĽS NAŠE SLOVENSKO NEZASTRAŠIA ANI NEZLOMIA

Marian Kotleba: Puto peňazí drží Smer, SNS a Most spolu silnejšie ako povestné Svätoplukove prúty

Foto KRISTIÁN MAJZLAN
Dátum 30.12.2016

Narodil sa v Banskej Bystrici a siedmeho apríla tohto roku oslávi štyridsiate narodeniny. Študoval na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici, neskôr jeho kroky viedli na Fakultu prírodných vied UMB, kde nadobudol diplom z učiteľstva informatiky a technickej výchovy. V roku 2013 získal titul inžiniera na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici v študijnom programe Ekonomika verejných služieb. Pôsobil ako pedagóg na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici, neskôr ho preradili na pozíciu správcu informačnej siete. Svoje politické ciele začal presadzovať najprv v rokoch 2003 - 2007 v Slovenskej pospolitosti. V roku 2013 zvíťazil vo voľbách na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a v marci 2016 doviedol svoju ĽS Naše Slovensko do parlamentu. Získal 156 355 preferenčných hlasov a v zákonodarnom zbore pôsobí vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť a v Osobitnom kontrolnom výbore pre kontrolu SIS. Ostáva stále verný rodnej Banskej Bystrici, kde žije spolu s manželkou Frederikou a synom Ľudovítom. Podľa posledného prieskumu Inštitútu pre verejné otázky mu dôveruje najviac mladých Slovákov vo veku od 18 do 39 rokov. Predseda ĽS Naše Slovensko Ing. Mgr. Marian Kotleba.

Prvý vážnejší šok z Mariana Kotlebu a jeho strany zažilo Slovensko v roku 2013, keď ste zvíťazili vo voľbách šéfa banskobystrického VÚC. Vo funkcii ste štvrtý rok. Čo priniesla zmena na poste župana občanom?

Šok to bol asi len pre tých, ktorí sa tešili na ďalšie štvorročné obdobie rozkrádania verejných zdrojov a zadlžovania kraja. Výsledky našej práce sú jednoznačné – najvýraznejším tempom zo všetkých krajov znižujeme úroveň zadlženosti a pritom dodržiavame plán investícií. Mnohí naši nepriatelia hovoria, že síce šetríme a máme výbornú ekonomickú kondíciu, ale za cenu toho, že sa nič nerobí. Na tieto pochybnosti mám jednoznačnú odpoveď – nielenže investujeme do našich zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, ale tento rok sme dokázali opraviť rekordný počet ciest druhej a tretej triedy v celej histórii kraja. Výsledky našej práce svedčia o tom, že keď sa nekradne a všetky prostriedky, určené do verejnej služby, tam aj skutočne idú, potom sa dá niečo dosiahnuť.

Po vašom nástupe na post predsedu BBSK boli kraju zastavené eurofondy a ste tak jediná župa, ktorá ich nečerpá...

Z týchto zdrojov mala byť financovaná oprava cesty v okrese Veľký Krtíš. Napriek tomu, že sme spravili omnoho lepšie obstarávanie ako za vedenia Vladimíra Maňku a ušetrili viac než 1,5 milióna eur, vláda projekt účelovo zastavila. Len vďaka našej šikovnosti sa nám nakoniec podarilo zaplatiť 4,5 milióna eur z rozpočtu BBSK. Celková snaha vlády odstrihnúť nás od čerpania fondov spočíva v tom, že si vymysleli účelový prípad nelegálneho zamestnávania, na ktorom stavajú a chcú tým potrestať ľudí za to, že ma zvolili do vedenia kraja. Ešte v roku 2015 sme to dali na súd, ten však do dnešného dňa nerozhodol. Je to čisto politická hra.

Dokáže kraj napriek tomu fungovať?

Poslanci sú nútení viac sa zaujímať o finančnú situáciu. Nemôžu sa donekonečna odvolávať na cudzie zdroje, ktoré potom aj tak treba doplácať či spolufinancovať. Iná stránka však je, že v súčasnosti okrem obrovského dlhu, ktorý som zdedil po bývalých županoch, splácame rôzne pokuty za šafárenie minulého vedenia práve v súvislosti s eurofondami. Chodia nám kontroly, ktoré vyťahujú nedostatky a chyby z projektov realizovaných v minulosti. Každý rok tak za chyby a prechmaty bývalého smeráckeho vedenia zaplatíme niekoľko stotisíc eur.

Znamená to, že pred koncom volebného obdobia urobíte odpočet?

Určite, aby ľudia videli, v akej situácii sme začínali a čo všetko sa nám podarilo v kraji urobiť. Vládnej garnitúre sa to určite páčiť nebude. Preto som sám veľmi zvedavý, čo ešte vláda prichystá, aby ľudí potrestala za to, že si dovolili voľbou mojej osoby zrušiť mnohé pripravené a sľúbené kšefty.

Budete opätovne kandidovať?

V rámci strany sme prijali dohodu, že k tejto otázke sa vyjadríme až po vyhlásení krajských volieb.

Od parlamentných volieb prešlo takmer deväť mesiacov. Volebné prieskumy dávali ĽS Naše Slovensko v priemere tri percentá. Definitívne výsledky však strane priniesli vyše osem percent. Čo to znamenalo pre vás a stranu?

Chcem sa poďakovať všetkým voličom našej strany, ktorí prekonali atmosféru vytváranú médiami hlavného prúdu, snažiacimi sa zastrašiť a odradiť každého, kto čo i len uvažoval, že nám dá hlas. Manipulátori verejnej mienky sa snažia ľudí dostať do pozície, v ktorej chcú, aby  bola aj politika. Dve-tri percentá neodzrkadľovali skutočné nálady ľudí, ale želanie agentúr. Boli sme presvedčení, že naša práca v BBSK ľuďom dokáže otvoriť oči a ukáže, že politika sa dá robiť aj čestne, a to  prinesie vo voľbách vyšší výsledok než tri percentá. Boli sme presvedčení, že brány parlamentu dosiahneme, ale musím povedať, že 8,04 percenta bolo aj pre nás pozitívne prekvapenie. Po voľbách dokonca mnohí hovorili, že nám pri „zmrznutí systému“ počas sčítavania odrátali niekoľko desaťtisíc hlasov.

Znamená to, že ste nemali zastúpenie v každej volebnej komisii?

Žiaľ, nie. Mali sme zastúpenie len v dvoch tretinách a ako vtedy mimoparlamentná strana sme nemali svojho zástupcu  ani v štátnej volebnej komisii. Preto do ďalších volieb je jedno z našich najväčších predsavzatí obsadiť všetky volebné komisie vrátane štátnej, vďaka čomu budeme mať omnoho väčšie možnosti ustrážiť naše hlasy.

V NR SR zastupujete vôľu vyše 200-tisíc občanov-voličov. Čomu pripisujte tento úspech?

Ľuďom otvorili oči naše výsledky práce v BBSK. Do každých volieb sme išli s predsavzatím ukázať, že kraj i štát sa ešte dajú postaviť na nohy. Vysvetľujem si to aj tým, že ľudia pomaly prestávajú veriť zmanipulovaným médiám hlavného prúdu i prieskumom verejnej mienky. Viac sa orientujú na alternatívne informačné kanály. Individuálne si hľadajú neskreslené informácie a podľa toho sa rozhodujú.

Prezident Andrej Kiska po voľbách jednotlivo prijal lídrov politických strán, ktorí dostali mandát v NR SR, vás a vašu stranu však zo stretnutí vynechal a nazval vás fašistom...

Z úcty k prezidentskej funkcii nebudem hodnotiť Andreja Kisku ako prezidenta. Občania si však podľa môjho názoru na post prezidenta republiky zvolili človeka, ktorý so Slovenskom nemá nič spoločné, a tak sa aj správa. Jeho rozhodnutie neprijať ma v prezidentskom paláci sa ma preto, aj vzhľadom na osobnosť občana Kisku, ani veľmi nedotklo.

Pred pár dňami vás neprijal predseda vlády...

V tomto nie je rozdiel medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom. Premiér ma dvakrát odignoroval ako predsedu BBSK. Zvolal všetkých županov okrem mňa. Na stretnutí sa pritom rokovalo o závažných otázkach týkajúcich sa samosprávnych krajov. Aj táto skúsenosť ma posilnila v presvedčení, že keďže týchto politikov nedokážeme zmeniť, tak ich budeme musieť vymeniť.

Po voľbách prišla iniciatíva vo forme petície za vystúpenie Slovenska z NATO a EÚ. Pokračujete v zbieraní podpisov?

Snaha spustiť referendum za vystúpenie SR z EÚ a zločineckej organizácie NATO bola súčasťou nášho predvolebného programu. Zbieranie podpisov, potrebných na vyhlásenie jedného aj druhého referenda prebieha dobre, systematicky po celom Slovensku. V rámci možností sa aj týmto krokom snažíme napĺňať náš volebný program.

Považujete za reálne vystúpiť z obidvoch štruktúr? Čo bude nasledovať ďalej?

Nielen v uliciach, ale aj na pôde NR SR robíme konkrétne kroky na to, aby sme pripravili pôdu na oslobodenie Slovenska spod bruselského diktátu. Jedným z nich je návrh na zmenu ústavy, zahŕňajúci odstránenie druhej vety článku 7, odsek 2, ktorá hovorí, že právo EÚ je nadradené slovenským zákonom. Z nášho pohľadu je to katastrofa pre suverenitu štátu.

Podporu v radoch iných poslaneckých klubov ste nenašli...

Hlasovanie o našej novele ústavy, ktorou sme chceli odstrániť vetu, že: „Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky“, ukázalo, že Smer ani SNS sa viac nemôžu pokladať za čo i len trochu národné strany. Náš návrh totiž nepodporil ani jeden poslanec zo Smeru ani SNS.

A čo sa týka NATO?

Náš postoj k zločineckej organizácii NATO je jednoznačný a dlhodobo nemenný. Podľa nás je perspektívou Slovenska len vystúpenie z NATO, v ktorom sa stávame komplicmi americkej imperiálnej politiky. Naša alternatíva spočíva v obnovení, resp. vybudovaní skutočnej armády a následnej vyhlásení vojenskej neutrality. Samozrejme, ruka v ruke s rozvíjaním obojstranne prospešnej spolupráce so všetkými krajinami sveta.

Donald Trump vo volebnej kampani hovoril o zmenách v súvislosti s NATO. Môže jeho zvolenie niečo ovplyvniť?

Po zvolení Trumpa za prezidenta vznikli dva tábory – jeden hovorí, že je možnosť oslobodiť sa spod diktátu NATO, druhý chce vytvoriť federatívnu európsku armádu, čo je absolútny nezmysel. Treba si však počkať na jeho prvé činy, pretože len podľa skutkov možno politika hodnotiť.

Prečo vás médiá, ale aj politici čoraz viac škandalizujú?

Nenávisť „mainstreamu“ proti našej strane má jasný dôvod: naše postoje sú pevné, a naša práca prináša reálne výsledky. To je niečo, s čím médiá ani tzv. štandardní politici absolútne nepočítali. Navyše zistili, že sa s nami nedajú robiť kšefty. Nenecháme sa kúpiť ani zastrašiť. Hovoríme to, čo si myslíme a robíme to, čo považujeme za správne pre Slovensko a normálnych slušných ľudí. Toto je pre starých politikov zásadný problém, lebo naše postoje, názory a nekompromisná kritika ich konania sa im veľmi zle počúvajú. Nikdy sa s tým nevyrovnajú, a preto budú robiť všetko pre to, aby nás zlomili.

Ako je to so škandalizovaným sídlom vašej strany v Banskej Bystrici?

Za tzv. škandálom ohľadom sídla našej strany nie je nič iné, len zúfalá snaha médií, patriacich finančným skupinám, o diskreditáciu ĽS Naše Slovensko. Doteraz sme ako politická strana sídlili v súkromnom byte na adrese môjho trvalého bydliska. Viackrát sa stalo, že prišli novinári a s výsmechom sa pýtali, čo sme to za politickú stranu, keď sídlime v byte. Čo je na tom zlé? Celú našu politickú prácu sme financovali len z členských príspevkov a darov od našich podporovateľov.

Náš postoj k zločineckej organizácii NATO je jednoznačný a dlhodobo nemenný.

Na sídlo sme jednoducho peniaze nemali. A teraz, keď sme za volebný výsledok získali finančné prostriedky, rozhodli sme sa pre normálne sídlo. Našli sme rodinný dom, ktorý nám vyhovoval z dispozičného hľadiska. Niekoľko mesiacov bol v inzeráte asi za 300-tisíc eur. My sme ho nakoniec kúpili za necelých 230-tisíc. A škandál bol na svete - Kotleba si kúpil dom. Darmo sme trpezlivo vysvetľovali, že dom sme kúpili ako stranícke sídlo, a ja doň určite bývať nepôjdem - médiá svoje lži neustále opakovali. Preto sme boli nútení podať v tejto veci žalobu. V súvislosti s prípadom nášho sídla je zaujímavé aj to,  že o nepomerne drahšie a honosnejšie sídla iných strán už médiá záujem nemajú. A ja sa pýtam prečo je to tak? Prečo zas len ĽS Naše Slovensko? Nie náhodou preto, že v skutočnosti sme jediná opozičná strana? Nielen voči vláde, ale voči celému súčasnému systému.

Novinári i politickí súperi vás označujú za extrémistickú stranu. V čom ste teda extrémistickí?

V prvom rade asi preto, že nekradneme. Prekáža im, že sa s nami nevedia dohodnúť. Na lupe aj na delení koristi. A tiež to, že nemeníme naše hodnoty, ciele a postoje. Program našej strany je postavený na troch princípoch – sociálnom, národnom a kresťanskom. Nikdy ani jeden z týchto princípov neopustíme. Toto sa však dnes nenosí, tak ako sa nenosia skutočné národné hodnoty, ani láska k vlasti a predovšetkým otvorená viera v Ježiša Krista. To najviac prekáža architektom nového svetového poriadku a ich prisluhovačom, ktorí sú mimoriadne angažovaní vo všetkých ostatných parlamentných stranách.

Po voľbách predseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že vaša strana je zrelá na rozpustenie. Robia politici v tomto smere nejaké kroky?

Neviem, či je na rozpustenie zrelá naša alebo jeho strana. Reakcie ľudí však hovoria jasnou rečou - ak by niečo takéto spravili, len by nás tým posilnili. Nemáme informáciu, že by orgány vyvíjali aktivitu na naše rozpustenie, jedine ak to robia poza náš chrbát. Pokiaľ ide o samotného predsedu NR SR, ľudia si z jeho vystúpení a činov určite urobia vlastný názor. SNS pod vedením Andreja Danka prestala byť slovenskou aj národnou. Mnohí voliči SNS sú sklamaní, a mnohí jej členovia doslova zhrození. Buď padne Danko, alebo celá SNS. Inak to podľa môjho názoru asi nepôjde.

Ľudia, ktorí vám dali svoj hlas vo voľbách, verili, že niečo zmeníte. Na každej schôdzi prichádzate so zákonmi pre občanov, no zatiaľ ani jeden neprešiel...

Našou prácou v NR SR sa snažíme ukázať národu, aká je pravda. Podali sme desať návrhov zákonov. Pri niektorých sa nám stala komická situácia, keď napríklad poslanci SaS v pléne NR SR verejne priznali, že mali rovnaký bod ako je náš návrh v programe, stotožňujú sa s ním, ale vzhľadom na to, že ide o náš návrh, tak ho nepodporia. V diskusii na TA3 dokonca poslanec SaS Martin Klus povedal, že ak dáme dobrý návrh, nepodporia ho, ale o pár mesiacov ho dajú sami. Ľudia majú možnosť vidieť, kto aké ovocie v NR SR prináša, a podľa toho sa môžu v najbližších voľbách rozhodnúť.

Ako bude konať váš poslanecký klub, keď koalícia, alebo opozícia príde s návrhom zákona, ktorý bude mať programový prienik s cieľmi ĽS Naše Slovensko?

Znova zopakujem - politikov treba hodnotiť podľa skutkov, a nie podľa krásnych rečí, dobrého obleku alebo sľubov. My sme pri hlasovaniach už mnohokrát dokázali, že nemáme problém podporiť dobrý návrh, nech príde z hociktorej strany. Pri hlasovaniach sa nerozhodujeme podľa toho, kto návrh predložil. Neriešime pôvod návrhu, ani politické tričká, ale len to, či je dobrý a prospešný pre ľudí a Slovensko ako také.

Čo mienite presadiť počas štvorročného obdobia v NR SR, keďže sedíte v opozičných laviciach?

Hoci ako opozičná strana máme veľmi oklieštené možnosti presadzovať náš volebný program, nevzdávame sa. Desať návrhov sme už podali, a na ďalších desiatkach pracujeme. Po skúsenostiach, ktoré sme už v parlamente získali však vidíme, že presadiť čo i len jediný náš návrh, nech by bol akokoľvek prospešný pre ľudí, nebude ľahké. Preto je pre nás je prijateľná aj taká cesta, že ak niektoré strany naše návrhy nepodporia a prídu neskôr s takými návrhmi samy, my ich podporíme. Sme pripravení niektoré naše kľúčové návrhy opakovať, pretože ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti. Možnože nakoniec tá múdrosť prevládne nad zúfalou snahou o izoláciu našej strany.

Ako chcete zastaviť rozkrádanie štátu?

V BBSK sme ukázali, že sa to dá. A to som tam len sám ako predseda, nemám ani jedného poslanca. V krajských voľbách preto budeme klásť dôraz na získanie čo najviac poslaneckých mandátov vo všetkých ôsmich krajoch. Naše skúsenosti a výsledky našej práce chceme preniesť aj do ostatných krajov. Ako opozičná strana momentálne nemáme dosah na zastavenie rozkrádania na úrovni štátu, ale to je výzva pre nás i našich voličov. Verím, že s pomocou Božou budú počty našich krajských aj parlamentných poslancov stúpať a s nimi aj naše možnosti pracovať pre národ a štát.

V NR SR ste nepodporili návrh štátneho rozpočtu...

Naším hlasovaním proti návrhu rozpočtu sme sa snažili zastaviť ďalšie rozkrádanie republiky a zadlžovanie budúcich generácií Slovákov - našich detí a vnukov. Vláda totiž už v samotnom návrhu štátneho rozpočtu ráta so zvýšením verejného dlhu o ďalšie dve miliardy eur. Namiesto toho, aby sa vo vláde zamysleli nad tým, ako postaviť Slovensko na nohy a dostať ho z dlhovej pasce, idú nás ešte viac zadlžiť. Vidina blížiacich sa krajských kortešačiek je zjavne neodolateľná. Ak by takto hospodáril živnostník, neprežije do ďalšieho roku. Hlavne že hrdo, odborne, slušne.

Vo svojom programe sa zaoberáte aj privatizáciou. Znamená to, že ju chcete prehodnotiť a robiť revízie?

Privatizácia nebola nič iné, len bohapusté rozkradnutie národného majetku, ktorý sa rozdal za pár korún správnym ľuďom. Tí ho buď úplne zhumpľovali, alebo posunuli do zahraničia. Dnes je málo podnikov, ktoré po privatizácii ostali fungovať, zamestnávajú ľudí a vytvárajú hodnoty. Privatizácia bola obrovskou chybou, z ktorej sa musíme poučiť. Piliere národného hospodárstva nemôže vlastniť súkromník. Strategické podniky musia ostať v štátnych rukách. Nemyslíme si, že štát je zlý vlastník, zodpovedných ľudí - politikov aj úradnikov - však musíme motivovať. Práve preto chceme zaviesť trestnoprávnu aj hmotnú zodpovednosť politikov. S našimi štrnástimi poslancami v parlamente to však zatiaľ nevieme dosiahnuť.

V Číne je za rozkrádanie majetku trest smrti. Viete si predstaviť niečo podobné v slovenskej legislatíve?

Práve v Číne bol pred pár mesiacmi na služobnej ceste náš poslanec Milan Uhrík. Zažil tam mnoho inšpiratívnych vecí. Jednou z nich bolo odsúdenie starostu obce, usvedčeného z korupcie a rozkrádania obecných peňazí.

Privatizácia nebola nič iné, len bohapusté rozkradnutie národného majetku.

Dostal doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie a fyzický trest, ktorý bol vykonaný verejne na štadióne pred zrakmi asi 40 000 ľudí. Možno sa to nám, rozmaznaným Európanom, bude zdať tvrdé, ale výchovný efekt takéhoto rozsudku je  nesporný. U nás dnes totiž spravodlivosť nefunguje. Ak je nejaký politik obvinený, tak ak ho vôbec potrestajú, len ho odvolajú z jednej funkcie a dostane inú. Človeka, ktorý na poli ukradne jednu kukuricu, ideme súdiť v superrýchlom konaní, a toho, ktorý rozkradne štát a zničí celé fabriky, nazveme privatizér a investor. Je to postavené na hlavu. Súčasný systém je absolútne chorý.

V niektorých regiónoch Slovenska je problém s bezpečnosťou. Ako ju chcete Slovákom zaručiť?

Kým získame možnosť ovplyvňovať bezpečnostnú situáciu z politických pozícií, snažíme sa ľuďom pomáhať aj osobne. Naďalej pokračujeme vo vlakových hliadkach. U cestujúcich, železničiarov ale i radových policajtov majú obrovský úspech. Jediný, kto proti nim bojuje, je štátna verchuška. Zavedením vlakových hliadok nechceme nič iné, len upozorniť na stupňujúcu sa kriminalitu asociálov. Štát však namiesto posilnenia bezpečnosti slušných ľudí hľadá spôsoby, ako zastaviť naše hliadky. Nezaháľame ani v parlamente. Pripravujeme zákon o domobrane, ktorý by mal plošne riešiť možnosť ľudí aktívne pôsobiť pri ochrane života, zdravia a majetku seba a svojich blízkych.

Dá sa reálne vyriešiť narastajúca kriminalita?

Určite áno, ale chcelo by to plošné a systémové riešenia, ktoré by sa dotkli najmä asociálnych parazitov. Veľká časť z nich sú však voliči vládnej strany. Je zrejmé, že súčasný minister vnútra preto proti nim nepôjde. Viem si živo predstaviť, ako by som vyriešil bezpečnosť obyvateľov Slovenska z pozície ministra vnútra ja. Vidím to tak na tri týždne poctivej roboty.

Slovensko má stále vysokú nezamestnanosť, napriek tomu, že práce je dosť. Naopak, ľudia, ktorí odpracovali 40 rokov, žijú na hranici biedy. Ako sa to dá vyriešiť?

Sociálny systém treba postaviť na systéme zásluhovosti. Štát musí podporovať tých, ktorí preň chcú niečo spraviť, a nemôže viac podporovať tých, ktorých životný štýl je naťahovať ruku a chcieť mať všetko zadarmo. S tým je spojených množstvo neprávostí a krívd, ktoré štát pácha na slušných ľuďoch. V samotnej Ústave hovoríme o bezplatnej zdravotnej starostlivosti, čiže každý, kto má zaplatené odvody, by mal mať kompletnú zdravotnú starostlivosť zadarmo. Avšak všetci vieme, že to tak nie je. Slušný človek si musí priplácať za všetko a naopak, asociálny parazit má aj v nemocnici všetko zadarmo. To, že ľudia, ktorí budovali republiku, dnes žijú na hranici chudoby, je hanba všetkých politikov od roku 1989, a najmä od roku 1993. Verím, že ľudia už tieto veci chápu a po ďalších voľbách to bude vyzerať inak. Dúfam, že budeme môcť ovplyvňovať veci tak, aby na Slovensku konečne zavládla elementárna spravodlivosť.

Stotožňujete sa s myšlienkou „kto nepracuje, nech neje?“

Áno, ale štát musí ľuďom tú prácu ponúknuť. Práce je veľa, videli sme to aj v kraji pri projekte „Krompáče a lopaty“. Ľudia aj obce o to mali záujem. Reakcia štátu? Vláda zmenila zákonník práce, aby tento projekt zastavila. Namiesto toho, aby sme pocítili akúsi vďaku zo strany štátu, že sme bez jediného eura podpory dokázali znížiť nezamestnanosť, hodili nám pod nohy legislatívnu prekážku. Ak budeme mať možnosť, zrealizujeme podobné projekty v každom kraji a vo vylepšenej verzii aj na úrovni celého štátu. Nemôžeme mať armádu nezamestnaných a pritom dávať prácu zahraničným firmám.

Viete si predstaviť vládnuť s tými, ktorí tu vládli doteraz?

Našim cieľom je obnoviť Slovensko, znova ho postaviť na nohy. Priniesť skutočné, hmatateľné výsledky pre všetkých, ktorí Slovensko vnímajú ako svoju vlasť. Preto si absolútne nedokážem predstaviť spoluprácu s tými, ktorých výsledkom je rozkradnuté zotročené Slovensko, a to bez ohľadu na farbu ich politického trička. Na úspešnom rozkradnutí Slovenskej republiky sa totiž podieľali všetky vlády a vládne strany od roku 1989. Žiaľ, mnohí z týchto ľudí sedia vo vláde aj v parlamente ešte aj dnes.

Ale to znamená, že musia prísť nové politické strany, ktoré budú mať podobné myšlienky a názory ako vy...

Som presvedčený, že po ďalších voľbách naozaj nastane politické zemetrasenie a bude možné začať s obnovou štátu. Dnes nežijeme v suverénnom štáte, ale v kolónii, a to pôsobí na všetkých slušných ľudí.

V programe máte obnovenie sebestačnosti Slovenska. Poľnohospodárstvo bolo zničené začiatkom 90. rokov a strategické podniky politici rozpredali do zahraničia...

Vďaka Bohu na Slovensku ešte stále žije dosť ľudí, ktorí poľnohospodárstvu rozumejú a boli by ochotní venovať svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti na to, aby sme to tu spoločne dokázali obnoviť. Lenže dnes sa títo ľudia nemôžu uplatniť. Potravinársku výrobu nahradil lacný dovoz odpadu.

Dnes nežijeme v suverénnom štáte, ale v kolónii, a to má vplyv hlavne na slušných ľudí.

Naši ľudia nemajú prácu, ale my platíme za potraviny dovezené zo zahraničia. Z Poľska dovážame zemiaky, z Talianska jablká, z Írska mäso a z Nemecka a Rakúska mliečne výrobky. Teda všetko to, čo sa kedysi s úspechom dorobilo na Slovensku. Táto politika sa nedá nazvať inak ako vlastizradou. Obrovské peniaze každý rok končia v zahraničí. Tri miliardy eur dávame za dovoz potravín z cudziny. Ďalších osemsto miliónov eur ročne platíme ako poplatok za členstvo v Európskej únii. To je 3,8 miliardy, ktoré by sme mohli na Slovensku použiť trebárs na obnovenie poľnohospodárstva. Len s použitím týchto peňazí by štát mohol vytvoriť takmer 300-tisíc pracovných miest s priemernou mzdou cez 800 eur. Od toho by sa odvíjala ďalšia situácia v štáte. Tristotisíc ľudí by zrazu nepýtalo dávky. Naopak, sami by začali platiť dane a odvody. Zmenil by sa ich sociálny status. Zjednodušene môžeme povedať, že tento multiplikačný efekt by spôsobil, že Slovensko by sa postupne dostalo zo súčasnej pozície kolónie znova do pozície suverénneho štátu. Nádej na zmenu stále existuje, len musíme konečne začať!

Najprv sa musia o vašich myšlienkach dozvedieť ľudia...

Náš najväčší problém je mediálna blokáda. Váš časopis je jediné médium, ktoré nám dalo ucelený priestor. Od vstupu do NR SR sme sa nedostali do žiadnej debaty alebo relácie  vo významnejšom médiu, dokonca ani vo verejnoprávnej televízií či rozhlase. Do vysielania pozývajú stále tých istých zástupcov opozície, dokonca mimoparlamentné strany, ale nás nie. Mediálna blokáda je ich najsilnejšia zbraň.

Pre médiá, ale aj štandardných politikov je vaša strana neprijateľná, pretože máte problém s migrantami a LGBTI komunitou. Vyčítajú vám aj kresťanské a národné hodnoty. Ako mienite zastaviť konzumnú a liberálnu spoločnosť?

To, čo bolo niekedy normálne a prirodzené, sa dnes považuje za extrémizmus a čo bolo donedávna považované za úchylku, to sa nám dnes snažia podať ako niečo, čo máme vítať. ĽS Naše Slovensko nikdy neustúpi zo svojich troch pilierov. Zaväzujú nás viesť politiku, ktorej cieľom bude ochrana tradičnej rodiny, spoločnosti, normálnych hodnôt a obrana proti všetkému, čo nám tieto hodnoty narúša. Chceme to dosiahnuť konfrontáciou s ostatnými politikmi. Keď ľudia uvidia, kto je kto, budú sa môcť rozhodnúť, či chcú Slovensko také, aké sme ho poznali v detstve, alebo multikultúrne, zmietané sociálnymi nepokojmi, podriadené plánom cudzích pánov, ktoré nás budú využívať ako pešiakov na šachovnici a nárazník pri konfliktoch medzi EÚ a USA s Ruskom. Nešli sme do parlamentu preto, že nás lákajú poslanecké funkcie, ale vidíme, že z pozície v BBSK nedokážeme riešiť celospoločenské otázky, ani zmeniť smerovanie štátu. Preto sa budeme v ďalších voľbách uchádzať o väčšiu dôveru, o viac mandátov a o väčšiu silu.

Aké je smerovanie ĽSNS z hľadiska zahraničnej orientácie?

Mnohí tvrdia, že chceme Slovensko izolovať, čo nie je pravda. Chceme skončiť jednostrannú orientáciu Slovenska na Západ a naopak, rozšíriť spoluprácu so všetkými krajinami bez ohľadu na svetovú stranu. Ide nám len o to, aby to bolo pre Slovensko čo najvýhodnejšie a aby sme spolupracovali ako rovný s rovným, a nie ako sluha a pán. Rusko pokladáme za nášho prirodzeného partnera, a nikdy nedovolíme Slovensko zatiahnuť do nezmyselných konfliktov a vojny. Ani s Ruskom, ani s nikým iným.

Aký je váš názor na protiruské sankcie?

Od začiatku sme ich odmietali. Je to trápny pokus niečo si dokázať, ale v konečnom dôsledku to poškodí všetkých ostatných. Pri protiruských sankciách zreteľne vidno schizofrenický postoj premiéra Fica. Ten síce tvrdí, že so sankciami nesúhlasí, no Slovenská republika pod vedením jeho vlády sa do sankčného systému zapája. Čiže aj v tomto prípade platí, že politikov treba hodnotiť nie podľa rečí, ale podľa skutkov.

Po voľbách vznikla zvláštna koalícia, kde za jedným stolom sedia SNS a Most-Híd spolu so Smerom. Očakávate, že toto zoskupenie dokáže vládnuť štyri roky?

Zostavenie súčasnej vládnej koalície jasne dokázalo, že tieto strany nemajú nijaké hodnoty alebo presvedčenie, nič, na čom by mohli stavať. Spája ich len túžba po moci a po peniazoch. Pokiaľ ide o to, či vydržia, ja hovorím, že peniaze sú pre nich najsilnejšie lepidlo. Videli sme to na našom predsedníctve: rozpočet sa navýšil o 85 miliónov eur, z ktorých sa ušlo každému. Puto peňazí drží Smer, SNS a Most spolu silnejšie aj ako povestné Svätoplukove prúty.

Povolebné prieskumy naznačujú, že preferencie ĽSNS môžu byť vyššie. Je to dané tým, že ste protisystémová strana?

Pred voľbami nám predpovedali dve percentá, mali sme osem. Teraz nám predpovedajú osem, ale ktovie koľko je to naozaj. Je otázne, či je to tým, že sme protisystémová strana. Podľa mňa nenávisť všetkých ostatných politikov k nám pretrváva preto, lebo vidia, že to myslíme vážne. Vidia, že sme odhodlaní v našej prací a v našom boji pre Slovensko a jeho obyvateľov vytrvať, a to bez ohľadu na príkoria a prekážky, ktoré nám pripravili a neustále pripravujú. My vydržíme, pretože vydržať je našou povinnosťou. Ľudia nám predsa nedali svoju dôveru a hlasy preto, aby sme sa pri prvom probléme vzdali.

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.