PUTINOV OBROVSKÝ ÚSPECH „ODROVNAL“ VŠETKÝCH NEPRIATEĽOV RUSKA

Putin pred referendom povedal, že o všetkom rozhodnú obyčajní ľudia, ktorým dôveruje. Keď dostal otázku, či bude prezidentom navždy, alebo či je ruským cárom, prezident s úsmevom odpovedal „cárom sa necítim byť, pretože každý deň pracujem a cári nepracujú.  

Foto TASS, AP
Dátum 02.07.2020

Napriek obrovskej mediálnej antikampani v úzkej spolupráci s mimovládnymi zahraničnými organizáciami sa podaril prezidentovi Vladimirovi V. Putinovi neuveriteľný úspech v celoštátnom hlasovaní o zmenách a doplneniach Ústavy Ruskej federácie. Zo zverejnených výsledkov vyplýva, že navrhované zmeny v ústave podporilo 78,03 percent voličov. Odmietlo ich 21,18 percenta voličov. Nehlasovalo iba 35 percent oprávnených voličov a spočítaných je 99 percent hlasov. Hlava štátu hlasovala v stredu doobeda a musela sa, tak ako každý občan preukázať platným identifikačným dokladom.Ruský prezident Vladimir Putin ešte deň pred referendom vyzval občanov krajiny, aby sa zúčastnili na celoštátnom hlasovaní o zmenách v ústave, ktoré majú podľa jeho slov zabezpečiť stabilitu, bezpečnosť a prosperitu. Putin občanom odkázal, že by mali odovzdať hlasy za krajinu, ktorú by chceli prenechať svojim deťom.

 

PREDSEDA PSN ROMAN STOPKA ZABLAHOŽELAL PUTINOVI A RUSKU

 

Roman Stopka: Pre PSN je na prvom mieste územná celistvosť SR, zvrchovanosť a nedotknuteľnosť hraníc, ochrana jej štátotvorného národa, ochrana zväzku ženy a muža, podpora tradičnej rodiny, ale aj ochrana národných záujmov.

 

https://www.psn.sk/21-aktuality/psn-v-politike/189-predseda-psn-roman-stopka-zablahozelal-putinovi-a-rusku

 

Bolo neuveriteľné sledovať niektoré ruské médiá, ktoré s pribúdajúcimi percentami za podporu zmien v ruskej ústave prejavovali pozitívne emócie a radosť, že v Rusku ľudia majú zdravý rozum a nedajú sa zmanipulovať mimovládkami a časťou protiruských médií. V podstate referendum ukázalo obrovskú popularitu súčasného prezidenta, ktorý je pri moci 20 rokov. „Uvedomujem si, že som prevzal na seba obrovskú zodpovednosť. Viem, že v Rusku má prezident vždy na starosti všetko, čo sa deje v krajine,“ uviedol Putin pred dvoma desaťročiami po slávnostnom inauguračnom akte v sále Radu svätého Andreja vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve. Putin si za menej než deväť mesiacov - od 9. augusta 1999, keď ho vymenovali za ruského premiéra, po inauguráciu za prezidenta 7. mája 2000 - získal širokú verejnú podporu. Putin od konca decembra 1999, keď odstúpil prezident Boris Jeľcin, zastával post úradujúceho prezidenta. Za hlavu štátu ho zvolili aj v rokoch 2004, 2012 a 2018. Súčasný mandát mu vyprší v máji 2024. Putin si pred 20 rokmi stanovil za cieľ reformu krajiny. Pred dvoma rokmi, počas svojej ostatnej inaugurácie, prezident vyhlásil, že jeho politika sa bude zameriavať na novú, lepšiu kvalitu života Rusov, ako aj na ich bezpečnosť a zdravotnú starostlivosť.

Pamätám si ako v jednom rozhovore Vladimir V. Putin povedal, že dobrý štátnik plánuje rozvoj štátu na 20-50 rokov, hoci vie, že o 50 rokov už nemusí byť vo funkcii, ale jeho myšlienka musí prežiť a musí mať svojich nasledovateľov. Dnešné referendum ukázalo, že jeho správna vízia sa naplnila. Po 20-rokoch tvrdej práce dostal Putin od voličov vysvedčenie, ktoré hovorí o jeho stúpajúcej popularite, hoci v týchto mesiacoch Rusko zažíva, tak ako aj celý svet ťažké časy súviciace s koronakrízou. Valcujúce výsledky referenda boli do istej miery prekvapením, ale aj obrovskou radosťou aj pre samotných politikov z Putinovej strany Jednotné Rusko, ktorí uvádzali, že ľudia neuverili médiám, že sa vzopreli neprajníkom Ruska, že začína nový svet, že ľudia vnímajú pozitívne reformy, ktoré priniesol Vladimir Putin. Uviedli, že ide o prestavbu práce, podporu sociálneho štátu, ktorý presadzuje ruský líder.

 

Ruský prezident Vladimir Putin sa legitimuje pasom u členky referendovej komisie pred hlasovaním vo volebnej miestnosti počas referenda o zmenách ústavy v Moskve 1. júla 2020.

Ruský prezident ešte 21. júna nevylúčil, že ak bude prijatá primeraná zmena a doplnenie ústavy, bude kandidovať za prezidenta na nové funkčné obdobie. „Ešte som žiadne rozhodnutie neprijal,“ povedal Putin v programe Moskva. Kremeľ. Putin, ktorý odvysielala televízna stanica Rossija 1. „Nevylučujem možnosť kandidatúry v prípade, že to ústava povolí. Uvidíme.“ dodal. Vladimír Putin zároveň vyzvala všetkých úradníkov, aby už nehľadali nástupcu, ale aby sa zapojili do ich okamžitej práce. „Potrebujeme pracovať, nie hľadať nástupcov,“ uviedol. „Poviem to veľmi úprimne, ak sa nepodarí zmeniť ústavu referendom, tak budeme musieť do dvoch rokov hľadať môjho nástupcu“ skonštatoval Vladimir V. Putin. Keď dostal otázku v inom televíznom programe, či bude prezidentom navždy, alebo či je ruským cárom, 67-ročný prezident povedal, že o všetkom rozhodnú obyčajní ľudia, ktorým dôveruje a cárom sa necíti byť, pretože každý deň pracuje a cári nepracujú. Hlava štátu považuje za správne rozhodnutie urobiť referendum o doplnení ústavy RF. „Som úplne presvedčený, že robíme správne, že prijímame zmeny a doplnenia súčasnej ústavy,“  poznamenal, že udalosti z posledných mesiacov dokázali správnosť tohto stavu.


S návrhom, aby ústava Ruskej federácie z roku 1993 prešla zmenami, prišiel Putin vo svojom prejave o stave krajiny v januári tohto roku. Jeho návrhy, doplnené o zmeny prijaté osobitne vytvorenou komisiou, schválili v zrýchlenom konaní obe komory federálneho parlamentu, ako aj poslanci regionálnych zastupiteľstiev. Putin od začiatku vcelku krátkeho procesu príprav reforiem v ústave trval na tom, aby zmeny odobrili občania v hlasovaní, aj keď zo zákona referendum v takomto prípade nie je potrebné. Ruský prezident argumentoval, že schválenie ľudom poskytne ústavným zmenám väčšiu legitimitu.

Reforma ústavy by okrem iného napríklad anulovala počet Putinových prezidentských funkčných období, čo by mu umožnilo kandidovať na prezidenta ešte dvakrát. Okrem už spomínanej možnosti zotrvať vo funkcii hlavy štátu až do roku 2036 by zmeny v ústave ruskému prezidentovi dali právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornou komorou parlamentu. Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu, ktorá nemá byť nižšia ako úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu. 

Zmeny okrem iného zahŕňajú tiež posilnenie prezidentských právomocí, zákaz homosexuálnych manželstiev a zmienku o "viere v Boha" ako jednej z tradičných ruských hodnôt. Figuruje v nich aj zmienka o ruskom jazyku, ako o jazyku občanov štátu a navrhovaná legislatíva zakazuje uzatváranie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Medzi navrhované zmeny tiež patrí aj to, aby mala ruská ústava prednosť pred medzinárodným právom. Putin tiež navrhol, aby vysoko postavení vládni činitelia nesmeli mať občianstvo cudzieho štátu a ani povolenie na pobyt v cudzine. Zmeny v ústave tiež posilňujú právomoci parlamentu. 

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.