EÚ SMERUJE K SKRYTEJ FAŠISTICKEJ DIKTATÚRE

Milan Uhrík, poslanec Európskeho parlamentu a predseda hnutia REPUBLIKA: Transformácia EÚ na hospodárske združenie rešpektujúce národné záujmy jednotlivých krajín je jedinou alternatívou prežitia únie. Druhou alternatívou je už len úplný rozpad EÚ. Režim, v ktorom dnes EÚ funguje, je neudržateľný.

Foto SITA/AP
Dátum 19.12.2021

Hoci Maďarsko a Poľsko deklarujú, že mienia zostať v EÚ, snažia sa vymaniť spod diktátu Bruselu tým, že dávajú prednosť národným záujmom a svoje zákony nemienia podriaďovať zákonom EÚ. Myslíte si, že by sa touto cestou mohla vybrať aj Slovenská republika?

Robert Fico, predseda strany Smer-SD a poslanec NR SR

V strane SMER – sociálna demokracia sme vždy presadzovali zahraničnú politiku, založenú na troch kľúčových princípoch. Prvým je princíp štyroch svetových strán, druhým je princíp suverenity štátov a tretím rešpekt k medzinárodnému právu. Vstupom do Európskej únie sme sa zaviazali, že budeme dodržiavať určité spoločné princípy, staneme sa súčasťou právneho priestoru EÚ. Ako Slovensko sme v roku 2004 nevstúpili do federácie, ale do únie a jej centrum v Bruseli nie je nadradené členským štátom. Jednotlivé členské štáty odovzdali centru len menšiu časť suverenity, a preto sú vo veciach vnútornej politiky stále dostatočne suverénne a majú právo vybrať si, akou ideologickou cestou sa budú uberať za predpokladu, že budú aj naďalej stáť na princípoch demokracie a právneho štátu.

Roman Stopka, predseda strany Práca slovenského národa, PSN

Politická strana Práca slovenského národa, v svojom Cieľovom programe, jasne deklarovala, že sa usiluje o zvrchovanú, suverénnu, do maximálne únosnej miery nezávislú Slovenskú republiku s celistvým územím, nedotknuteľnými hranicami, s povinnosťou štátu chrániť záujmy a práva svojho štátotvorného občana a jeho legálne nadobudnutý majetok. Systémom svojho fungovania EÚ diktátorsky nanucuje členským štátom také regulačné normy, ktoré vo veľmi početných prípadoch narúšajú bezpečnostný, kultúrny, ekonomický, právny, sociálny a v ostatnom čase aj zdravotný záujem obyvateľstva jej členských štátov a obzvlášť pre štáty, ktoré pôvodne patrili do bývalého sovietskeho bloku, likvidujú možnosť vyrovnať sa kvalitou života občanom zakladajúcich štátov EÚ. Politici Maďarska a Poľska s veľkou podporou domáceho obyvateľstva pochopili následky, ktoré nátlakové opatrenia EÚ do budúcnosti spôsobia existencii ich národného štátu a záujmom jeho obyvateľstva. Uvedomili si, že z pôvodne deklarovaného cieľa architektov EÚ už zostal len povestný holub na streche. Vidia, že namiesto reklamovanej demokracie EÚ smeruje k skrytej fašistickej diktatúre, šikovne schovávanej za nehanebnú a takmer nekontrolovateľnú propagandu. Patria v únii medzi prvých, ktorí nastúpili mocenskú cestu pravdy a právneho pretláčania národných záujmov, ale nie sú sami. Ja pevne verím, že po skúsenostiach s manipulačnou propagandou v ostatných prezidentských i parlamentných voľbách v SR aj naši voliči budú opatrnejší a vo výbere svojich favoritov aj dôslednejší. Skúsenosť hovorí: Hlas ľudu, hlas boží. Je opovážlivé ho deformovať.

Milan Uhrík, poslanec Európskeho parlamentu a predseda hnutia REPUBLIKA

Transformácia EÚ na hospodárske združenie rešpektujúce národné záujmy jednotlivých krajín je jedinou alternatívou prežitia únie. Druhou alternatívou je už len úplný rozpad EÚ. Režim, v ktorom dnes EÚ funguje, je neudržateľný, čoho dôkazom je rastúce množstvo konfliktov medzi Bruselom a členskými štátmi, najmä Britániou (tá je už z EÚ preč), Poľskom, Maďarskom a postupne aj Slovinskom. Základom schopnosti týchto štátov vzoprieť sa škodlivým nariadeniam a nátlaku Európskej komisie je domáca politická sila daná veľkou podporou obyvateľstva a následná suverenita v zahraničnej politike. Taktiež schopnosť vyrokovať dobré podmienky v bilaterálnej rovine s partnermi mimo EÚ zabezpečuje odolnosť týchto štátov voči prípadným politicko-ekonomickým otrasom v EÚ, stopnutiu eurofondov alebo turbulenciám pri teoretickom odchode z bloku. Keďže nič nie je naveky (aj keď si to niektorí bruselskí byrokrati a euronadšenci naivne myslia), určite je dobré upevňovať tento typ odolnosti predvídavo aj na Slovensku. Preto chce hnutie REPUBLIKA budovať priateľské vzťahy na všetky svetové strany a nevidieť len západ. To môže našim slobodám a životnej úrovni v každom čase len prospieť.

Miroslav Radačovský, poslanec Európskeho parlamentu a predseda strany Slovenský PATRIOT

Všeobecne som považovaný za euroskeptika. Nie je to pravda. Nikdy som euroskeptikom nebol. Ja sa považujem za eurorealistu. Byť eurorealistom znamená reálne, objektívne a odborne zvažovať postavenie Slovenska v Európskej únii a v Európe ako takej. Keď som kandidoval do Európskeho parlamentu, som si dal vytlačiť letáčiky, v ktorých som okrem iného uviedol: „Pokiaľ sa Európska únia nezreformuje na spoločenstvo nezávislých národných štátov, navzájom hospodársky spolupracujúcich, bez toho, aby v nej dominovali veľké štáty ako Nemecko a Francúzsko, tak vždy bude snaha toho-ktorého národného štátu z únie odísť.“ Akoby sa moje predpovede začali plniť. V roku 2020 opustilo úniu Spojené kráľovstvo, práve z dôvodu neznesiteľného diktátu Bruselu. V roku 2021 sa začínajú problémy v EÚ v súvislosti s Poľskom a Maďarskom a tieto štáty sa bránia jurisdikcii Európskeho práva nad ich vlastnú jurisdikciu. Toto sa dá pomenovať ako vymanenie sa diktátu z Bruselu, avšak určite sa to nedá pomenovať ako snaha odísť z únie, pretože Maďarsko ani Poľsko sa nikdy nevyjadrili, že chcú odísť z EÚ. Jednoducho ju chcú zreformovať. A čo sa týka Slovenska, opätovne musíme rozmýšľať reálne. V zmysle článku 7 odsek 2 Ústavy Slovenskej republiky právne záväzné akty európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky. Ak by teda Slovenská republika chcela ísť v tomto smere vlastnou cestou, muselo by dôjsť k zmene ústavy. A toto by bolo možné, len keby sa do národnej rady dostali politické strany s rovnakým programom ako strana Slovenský PATRIOT, a to predovšetkým v časti, kde je uvedená zmena volebného systému z pomerného na väčšinový.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.