MEGAPODVOD TECHNOPOL

Foto TASR/DRAHOTÍN ŠULLA
Dátum 30.10.2017

Politická strana ĽS Naše Slovensko žiadala spolu so zrušením amnestií zrušiť aj milosti pre Michala Kováča ml. a Mariána Kočnera za podvod v spoločnosti Technopol vo výške 2,3 milióna USD (v tom čase 69 miliónov slovenských korún) zo začiatku 90. rokov. Podľa rozhodnutia o udelení milosti Rudolf van der Werff spoločne s Mariánom Kočnerom, Petrom Krylovom a „ďalšími nezistenými osobami“ naplánovali a podľa plánu aj zrealizovali fiktívny dovoz textilných výrobkov.

Rozhodnutie v rukách prokuratúry

Parlamentná zhoda sa však našla len v prípade zrušenia milosti, ktorú udelil prezident Michal Kováč svojmu synovi. Ostatní podozriví z podvodu voči Technopolu ostali „v suchu“. Politici zrejme vychádzali z presvedčenia, že zrušenie milosti udelenej Michalovi Kováčovi mladšiemu bude len prázdnym gestom, pretože stíhanie prezidentovho syna bude opäť zastavené bez vyšetrovania, keďže už bolo právoplatne skončené v Nemecku. To však nie je také isté. Spôsob a dôvod skončenia trestného stíhania v Nemecku prezidentov syn, ani jeho advokát doteraz verejnosti neprezradili. Podľa najnovšej judikatúry Súdneho dvora Európskej únie zastavenie konania nemusí znamenať prekážku v opätovnom vyšetrovaní. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že počas druhého septembrového týždňa polícia opätovne otvorila vyšetrovanie prvej podvodníckej megakauzy Technopol v histórii samostatnej SR. Pred policajného vyšetrovateľa sa tak postavil Michal Kováč ml. Jeho právnik Ján Havlát očakáva, že obvinenie je len formalita, keďže súd v nemeckom Mníchove už pred 17 rokmi prípad uzavrel a Kováča oslobodil. Slovenská prokuratúra to však vidí inak, preto prípad opätovne otvorila. Michal Kováč ml. bol vypočutý za prítomnosti obhajcu a na polovicu októbra boli predvolaní svedkovia. Prokuratúra uviedla, že po vypočutí svedkov sa rozhodne, či kauzu poženie až pred súd.

Mučeník

Prípad Technopol po únose prezidentovho syna zapadol do úzadia. Z večera do rána sa tak obvinený Michal Kováč stal miláčikom médií a pre vtedajšiu opozíciu mučeníkom. Slovenskí novinári veľmi rýchlo zabudli na podvod za viac ako dva milióny dolárov. Ich mediálnym terčom sa stal exriaditeľ SIS Ivan Lexa, na ktorého vyfabrikovali 15 súdnych sporov. Tie sa pre Ivana Lexu skončili víťazstvom 15:0. Posledné rozhodnutie prišlo koncom októbra 2012 po tom, čo ústavný súd odmietol sťažnosť exprezidenta Kováča proti verdiktu krajského súdu, podľa ktorého sa Kováč musí ospravedlniť Lexovi za výrok, že za únosom jeho syna bola SIS a jej bývalý riaditeľ. Rozhodnutie súdu znelo, že exprezident Michal Kováč musí zaplatiť Ivanovi Lexovi 3 319 eur a napísať mu list tohto znenia: „Ospra­vedlňujem sa Vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval Vašu osobu.“ Hovorí sa, že trpezlivosť ruže prináša. V prípade Technopol by mala trpezlivosť priniesť spravodlivosť a potrestanie podvodníkov.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.