MARIÁN VITKOVIČ: JE ČAS POSTAVIŤ SA ZLU, KTORÉ LIKVIDUJE SLOVÁKOV

PRÉMIOVÝ ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Národohospodár Marián Vitkovič: Tí, čo dnes sedia vo vláde alebo v parlamente sú len figúrky, ktoré nemôžu reálne zmeniť nič bez súhlasu oligarchov. Všetko je to len divadlo. Slovensko ovláda päť ľudí, verím, že nie sú natoľko sprostí, aby nesúhlasili s tým, že do politiky musia prísť kvalifikovaní a noví ľudia, ktorí dokážu vyviesť Slovensko z marazmu a stoky. 

Foto JANA BIROŠOVÁ/EXTRA PLUS
Dátum 31.10.2021

Takmer dva roky vládne na Slovensku zvláštne zoskupenie, ktoré zlyháva nielen na morálnej, ale najmä na odbornej úrovni. Ukazuje sa, že vláda nemá žiadne predpoklady na riadenie štátu. Čo to znamená pre ekonomiku a aké dôsledky budú Slováci znášať?

Táto vláda nevznikla náhodou. OĽaNO získalo podporu len vďaka virálnemu videu pred Počiatkovou vilou vo Francúzsku, sľubom na Námestí SNP, ale aj vďaka prísľubu vyšetrenia mýtneho tendra. Vďaka týmto sľubom im pribudlo 15 percent navyše, ktoré nikdy nemali, a tak mohla vzniknúť táto vláda. Sme rodina bola vyvolená a vytvorená oligarchiou. SaS je tradičná strana jedného krídla oligarchie najmä okolo agrobiznisu. Pokiaľ ide o trápne zoskupenie Andreja Kisku, tak ten mal doslova bojovú úlohu dostať sa do NR SR a do vlády pre ďalšiu časť oligarchie. Toto bola práca piatich ľudí, ktorí riadia tento štát, ktorí počas 30 rokov mali aj fatálny dosah na Roberta Fica a na jeho tri vlády. V roku 2017 si povedali, že okolo strany Smer-SD a v stranách jeho bývalých koaličných partnerov je už priveľa tých, čo veľa berú, príliš veľa pýtajú a snažia sa o organizované politické vypaľovanie smerom k najbohatším ľuďom v tomto štáte. Toto je celý príbeh. Následne vznikla kandidátka OĽaNO z pestrej zmesky ľudí, reprezentujúcich nekonfliktné profesie – športovcov, komediantov, biele vrany či postihnutých, to je typická stratégia, aby ste vytvorili nečitateľnú kandidátku, ktorá nikoho príliš nerozčuľuje. A tak sme dostali do parlamentu a do vlády zoskupenie, ktoré nemá reálne vzdelanie, až na pár výnimiek nerozumie vôbec ničomu, dokonca ešte menej ako tí poslední technokrati zo Smeru typu Petra Kažimíra, ktorí boli, mimochodom, hlupáci, pokiaľ ide o ekonómiu. Navyše táto vláda urobí len to, čo dostane zhora od oligarchie nadiktované. Do toho všetkého sa vo februári 2018 stala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá bola dlhodobo plánovaná, o tom ja nepochybujem, a vôbec nesúvisela s nejakým tlakom zo zahraničia.

ČÍTAJTE TIEŽ: SLOVENSKO OVLÁDA PÄŤ ĽUDÍ

Prečo si myslíte, že zahraničie na tom nemalo záujem?

Táto ekonomika je od roku 2005 po doprivatizovaní strategických podnikov a kritickej infraštruktúry vlastnená z 85 percent zahraničnými korporáciami, a tie nepotrebujú robiť nejaký prevrat a ani dnes už takmer polodementný George Soros. Do tohto sa zapojila značná časť pseudoelitárskej a novinárskej obce, ktorá mala dopredu nascenárovaný priebeh, čo si musí s odstupom času uvedomiť aj amatér. Táto záležitosť so všetkými dôsledkami bola diskrétne a perfektne organizovaným a dlhodobo plánovaným štartérom vnútorného puču na zmenu majetkových a mocenských pomerov a na dohode vyhovujúcej vlády. V podstate je podobný stav ako v roku 2008, permanentný stav odideologizovanej politiky. Tento celý scenár je veľmi jednoduchý. Súperia tu dve strany oligarchie, sú to len hry a chlieb pre ľud. Chleba je už menej, ale hier je dosť. Každý z tých, ktorí dnes sedia v parlamente alebo vo vláde, je vydierateľný, či sú z opozície, alebo koalície. Dnešný guvernér NBS je tiež vydierateľný, ale aj policajti, kajúcnici, vrcholoví predstavitelia súdov, prokuratúry, NAKA, SIS, VOS alebo MO SR. Tomuto sa hovorí reálna demontáž štátu. Rád by som teda vedel, aká reálna forma ideologického režimu má byť výsledkom tohto absolútneho cirkusu. Vo svete, ale aj v EÚ sa dejú výrazné procesy, ktoré menia budúcnosť, a Slovensko na to nie je vôbec pripravené. A do toho sa tu vedie vnútorná majetkovo-prevratová vojna, ktorá mi už dnes pripadá ako bez zmyslu. Veď tí najbohatší ľudia na Slovensku (ktorí sú multimiliardári) majú dosah politický, ekonomický i mocenský na všetko, a to nielen v štáte, ale dnes už aj na Brusel. Preto sa pýtam: Nemajú už dosť? Bolo by fajn, keby aspoň anonymne prezradili, o čom im ide, pretože už samotní občania strácajú akúkoľvek orientáciu. Z pozadia si viem úplne presne predstaviť, kto to tu riadi, ale nevidím nikoho, kto má kapacitu, aj s okruhom ľudí, povedať, že tu nemôžeme každé dva dni spochybňovať nejakého vyšetrovateľa, sudcu či prokurátora a obracať všetko naruby.

Kedysi ste povedali, že voľby nič neriešia. Znamená to, že oligarchia určuje, kto bude vládnuť?

Vybrali sa figúrky, ktoré sa nanominovali na kradnutie pri verejných obstarávaniach, obalili sa pre pospolitý ľud vatou závisti na základe veľkých majetkov, čím sa vyvolal všeobecný hnev v národe. A potom sa vyrobili kajúcnici, čo boli totálni idioti, ktorí boli nanominovaní napríklad na finančnú správu počas rôznych vlád, a teraz sa odrazu ako osvietení mediálnym tréningom naučili zopár cudzích slov ako Makó. Títo nímandi teraz chodia dookola na základe vopred pripraveného scenára bonzovať na kdekoho, ale veď to dnes môže hocikto na hocikoho takto bonzovať. Zrazu budeme mať 50-tisíc „vinných“ ľudí a pôjdeme postaviť ďalšie štyri leopoldovské väznice? Korupciu treba trestať, ale zákonnými prostriedkami. Tento končiaci sa kapitalizmus je postavený na korupcii, najmä po takých zmenách, ktoré prišli po roku 1989. Deje sa tak vo všetkých krajinách bývalého východného bloku. Celé desaťročia boli ekonomiky a systémy v týchto krajinách postavené na korupcii, privatizácii a priamych zlodejinách, ale aj pri kupčení so vstupom do EÚ alebo NATO za rôzne ústupky. Nenávidím slovo reformy, lebo tu sa žiadne reformy nevykonali, táto krajina sa len majetkovo reštrukturalizovala. Na konci roka 1998 po Mečiarovej ére sme boli najviac zapojení v rámci postsocialistických krajín do takzvanej vnútroodvetvovej globálnej tovarovej výmeny. Boli sme otvorená ekonomika. Západ si vybral len to, čo sa mu hodilo a zámerne sa sem dováža nielen tovar, lebo sme nesebestační, ale aj desaťtisíce pracovníkov zo zahraničia, lebo naše firmy odmietajú platiť plnohodnotné mzdy vzdelaným a odborne zdatným Slovákom. A toto všetko znamená do budúcnosti pre štát obrovské problémy.

Povedali ste, že Slovensko riadi päť ľudí. Nie je čas povedať ich mená?

Nie, stále neprišiel ten čas pomenovať ich. Tých päť ľudí je tu kontinuálne od roku 1989, ale aj skôr, pretože časť tých ľudí bola súčasťou štruktúr aj pred rokom 89. Teraz budem možno veľmi drzý, ale ja by som dal týmto ľuďom čas. Ako občan tohto štátu, ktorý zatiaľ nechce byť ničím výnimočný, by som očakával, že do konca novembra vyriešia túto politickú situáciu stiahnutím okliešťovania slobody a práv občanov – zavedeného za posledné dva roky – urobením poriadku v silových zložkách a predstavením kvalifikovaného plánu, ako to hospodársky a sociálne pôjde ďalej s touto republikou. Zároveň by som sa rád a isto aj občania radi dozvedeli, aký typ spoločenskej zmluvy ponúkajú budúcim generáciám žijúcim na našom území. Ak sa však nič nebude diať a budeme pokračovať v tomto marazme, v tejto stoke, tak očakávam do konca roka 2021, že hlavní ústavní činitelia – prezidentka, predseda parlamentu a predseda vlády, prípadne poslanci koalície, ale aj opozície – prijmú nejaké zásadné politické kroky na predčasné parlamentné voľby. Majú dostatok parametrov na to v Ústave SR, dokonca aj pani prezidentka má určité právomoci, ktoré nie sú najslabšie. Toto, čo sa deje na Slovensku, sa stáva neznesiteľnou situáciou. Ak sa okamžite niečo nezačne diať, tak sa táto spoločnosť z týchto kŕčov jednoducho nedostane. Zlo, ktoré tu je, paralyzuje ľudí, ale aj ich odvahu a konanie. Je čas postaviť sa zlu.

Patrí medzi absolventov Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Časť svojho života prežil na stážach a štúdiách v Nemecku a Holandsku. Zaoberal sa makroekonómiou, finančnou vedou a menovou politikou ako vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV. Pracoval na ministerstvách financií a hospodárstva, zastupoval Slovensko v OECD. Má 53 rokov, tri dcéry a malú vnučku. Hovorí, že nemieni žiť v tomto cirkuse, ktorý zažívajú Slováci takmer dva roky. Súčasný systém podľa neho využíva strach, aby ovládal Slovákov. Pripravuje vydanie knihy s názvom Definitívna ekonómia, v ktorej chce ľudovejším spôsobom vysvetliť fungovanie ekonómie. Rád by s ňou obišiel celé Slovensko, aby ľuďom povedal, kde je cesta, ako sa zachrániť. Bude to čisto odborná kniha, vychádzajúca z poznania ekonómie, ktorá ho sprevádza celú jeho kariéru. Vraví, že je to isté sklonenie sa pred poznaním iných múdrych ekonómov, ktorí jej skutočne rozumejú, a ďakuje im, že mu poznatky sprístupnili a mohol sa z nich poučiť. Je otvorený ísť do boja o záchranu Slovenska, ktoré je ešte možné vyviesť z marazmu, v ktorom sa práve nachádza. Je veriaci človek a váži si Sväté písmo. Stále si zachováva vzhľad i vnútorný postoj šarmantného rebela, ktorý to má nielen v ekonómii, ale aj v hlave dobre upratané a môže byť nádejou na plán B pre Slovensko. Marián Vitkovič.

Veríte, že sa ústavní činitelia na niečo podujmú, že dobrovoľne odídu od koryta a oligarchia to dovolí?

Mne je jedno, čo urobí oligarchia. Verím tomu, že nastane spravodlivosť za reálne vykonané trestné činy, hospodársku korupciu, rozkradnutie tohto štátu. Politický priestor musí byť vyčistený tak, aby to bolo uveriteľné. Každý by si mal uvedomiť, že nech sa vytvorí akákoľvek schéma, tak fyzická realita, čas, priestor a hmota ostáva vždy rovnaká, a to sa nepodarí úplne sprofanovať. S plnou vážnosťou vyhlasujem, že práve odsúdený bývalý generálny prokurátor Dušan Kováčik je podľa všetkého odsúdený za niečo, čo nikdy neurobil. Dokonca proces s údajnými objednávateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je jeden ohromný komplot. Navyše, také nesympatické, otravné a ohavné teleso, akým je Marián Kočner, ktorého mohli zatvoriť za pätnásť iných vecí, tak s týmto nemá nič spoločné. S plnou vážnosťou by som sa kompetentných orgánov, ktoré platíme z našich daní, opýtal, kedy sa dozvieme, ako to bolo naozaj s únosom Michala Kováča ml. a kauzou Technopol, vraždou Jána Duckého, ako to bolo s vraždou Ernesta Valka, smrťou generála Lučanského a nakoniec aj so smrťou Kuciaka. Toto sú absurdity, ktoré sa v tomto štáte udiali a vyvolávajú pochybnosti o garancii nielen právneho štátu, ale aj o štáte ako takom. Toto treba akútne riešiť.

Čo sa stane, ak neurobí nič koalícia, opozícia, oligarchia a ani ústavní činitelia?

Ak sa nič neudeje v týchto termínoch a vládni predstavitelia nepredstavia plán, ako ďalej, tak sa zariadim a podujmem sa na to ja. Dám na papier 30 zásadných riešení, ktoré predstavím občanom. Ak do konca novembra tohto roka neuvidíme nič zmysluplné, upokojujúce a uveriteľné na domácej politickej, parlamentnej úrovni a na pôde inštitúcií garantujúcich právo a spravodlivosť, tak sa budú zlu musieť postaviť občania. Pýtam sa tých piatich ľudí na pozadí, ale aj súčasnej vládnej koalície: Dokedy mienite hrať túto hru, ktorá neprináša nič pozitívne pre občanov tohto štátu? Treba mať na pamäti, že všetci ministri tejto vlády a poslanci môžu v momente skončiť tam, kde končia vybraní súčasní korupčníci. Tí, ktorí ich stvorili, ich aj utopia. Slovensko dnes potrebuje plán s riešeniami, aby sa vymanilo z problémov a zlých perspektív, ktoré mu hrozia z hľadiska inštitucionálnej stránky štátu, organizácie štátu, ekonomiky, hospodárstva, sociálnych vecí, ústavnosti, reálnych úspor financií, preorientovania zdrojov. Moje konanie bude civilné, nestranné a otvorené voči tejto republike a ľuďom, ktorí tu žijú. Bol by som najradšej, keby som sa nemusel angažovať a poskytol by som len návrhy riešenia, ako skutočne vyviesť Slovensko z marazmu. Verím, že existuje niekto, kto dokáže dať dokopy partiu ľudí, ktorí budú postavení na myšlienke a konkrétnych riešeniach, a keď ma pozve, že potrebuje pomôcť, rád sa pridám.

Prekvapujúca je vaša odvaha, predtým ste pôsobili skôr rezignovane. Čo vás k tomuto rozhodnutiu a ultimátam doviedlo?

Asi starnem. Ak mám ešte zvyšok života byť v tejto republike v takýchto pomeroch, tak ma to jednoducho privádza do šialenstva. Mám 53 rokov a život mi zrazu prihral do cesty bez môjho pričinenia figúry a udalosti, ktoré konajú v rozpore so zásadami, ktoré tu boli posvätné. Buď sa stanete bláznom, alebo sa rozhodnete, že niečo musíte zmeniť, hoci tú spoločnosť nakoniec vždy niekto bude viesť, keďže sme si vybrali model demokracie, ktorý nikdy nebude rovnaký pre všetkých.

Pomenovali ste stav, ktorý je, určili ste ultimáta a hovoríte o predčasných voľbách. A kto bude po nich vládnuť, veď ste povedali, že tu nevidíte nikoho, kto by to reálne vedel zmeniť?

Predpokladám, že keď sa veci začnú hýbať, tak sa jednoducho pridajú noví ľudia a vytvoria sa nové politické štruktúry, pretože títo ľudia, ktorí sú tu dnes na politickej scéne, sú absolútne nepoužiteľní. Terajšia opozícia či koalícia nedokážu slobodne a samostatne urobiť nič bez toho, aby ich niekto donekonečna ťahal ako bábky na povraze.

Tých päť ľudí z pozadia neodíde a oni reálne dovolia, aby prišiel niekto čistý, slušný a ešte navyše odborník?

Nehovorím, že prídu anjeli, ale musia to byť kvalifikovaní ľudia bez ohľadu na vek, vzhľad či pôvod, ktorí dokážu vyviesť Slovensko z marazmu. Toto budú musieť pochopiť aj tí piati ľudia z oligarchie a verím, že nie sú natoľko sprostí, aby s tým nesúhlasili. Môžu urobiť hrubú čiaru, keď nechajú odísť minulosť do stratena a začnú chápať, že potrebujú úplne inak nastavené vzťahy. Toto naozaj nie je iba o nejakej kriminálnej scéne, o kajúcnikoch či rozpadnutých mafiách z 90. rokov, ktoré sa medzi sebou kántrili. Ak budú pokračovať takýmto tempom, tak spôsobia, že zo Slovenska zostanú len trosky. To už nie je o tom, kto po koho príde zajtra, to je komické, aby  tu niekto chodil po niekoho, keď samotné tieto orgány sú prelezené červami a bonzákmi, kšeftármi s informáciami. Veď v tej SIS robia slaboduchí jedinci, ktorí vynášajú a predávajú informácie. Nikto neočakáva nejaký ideál. Neočakáva sa, že sa budú dávať dokopy ľudia so svetovým vzdelaním z ekonómie, práva, lekárstva a budú na totálku čistí. Nakoniec, nech hodí kameňom, kto je bez viny. Čo je však zásadné, títo ľudia nesmú byť politicky zašpinení a vydierateľní. V preklade to znamená to, že počas 30 rokov nepôsobili vo vláde alebo v parlamente, čím logicky nemohli byť v službách oligarchie. Musia si stáť za svojím slovom a zároveň by mali byť schopní priniesť víziu na obnovu Slovenskej republiky. Nepredpokladám, že to budú ľudia, ktorí budú mediálne zdatní, a médiá ich nebudú chcieť ani pustiť do éteru, ak sa nezmenia majetkové pomery týchto médií. Pýtam sa: Naozaj si nejaký hlupák myslí, že je problém nakrútiť taký virálny grc ako o Počiatkovi a pustiť ho do éteru? Navyše doteraz sa mu nič nestalo, hoci Počiatek je echt zlodej.

Ak sa to podarí a postaví sa partia neskorumpovaných ľudí, ktorí sa reálne dostanú do NR SR, čo sa stane ďalej?

Najprv potrebujete mať oficiálne umožnené mať politický hlas v parlamente, kde viete reálne prichádzať s riešeniami na obnovu republiky, a zároveň ich viete predniesť v oficiálnych médiách platených občanmi tejto krajiny, pretože dnes ktokoľvek, kto sa vymyká tejto hre, ktorú tu hrajú tí piati na pozadí, tak sa do RTVS neodstanú. Robert Fico vo vašom magazíne vyhlásil, že vyhrá voľby. To je realistický scenár, hoci má svoje maslo na hlave. Urobili chyby, ale je to výborný rečník, ktorý sa nemá s kým konfrontovať, lebo nemá seberovného partnera na diskusiu. Hrádza, ktorá dnes drží vládnu stoku, musí povoliť, aby sa problémy začali riešiť. Na bežného človeka je tu vyvíjaný obrovský tlak z každej strany – ekonomický, politický, vzdelanostný, zdravotnícky alebo epidemiologický, migračný či klimatický. Vidím, ako kapitulovali na Západe výborní vedci, ekonómovia, lebo zistili, že v politike riadenej oligarchiou nemá zmysel niečo vysvetľovať, lebo oni porušia všetko. A nečudujem sa, že v tejto provincii ľudia tiež kapitulovali. No nemôžu kapitulovať všetci, pretože potom tu už nemáme čo robiť.

Pri našom ostatnom stretnutí ste povedali, že sa vám vidí, akoby ľudia z pozadia púšťali moc z rúk...

Áno, reálne sa mi to tak zdá. Cítia tú globálnu neistotu, tak jednoducho už nechcú za každú cenu vstupovať do všetkých politických detailov, ale realita je taká, že celá tá súčasná politická scéna je nesamostatná a oligarchicky ovládaná. Tí, čo dnes sedia vo vláde alebo v parlamente, nemôžu reálne bez povolenia oligarchov zmeniť nič. Všetko je to len divadlo, a to nielen v parlamente, ale aj v mainstreamových médiách. Očakávam, že sa skrátka v priebehu dvoch mesiacov začnú škatule triasť, aby uvoľnili energiu a začali krajinu vyvádzať z marazmu. Na to však musia dostať povel zhora.

Čo teda riešia voľby?

Nič, pokiaľ oligarchovia vyrábajú ponuku pre voľby. Nemôžem žiť v nejakej virtualite, ktorá nejakou svojou štruktúrou fungovania, politického nominovania rôznych gašparov do politickej a protikorupčnej obnovy premrhá životy mladých i starších ľudí v stave permanentného strachu, vnútornej emigrácie, absolútneho zhovädenia morálnych zásad. Táto situácia robí z ľudí, ktorí sú spoločenské bytosti, zombíkov. V takejto spoločnosti máme žiť? Ja nie som nejaký idealista, zažil som v živote veľmi veľa dobrého, krásneho, ale aj tvrdých rán, ale som za ten život šialene vďačný, a preto sa odmietam na tento stav pozerať. Nemôžeme sa len nečinne prizerať, uvedomujem si svoju zodpovednosť. Budeme sa pozerať na to, ako nás zomelú tieto každodenné nezmysly alebo rozpadajúci sa globalizačný svet so všetkými ekonomickými a mocenskými dôsledkami? Necháme sa doraziť bez toho, aby sme sa pokúsili vybudovať svoju sebestačnosť, o ktorú sa budeme môcť oprieť? Politika dnes reálne neexistuje. Je to divadlo rozhašterenej spoločnosti, ktorej treba predhodiť kosti závisti, nenávisti, ľudovej zábavy, ukázať, že nejaký týpek mal doma zlaté tehličky. Preboha, veď za 30 rokov sú na Slovensku tisíce úplatkárov – štátnych úradníkov, policajtov, sudcov, prokurátorov, nehovoriac o podnikateľoch rôzneho typu... Tak teda, ak sa ideme zaoberať úplatkármi, dobre, ale potom zatvorme všetkých, nie len tých, ktorých si tu Matovič vyberie. Tomuto národu verím, len nechápem, prečo uveril tým, čo ovládajú tento štát z pozadia. Dnes sedia v parlamente ľudia, ktorí nerobia nič a dostávajú plat päťtisíc eur. A keď už niečo robia, tak robia zle, lebo dostanú noty, či majú, alebo nemajú zdvihnúť labu. Načo ich platíme? Tento typ štátu mne naozaj nevyhovuje, nemôže to takto fungovať.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zmarila referendum za predčasné voľby, a tak zahodila do koša podpisy takmer 600-tisíc nespokojných občanov. O čom to svedčí?

Celý cirkus so zmareným referendom je jasnou ukážkou toho, ako funguje slovenská politika. Na konci júna tohto roka tu človek prapodivného pôvodu menom Tomáš Taraba predložil v NR SR návrh skrátenia volebného obdobia, čo, samozrejme, neprešlo, a tak sa o tejto veci nedá hlasovať skôr ako o pol roka. Som presvedčený, že to bol z jeho strany zámerný akt. A určite to nebolo z jeho hlavy, lebo tento človek toho nie je intelektuálne schopný. Preto tu žijeme v týchto sračkách ďalej. Rozhodnutie ÚS SR je úplne absurdné. Ak Smer-SD a Hlas-SD vytvárajú iniciatívy úprimne, tak je čas pritvrdiť.

Do kolúznej väzby bolo poslaných 50 ľudí. Hovoríte, že aj toto je divadlo? 

Áno. Štátni úradníci, ľudia z IT tendrov, Michal Suchoba a Jozef Brhel boli jednoducho obetovaní. To, čo títo ľudia robili, sa verejne vedelo, a preto sa pýtam, čo robili tie mimovládne organizácie, ktoré bojujú proti korupcii. Prečo nekonali, veď tu sa naozaj kradlo veľkou lyžicou a pozor, nielen za Ficovej vlády. Ľudia, ktorí tie tendre podpisovali, sedia v tých úradoch ďalej, tým sa nič nestalo, pretože oligarchia si vybrala, koho vyčlení a predhodí ho nielen polícii, ale aj médiám. A ak niekoho takto podhodili vyšetrovateľom, určite nepoužili všetky „náboje“, určite majú tých ľudí nafilmovaných pri preberaní úplatkov. Navyše sa vytvorila schéma kajúcnikov, ktorí boli štartérom všetkých procesov. Diskutovať tu dnes o osobnostných alebo intelektuálnych kvalitách ľudí typu Makóa či Čecha by bolo zbytočné. Do funkcií ich nominovali, lebo sú to imbecili, ktorí vyhovovali systému, lebo boli ochotní konať na pokyn. Táto hra oligarchov je hrateľná len vtedy, ak máte na nich fyzické dôkazy. Opäť kladiem otázku: Aké sú fyzické dôkazy v prípade Dušana Kováčika? Neobhajujem ho, ale kde sú dôkazy, keď traja magori z gangu Takáčovcov, ktorých policajná inšpekcia vyšetrovala, povedali, že mnohé si vymysleli, ale pomaly obvinia pol republiky, tak tomu ideme veriť? To si fakt už všetci myslia, že sú tí prokurátori a sudcovia sprostí? Toto nie sú 50. roky, toto je už pomaly ako z Krstného otca. Vždy sa ide na úroveň bolesti, dostaneš 14 rokov, môžeš sa ešte odvolať a môžeš byť rád, že si sa v base nepošmykol na mydle. Veď aj Kočner ešte v base funguje, nik ho zatiaľ nenavštívil s Bibliou zo sicílskej žuly... Najhoršie na tom všetkom je, že tu sú médiá vo vlastníctve oligarchov, ktorí vytvárajú vopred objednaný bulvár. Majitelia médií cez svojich novinárov vytvárajú materiály, ktorými potom politikov opozície i koalície vydierajú alebo diskreditujú.

Kedysi ste povedali, že občianske nepokoje budú začiatkom konca EÚ, ale aj to, že občania sa preberú, keď budú žrať trávu. Neprichádza práve ten čas?

Hádam nebudeme čakať, kým sa to reálne stane. Ľudia musia ísť do ulíc, ale nie na demonštrácie, ktoré organizujú súčasní opoziční politici. Čudujem sa, že niekto stojí na námestí alebo pred Prezidentským palácom a počúva tie nič nehovoriace frázy, zbytočne tí ľudia na pódiách iba zasmraďujú priestor. Nik z tých ľudí, čo stoja na tých pódiách, nevie povedať desať reálnych vecí, ktoré ukážu cestu, ako pomôcť väčšine národa. Život občanom sa dá zlepšiť pri daňovom, odvodovom systéme, pri zmene nastavení školstva, zdravotníctva, racionalizácii. Ich témy sú však len hulákanie na tribúnach a nakrúcanie bláznami na videokamery. Takto len jednoducho znechutia naozaj nasratých občanov, ktorí majú reálne problémy. A oni počúvajú len bláboly a nedozvedia sa od rečníkov žiadne reálne riešenia. Európa skončí ako skanzen, prevalcuje ju Čína a Číňania, ktorí sú pracovití a mimoriadne učenliví, pretože z Európanov sa stáva lenivá lúza, ktorá žije v neefektívnom a nevyváženom spoločenstve. V krajnom momente sa však môže stať, že jednotlivé štáty sa začnú starať samy o seba, tak ako sa postaralo Nemecko akciou Nord Stream 2. A Slováci tu budú naďalej behať so svojimi haluškami a ešte doplatíme na globálne tlaky, výroba bude ešte slabšia, všetko bude automatizovanejšie, pracujúci za nízke mzdy budú mať ešte menšie reálne šance na vyšší plat a lepší život. Štát týmto modelom dovedieme do marazmu. Nám reálne hrozí, že sa staneme skanzenom rozbitých, individualizovaných, do vnútornej emigrácie stiahnutých ľudí a na to už nepotrebujete žiadnu demokraciu alebo slobodu.

Hovoríte o Európe, Slovensku, Číne a ako dopadne Amerika?

Trumpova obchodná politika mohla reálne svetovo pomôcť ekonomike, no napriek tomu elity posadili do kresla Joea Bidena. Pokiaľ funguje niečo ako odborná ekonómia, tak sa Donald Trump vráti, ak ho vôbec pustia do volieb. Dvaja veľmi múdri ekonómovia Lorenzo Caliendo a Fernando Parro, ktorí sú zodpovední za rozpracovanie modelu moderného globálneho obchodu, zaoberajúceho sa obchodnou politikou, ukázali, že to, čo USA prijali počas prezidentovania Trumpa, bolo správne, a to nie sú fanúšikovia Trumpa. Najmä ak išlo o ochranné opatrenia pri konkrétnych sektoroch a výrobkoch, najmä voči Číne. Ak by Trump naďalej pokračoval, tak by sa zastavila deindustrializácia, pokles príjmov, ale aj sociálne dôsledky v štátoch, ktoré doplatili na globalizáciu. To bola reálna šanca na záchranu USA. Trumpa som nikdy neobdivoval ani ako politika a už vôbec nie ako biznismena, ale on bol jediný, kto presne pomenoval problémy Ameriky, ktoré sa nahromadili v USA za posledných 40 rokov. Biden nie je schopný riešiť problémy Američanov, to je politik výbehového typu. On nie je schopný viesť politiku ani v americkom záujme, nie ešte vo svetovom. Trump zrejme začal elitám v Amerike prekážať, tým, že by mohla prísť zmena pre ľudí, ktorá by znamenala neprijateľnú zmenu pre oligarchiu. V najbližších piatich rokoch bude potrebné vo svete prefinancovať 300 biliónov dolárov existujúceho verejného a súkromného dlhu, to je nepredstaviteľné číslo. Nič také v histórii sa nestalo. Európa na to doplatí najviac a SR na to vôbec nie je pripravená, hrozí nám raketový nárast verejného dlhu, súkromný už narástol, nebudeme mať z čoho financovať vypľundrované aktíva tohto štátu a nik nevie, z čoho sa budú reálne dlhy pri tomto idiotskom systéme platiť. Slovensku chýba reálny ekonomický plán. Dnes sa nemenia vo svete veci v priebehu rokov, ale v priebehu mesiacov, a títo infantilní politici typu Matoviča či Hegera slúžia oligarchom na pozadí a nedokážu vyhodnocovať situáciu, ktorá sa na Slovensko valí zo sveta, a preto je čas postaviť sa zlu. Som neskutočne trpezlivý človek, ale pýtam sa, aká je budúcnosť? Politická, mocenská, ekonomická, spoločenská, systémová, globálna, svet sa jednoducho musí deglobalizovať, lebo iná cesta neexistuje. Musíme sa vrátiť späť k národným štátom.

Ako sa dá ísť do boja bez finančných prostriedkov a bez médií?

Správne použité pravdivé slovo je najsilnejšia zbraň. Pre mňa život vo virtuálnom totálnom marazme a strachu je neprijateľná budúcnosť, presne tak ako pre mnohých ďalších. Tento štát má budúcnosť, prešiel svojou históriou i socialistickým zriadením, ale, či sa to niekomu páči, alebo nie, tak musíme priznať, že od roku 1989 sme žili z podstaty, ktorú za 40 rokov vytvoril socializmus, a to nielen z hľadiska vytvoreného kapitálu, ale aj ľudského kapitálu, pretože socializmus produkoval vzdelaných ľudí, ktorí boli odborníci. Slovensko sa stalo exportným šampiónom, aj keď to možno niekedy bolo na príťaž, zvládli sme integračné procesy aj s mnohými chybami a stále sme tu a stále na uliciach stretneme slušných a poctivých ľudí. A práve preto musí niekto prísť občanom ponúknuť konkrétne riešenia. Na ihrisku musí byť priestor pre objektívnu pravdu. Ste tu napríklad vy a Extra plus, ktoré je tradičnou značkou, ktorá je tu 21 rokov. Prežili ste kadečo, a preto k vám rád chodím na rozhovory a mám voči vám pozitívny fíling. Bol som v Slobodnom vysielači, bol som v Zem a vek, ďakujem im veľmi pekne za priestor, ale neverím im. Vznikali totiž v období rokov 2008 – 2009, keď oligarchovia pochopili, že musia ovládať aj alternatívnu scénu. Hádam nám nechce niekto hovoriť, že mu dal niekto rozhlasové alebo televízne štúdio len tak, skús a hraj sa. Nebojujem proti týmto alternatívnym médiám, len im neverím. Jednoducho nemajú takú históriu ako vy od roku 2000. Extra plus vzniklo vtedy, keď národné zmýšľanie nebolo trendy. Nezabúdajme, že slovo je veľmi silná vec a je čas postaviť sa zlu.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.