DANKOV ÚSPECH V RUSKU

Sankcie nie sú karanténa, ale diplomatický nástroj, ktorý dávno nefunguje

Foto ARCHÍV
Dátum 30.07.2019

Mesiace príprav, účasť na niekoľkých podnikateľských fórach a vzájomný dialóg. To všetko stálo za pracovnou cestou šéfa parlamentu do Moskovskej oblasti a do republiky Tatarstan. Predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi sa podarilo vyrokovať konkrétne bilaterálne dohody a výhody pre rozvoj slovenskej podnikateľskej sféry. Spolu s delegáciou sa zúčastnil na podnikateľskom fóre Tatarstan-Slovensko. Vďaka Andrejovi Dankovi sa slovenskí podnikatelia stretli s ministrom priemyslu RF Denisom Manturovom a ruskými obchodnými spoločnosťami. Bolo to práve Manturovovo ministerstvo, ktoré sprostredkovalo obchodné vzťahy na základe požiadaviek slovenských podnikateľov. Šéf národnej rady zároveň avizoval, že plánuje zriadiť konzulát s postom obchodného zástupcu v Tatarstane. Andrej Danko patrí medzi tých politikov, ktorí sa dôrazne zasadzujú za zrušenie ekonomických sankcií proti RF. Považuje ich za zbytočné. Profituje z nich najmä samotné Rusko rozvojom svojej domácej výroby. Naopak, obchodná bilancia Ruska s krajinami, ktoré sankcie proti nemu presadzujú, sa úspešne rozvíja.

SNS sa hlási k národným hodnotám, tie však nám čoraz viac okliešťuje EÚ, pretože presadzuje nadnárodné princípy a vytráca sa pôvodná myšlienka Európy národov. Akými očami sa pozeráte na súčasnú EÚ?

EÚ ukazuje svoju bezzubosť pri riešení brexitu. Nemá lídrov na úrovni, ktorí by mohli byť partnermi, ale ani súpermi Trumpa, Putina či Si Ťin-pchinga. EÚ nemá jednotný systém, prestala rozvíjať Schengen a eurozónu. Vidíte, ako Česi, Poliaci ani Maďari nechcú prijať euro, čím prichádza k oslabovaniu ekonomiky. EÚ nevie riešiť nielen ochranu hraníc v súvislosti s migráciou. EÚ chýba vlastná armáda. Mala by povýšiť spoluprácu armád EÚ nad spoluprácu armád NATO. EÚ má svoje rácio, má svoje plusy v určitých záležitostiach, ale nemôže národným štátom vtláčať svoje predstavy, pretože každý štát má svoje špecifiká. Stačí sa pozrieť na voľby do riadiacich funkcií predstaviteľov EÚ, veď ten postoj k V4 musí priviesť ľudí do zúfalstva. Predstavitelia EÚ sú odtrhnutí od reality normálneho života svojím papalášizmom a platmi. Nedokážu vnímať národné postoje a rôznorodosť jednotlivých členských štátov. Chyba je, že EÚ môže dnes svojím predbežným opatrením rozhodnutie suverénneho a zvrchovaného parlamentu pozastaviť. Dnes sú EÚ a Brusel také silné, že môžu kedykoľvek zasiahnuť do rozhodnutí národných parlamentov, ktoré môžu byť postupne zbytočné. Dostali sme sa do šialenstva, keď vo voľbách nevolený úradník má právo na svoju aroganciu a môže kedykoľvek a kohokoľvek v rámci EÚ ovplyvniť a rozhodnúť v neprospech ktoréhokoľvek štátu. Varovaním by mal byť vznik inštitútu európskeho prokurátora, to je to najhoršie, čo štáty EÚ čaká.

Súhlasíte s politickými zásahmi EÚ do národných štátov?

Nie, ani s politickými, ani s ekonomickými. EŮ sa snaží presadiť rôzne sankcie, ak má niekto iný politický názor ako jej predstavitelia. Ukázalo sa to minulý rok v septembri a októbri, keď EÚ žiadala aktivovať Článok 7 proti Maďarsku a Poľsku. Článok 7 je považovaný za „jadrovú zbraň“ medzi možnými sankciami proti členským krajinám EÚ a vyúsťuje až do odobratia hlasovacích práv v Rade EÚ. Toto sa nemôže diať. V tejto súvislosti som presadzoval jednotu v rámci V4 a spolu s Čechmi sme sa postavili na stranu Maďarska a Poľska pri hlasovaní. Je našou povinnosťou členských štátov V4, aby sme nedovolili ubližovať nám len preto, že máme iné politické názory ako vedenie EÚ.

EÚ nerešpektujúc regulárne referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii zaviedla sankcie proti RF a tá recipročne proti EÚ. Dnes samotný Vladimir Putin konštatuje, že sankcie poškodili viac EÚ ako Rusko. V čom je teda ich zmysel?

Sankcie mali byť dávno zrušené. Prvou lastovičkou bolo navrátenie hlasovacieho práva RF v PZ v Rade Európy. A udialo sa tak aj vďaka trom poslancom zo Slovenska Blahovi, Gogovi, Balážovi. Spolu s nimi hlasovali poslanci z Francúzska, Talianska, Nemecka, Holandska, Islandu, San Marína, Turecka, Švajčiarska, Nórska.

Nie je v tom viac politický rozmer ako ekonomický?

Ľudia začínajú chápať, že to, čo robil Porošensko na Ukrajine, bolo politické divadlo s komédiou „mŕtveho“ novinára či porušením preniknutia ukrajinskej flotily do ruských vôd ešte pred pripojením Krymu k RF. Dnes sú lídrami EÚ Nemci a Francúzi, ktorí čoraz viac prehlbujú obchodné aktivity s RF najmä v presunoch automobiliek či v Nord Streame.

Európa na sankciách prerobila. Pred sankciami mali Rusi 40 percent domácich potravín na trhu a zvyšok dovážali, dnes majú 90 percent vlastnej potravinovej produkcie. Sankčná politika ich doviedla k domácej výrobe potravín – mlieka, syrov, vína, dokonca prvýkrát sa dorovnal export potravín exportu zbraní v roku 2018. Ak chce dnes niekto zo Slovenska byť na ruskom trhu, musí si nájsť v Rusku partnera, u ktorého bude realizovať výrobu, to je v tejto chvíli jediná možnosť, lebo platia nezmyselné sankcie. Dnes chápem úsmevy Rusov, pretože sankcie ich naštartovali, narástlo im národné povedomie a množstvo národností žijúcich na ich území vďaka sankciám sa zomklo, sú ešte súdržnejší, čo dokázali nejeden raz počas svojej histórie. Ruská federácia je dnes úplne niekde inde, ako bola za Borisa Jeľcina, keď hrozilo, že sa budú predávať atómové zbrane.

Predpokladáte, že predstavitelia EÚ po preskúmaní ekonomických ukazovateľov prehodnotia sankcie a zrušia ich?

Verím, že budú zrušené, pretože Slovensku zbytočne ubieha vlak. S Rusmi by sa dalo rozprávať nielen o tom, aby sme širokorozchodnú železnicu nepotiahli až do Viedne, ale aby sme ju pripravili po Košice, aby náš štátny rozpočet mohol ekonomicky ťažiť z prepravy. Našu stagnáciu v tejto oblasti využívajú najbližší susedia. Napríklad rakúsky kancelár je raz do mesiaca v RF s cieľom hospodárskej spolupráce. Stačí sa pozrieť do rakúskych Álp, ako podporujú cestovný ruch práve klientelou z Ruska, ale aj skupovaním hotelov, penziónov, prevádzok lanoviek ruskými obchodníkmi, nehovoriac o samotnom investovaní do rozvoja cestovného ruchu. Nikomu to neprekáža.

Médiá vaše návštevy RF mimoriadne kritizujú. Čo je na nich zlé?

Skôr to prekáža majiteľom médií, ktorí pochádzajú zo zahraničia. Zrejme sa niektorým štátom EÚ nepáči, že predstavitelia SR cestujú do Ruska. Som rád, že bolo so mnou v delegácii 25 podnikateľských subjektov, ktoré mali zabezpečené podmienky na rokovanie tak ako podnikatelia z Nemecka či Francúzska. Myslím si, že viacerým sa otvorili oči a presvedčili sa, že sankcie nie sú karanténa, ale diplomatický nástroj, ktorý dávno nefunguje a mal byť dávno skončený. Treba sa zamyslieť, v čom nám pomáha EÚ z hľadiska presadenia slovenských výrobkov na európskych trhoch. Rusko môže byť veľkým odbytiskom pre naše tovary i služby aj vďaka slovanskej mentalite i príbuznosti jazykov.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.