REVOLUCIONÁR NA VOĽNEJ NOHE

Minulosť Pavla Demeša vrhá pochybnosti na úprimnosť jeho záujmu o pracovné podmienky učiteľov

Foto TASR/PAVEL NEUBAUER
Dátum 01.03.2016

Pavol Demeš - koordinátor kampane ADOSŤ! - je so svojím životopisom priam ukážkový príklad zástupcu amerických záujmov v stredoeurópskom priestore. Už začiatkom 90. rokov začal po krátkom období na čele ministerstva medzinárodných vzťahov postupne spolupracovať snáď so všetkými významnejšími prozápadnými mimovládnymi organizáciami. Svoje skúsenosti z protimečiarovskej kampane OK '98 potom v sieti prozápadných agentov tretieho sektora zúročil v zahraničí.

Proamerický Che Guevara

Známe porekadlo hovorí, že doma nie je nikto prorokom, a preto si aktivity pána Demeša v spojitosti so štátnymi prevratmi všímajú viac v cudzine ako doma. Už v roku 2005 novinár Vincent Jauvert z francúzskeho týždenníka Le Nouvel Observateur konštatuje, že vývozom revolučného know-how do krajín zmietaných občianskymi nepokojmi sa zaoberajú desiatky dobre organizovaných „proamerických Che Guevarov“ z viacerých postkomunistických štátov. Slováka Pavla Demeša označil za najskúsenejšieho z nich. Oprávnene, veď ten svoj talent ukázal už v Srbsku, kde ako riaditeľ mimovládky German Marshall Fund spolu s inými emisármi liberálnej demokracie asistoval pri zosadení Miloševičovho režimu. Jauvert v článku cituje niekoľko Demešových vyjadrení, v ktorých vysvetľuje, ako zorganizovať dokonalý prevrat, čo opisuje sucho a metodicky, akoby šlo o nejaký recept z kuchárskej knihy. Asistovať pri rozvracaní zriadení nevyhovujúcich USA bola preňho v tom čase napokon rutinná činnosť. Pozornosť mu vo svojej knihe s titulom Nová studená vojna venuje aj kanadský žurnalista Mark MacKinnon. „Podporovaný americkými mimovládkami cestoval do Srbska, Ukrajiny a Bieloruska, aby tam trénoval opozičné hnutia,“ píše MacKinnon o Demešovi a pripisuje mu aj citát: „Na boj s novými formami autoritárstva sme vyvinuli občiansky softvér.“

Osvedčený vzor

Tento softvér sa Demeš snaží opäť nainštalovať aj vo svojej vlasti. Súčasná vláda nie je stopercentne po chuti Západu, a tak tento člen rady starších sorosovskej Nadácie otvorenej spoločnosti opäť oprašuje svoje revolucionárske triky. Stojí za to analyzovať už len samotný názov kampane, ktorú koordinuje. V Srbsku prišiel Demeš do kontaktu s opozičným hnutím Otpor! (Odpor!) a podľa tohto vzoru vznikla v Gruzínsku podobná iniciatíva Kmara! (Dosť!) s identickým logom. Demeš mal pritom podľa spomenutých zdrojov trénovať na Ukrajine aktivistov ďalšieho protivládneho hnutia, inšpirovaného predchádzajúcimi dvoma – Pora! (Je čas!). Nazvať kampaň slovenských učiteľov ADOSŤ! je teda v súlade s revolučnou šablónou. Organizovať takúto kampaň krátko pred voľbami je tiež v súlade s Demešovou tézou „volebnej revolúcie“, ktorú opisuje MacKinnon. Mohlo by sa zdať, že učitelia boli od začiatku len prostriedok, a nie cieľ celého snaženia, no nerád by som prezidentom Georgeom Bushom vymenovanému „šampiónovi slobody“ predsa len krivdil.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.