SLOVENSKO OVLÁDA PÄŤ ĽUDÍ

AKTUALIZOVANÉ: Rozhovor s ekonómom Mariánom Vitkovičom si teraz môžete prečítať celý.
Marián Vitkovič: Najprv musí národ žrať trávu, potom bude ochotný prijať nevyhnutné zmeny

Foto JANA BIROŠOVÁ
Dátum 28.05.2020

Pre našich čitateľov nie je žiadnym nováčikom, pre širokú verejnosť je zahalený rúškom tajomstva. Patrí medzi absolventov Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Časť svojho života prežil na stážach a štúdiách v Nemecku a Holandsku. Po skončení štúdií sa zaoberal makroekonómiou, finančnou vedou a menovou politikou ako vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV. Pracoval na ministerstvách financií a hospodárstva, zastupoval Slovensko v OECD.

Ak by ste v ňom hľadali klasického uhladeného „suchára“, ekonóma zo SAV, tak ho nenájdete. Patrí medzi tých ľudí, ktorí dodržujú termíny a na stretnutia chodí na minútu presne. Dnes má 51 rokov, je mimoriadne otvorený, bezprostredný rebel so zvláštnym zmyslom pre humor, na ktorý si dokážete zvyknúť len v tom prípade, že ho poznáte dlhší čas. Na prvý pohľad pôsobí sebavedomo, miestami ako drsný chlap, no môže si to dovoliť, pretože to, čo rozpráva, má hlavu a pätu. A nielen to: on hovorí pravdu, ktorú nedokážu stráviť mainstreamové médiá ani oligarchovia, ovládajúci našu republiku. Marián Vitkovič.

Na Slovensku boli pred dvomi mesiacmi parlamentné voľby, dnes máme vládu pod vedením Igora Matoviča. Čakali ste tento výsledok?

Bol som sklamaný z toho výsledku, pretože 25 percent pre OĽaNO, pre do značnej miery nečitateľnú a nevyprofilovanú stranu je dosť veľa. Svedčí to o istom stádovitom efekte volieb, ktorý v našom štáte stále pretrváva. K výsledku im pomohli dve veci. Sľuby Igora Matoviča na pamätnej tlačovke na námestí SNP, kde predstavil jedenásť nereálnych sľubov, z ktorých už aj on sám ustúpil, najmä v súvislosti s korupciou z minulosti o oznamovateľoch trestnej činnosti, o chránených svedkoch... Prekvapuje ma, že stačí tak veľmi málo, aby ste nahejtovali 12-13 percent vo voľbách tým, že stačí ísť do Cannes postaviť sa pred Počiatkov dom, vyplakať sa tam a vrátiť sa domov. Myslím si, že to bola najefektívnejšia volebná investícia v histórii Slovenskej republiky. Počiatkovi však nikto žiadnu vilu nevezme. Jednoducho to nedokážu, lebo na to nemajú gule. Všetci vieme, že tu bol nejaký mladý Ján Počiatek v partii vyvolených, tzv. pseudohusákových detí. Hovorím pseudo, lebo Husák by takých ako Počiatek vytrieskal po ušiach. Všetci vieme aj to, že tu v istom období kradli, zabávali sa na tom, čo nám EÚ poskytla, na nezmyselných eurofondoch, kde natlačíte a vytunelujete, čo chcete, a funguje to dodnes. A chlapci na tom nenormálne zbohatli. Všetci sme vedeli o Počiatkovej vile na Slavíne, pred ktorou je permanentná ochranka v dodávke. Všetci vedeli aj to, že v tom nebol sám, že s ním išiel aj nejaký Robert Kaliňák a mnohí ďalší exponenti režimu. Napriek tomu slovenským voličom stačilo, aby videli Matoviča pred tou vilou na to, aby mu dali o 15 percent viac hlasov, lebo nakrútil virálne video. Chcel som ísť po niekoľkých rokoch voliť, ale nemohol som si vybrať. Nenašiel som človeka z reálne zvoliteľných strán, ktorý by mal v hlave aspoň na polovici mozgu rozum. Kandidáti typu tenisti, komedianti a 115-krát prepraté regionálne elity alebo hrdinovia boja na ulici Za Slušné Slovensko mi pripadali ako úplná nekvalifikácia pre Slovensko. A práve na toto v budúcnosti štát doplatí, ale to pochopí až vtedy, keď bude žrať už len trávu.

Igor Matovič sa nevyhrážal len Jánovi Počiatkovi, že príde o vilu, ale voličom sľúbil, že Jaroslava Haščáka pošle do väzenia. Viete si to reálne predstaviť?

Nikdy sa niečo také nestane. Nič sa nezmení, hoci uvidíte dramatické zásahy NAKA, ako niekoho v župane vytiahnu z domu, lebo sa obohatil o nejakých 300- či 400-tisíc, alebo strednú oligarchiu zo Slavie Capital, lebo tí už nie sú zaujímaví, lebo namiesto nich prídu iní väčší psi. Bude sa to tu niekoľko rokov ťahať po súdoch a aj tak sa nič nestane. Všetko ostane po starom, ak ľudia budú voliť stádovito. A nakoniec, Penta nie je najsilnejšia skupina na Slovensku – to je len to, čo vidíme – Digital park, poisťovňa Dôvera, nešťastne riadený Mecom, lekárne Dr. Max, ale títo nerozhodujú o tomto štáte.


A kto teda rozhoduje o Slovensku?

Stačí si vziať inú skupinu, J&T, to je grupa, ktorá má voči Pente desaťnásobný vplyv. Jeden Peter Korbačka zožerie celú Pentu na raňajky. Penta môže byť podhodená na obetovanie, keď by bola situácia mimoriadne zlá, tak možno obetujú Haščáka. A tomu to môže byť úplne jedno, pretože už dnes nik nevie, kde je. Poznám tých chlapcov, nemám ich rád, ale toto nie je najväčší problém Slovenska. Ak by bolo fakt strašne zle, že by museli obetovať Pentu a Haščáka, tak môže prísť aj iný moment. Elity z pozadia vyvolajú nové voľby, ktoré si zasa pripravia podľa toho, ako im to bude vyhovovať. Penta zamestnáva približne 50-tisíc ľudí, a to už nie je málo, to by bolo veľké sústo. Trúfať by si na to mohli, ale elity radšej zvolia dať dole Matoviča a opäť dať na trh upokojujúceho Pellegriniho.

To znamená, že voľby nič neriešia, keď si ich elity naplánujú podľa svojich potrieb?

Samozrejme, voľby neriešia nič. Voľby sú vždy zmanipulované a sfalšované. A čím ďalej, tým sa budú aj viac falšovať. Svet riadi niekoľko tisíc najbohatších ľudí, štáty niekoľkostočlenné tradičné alebo menej tradičné oligarchicko-mafistické skupiny. Vytvárajú politickú ponuku. Voľby nie sú o výbere, sú o tom, ako nakombinovať ponuku, aby to dopadlo tak, ako potrebujete. Päťpercentná hranica vstupu do parlamentu je nešťastná hranica tohto volebného systému. Nejde o to, že prepadnú všelijakí exoti, ale ide o to, že koľko percent prepadne v prospech strán nad päť percent. Ide o hlasy, ktoré im nepatria. A potom ako môžete hrať? Všetky protestné hlasy zmizli do... Matovičove hlasy nie sú protestné, to sú hlasy naivnej, nasrdenej, zdeklasovanej pseudostrednej vrstvy Západu.

Existuje riešenie, aby sa voľby nefalšovali?

Veľmi jednoduché. Načo platíme zo štátneho rozpočtu politické strany? Okamžite zrušiť, a nie preto, že sa ušetria miliardy. Okamžite zrušiť päťpercentný limit na vstup do NR SR, ktorý umožňuje z pozadia riadiť rekombinačné kandidačné hry. Ústredná volebná komisia, kaucia na voľby, plat členov štátnej komisie 1 600 eur – to sú prapodivné veci, ktoré treba zrušiť. Tento politický model nefunguje dobre. Technicky vzaté, tie voľby sa dajú zlepšiť na XY spôsobov, aby neboli frustrácie z ich výsledkov. Treba dať hranicu na tri percentá a zabezpečiť iný systém sčítavania hlasov. Každá jedna strana, ktorá ide do volieb, musí mať svojho zástupcu, ak ho nemá, tak ani nech nejde do volieb, pretože keď to neustrážite, tak sa zápisnice falšujú dínom-dánom. Zmenou podmienok a nominantov na kandidátky viete značne znížiť vplyv peňazí z pozadia.

Prečo neveríte novej vláde? Ste sklamaný, že ich podporilo toľko voličov?

Matovič je ľudový rozprávač. Nemôžem veriť človeku, ktorý je v NR SR od roku 2010 ako bývalý vydavateľ regionálnych novín a zavádza národ rôznymi populistickými vyhláseniami typu, že Fico má na Belize uložené milióny eur, ktoré Matovič nevie nijako podložiť. Nemôžem dôverovať človeku, ktorý má ako líderku strany neznámu pani Šofranko, ktorej priezvisko nám evokuje niekdajšieho tunelára z čias Mečiarovej éry z VSŽ, ktorý pomáhal tunelovať českú Komerční banku a dnes si ho nikto nevšíma. Nemôžem veriť človeku, ktorý má na kandidátke strany kreatúry, ktoré patria do väzenia a nie do parlamentu, aj keď, našťastie, nie všetci sa do NR SR dostali. Táto vláda, tak ako všetky ostatné vlády v novodobej histórii SR, je ovládaná piatimi ľuďmi, ktorí tu 30 rokov majú nad politickým dianím dohľad a vždy si vyrobia koalíciu a opozíciu, ako potrebujú.

Premiér Matovič hovorí, že nastolia poriadok a potrestajú tých, čo kradli...

Dnes pochytajú malé ryby typu Kajetána Kičuru alebo nejakého Martina Kvietika zo Slavie Capital. Máte tu nejakých ministrov, štátnych tajomníkov, ktorých nikto nevezme na zodpovednosť. Pozatvárajú podpisovačov zmlúv, ale nikdy nezavrú tých, ktorí to tu skutočne riadia. Bývalí ministri Janušek a Štefanov zo SNS boli veľkými výnimkami, len preto, aby sa ukázalo, že aj ministri môžu ísť do basy, ale, medzi nami, boli to slaboduchí jedinci, ktorí niekomu poslúžili. Dnes za vlády Matoviča sa opätovne dostávajú do podpisovačských funkcií tí istí ľudia, ktorí boli za Mečiara, za Fica. Musíte si povedať, že ľudia sú padnutí na hlavu, keď toto nevidia. A tak žiadna zmena neprišla, všetko ide po starom. Keď boli všetky ostatné strany pred volebným finišom v defenzíve, tak Matovič vyhlásil, že navrhuje nahlasovateľom korupcie, protispoločenskej činnosti odmenu 50 percent z nahlásenej korupcie a beztrestnosť. Pán Matovič, v tomto štáte sa za obdobie rokov 1990 až 2019, až doteraz ukradlo 11 biliónov korún – v aktívach, privatizáciách, verejných zákazkách a eurofondoch. Najlepší môj odhad, ako viem spraviť po prepočítaní, tak sú to štyri ročné HDP Slovenskej republiky. Pán premiér, otvorte účty a ja vám tieto prípady nahlásim. A som zvedavý, ako tú odmenu preplatíte, nie mne ako nahlasovateľovi korupcie, ale Slovenskej republike a keď to dokážete, tak národ minimálne tri roky nemusí nič robiť.

Vaše slová sú pesimistické. Čo teda možno od tohto zloženia koalície očakávať? Dá sa predpokladať, že vydrží štyri roky?

Predpokladám, že nevydrží a môže ju čakať podobný osud ako vládu Ivety Radičovej. Dramaticky situáciu nezmení politika, ktorú napíše predseda vlády na 121 stranách plných nereálnych fráz, ale situácia ekonomická a zdravotná, ktorej práve čelíme. Táto vláda nedokáže pripraviť desať až pätnásť krokov, ktoré bude treba spraviť, ktoré prídu s koncom globalizácie. Ekonomiku, hospodárstvo, sociálnu sféru a spoločnosť ako takú bude nutné prestavať na iný model. Bude nevyhnutné prekopať fiškálny systém, zahranično-ekonomický systém, vnútornú ekonomiku, vzťahy medzi prácou, kapitálom, pôdohospodárstvom atď.

Je to vôbec reálne?

Samozrejme, že sa to reálne dá urobiť, veď dnes máme na to technológie, dáta a rýchle možnosti konania. Máme dostatok mozgových kapacít na zmenu, ale najprv musí národ žrať trávu, potom bude ochotný reflektovať tieto zmeny.

Vidíte niekoho, kto to to dokáže uskutočniť?

Určite máme na Slovensku dostatok ľudí, ktorí by skutočnú zmenu dokázali zrealizovať, sú to ľudia z minulosti, ale nájdu sa aj mladí ľudia, ktorí majú nezaujatý a politicky neangažovaný kritický pohľad a rozum. Lenže tí, ktorí tomu rozumejú a vidia, akou stádovitou cestou sa to tu stále uberá, tak si jednoducho povedali, že nebudú mrhať svojou energiou v tejto sebeckej, rozbitej a individualizovanej spoločnosti a nebudú sa realizovať.

Spomenuli ste Radičovej vládu a jej pád. Osudným sa jej stalo hlasovanie o eurovale s vyslovením nedôvery vláde. Možno teda niečo podobné očakávať opäť?

V tom čase vrcholila kríza súvisiaca s možným pádom eura a nik poriadne nevedel, ako to dopadne. Sulík úplne zbytočne a teatrálne vystúpil a povalil vládu. Keby sa Slovensko nepridalo k eurovalu, tak by sa nič nestalo, kto by nás z EÚ vyhadzoval? V podstate ani Radičová dodnes zrejme nepochopila, čo sa stalo. Situácia v tom čase už bola zachránená a vedelo sa, že euro to ustojí, tak si elity, ktoré riadia Slovensko, povedali, že sa Fico môže opäť vrátiť na scénu. A vrátil sa ešte silnejší a riadil štát bez koalície, pretože tak vysoko vyhral voľby. Mecenášom to vyhovovalo, pretože sa im oveľa jednoduchšie dohaduje s jedným človekom ako s hybridnou osemkoalíciou, ktorá sedela v Radičovej vláde. Teraz sa vopred vedelo, že opäť prídu ťažké časy, tak slovenské elity tomuto súčasnému zoskupeniu jednoducho ponechali vládnutie, pretože si dobre uvedomujú, že táto situácia ich zničí. Ak bude opäť lepšie, tak ich vystriedajú a prídu nové voľby, ak príde ešte horšia situácia, čo logicky po tejto kríze príde, tak ich tiež bude nutné vystriedať. Takže z tohto hľadiska si myslím, že súčasná vláda štyri roky neprežije ani náhodou.

Vláda nastúpila v čase zdravotnej krízy, ktorej čelí celý svet. Už dnes vieme, že tá bude podstatne menšia ako ekonomická. Aký máte na súčasnú situáciu názor?

Keby koronakríza neprišla, tak globálny kapitalizmus by si musel niečo vymyslieť. A podľa všetkého si aj niečo vymysleli. Účinná vakcína nebude a vírus bude naďalej mutovať. Jeho šírenie závisí od homogenity, kde sa šíri, a vo veľkej miere na to vplýva genetika. Ľudia na Slovensku majú šťastie ešte zrejme z minulosti z hľadiska dvojnásobného preočkovania vakcínou proti TBC, a preto sú odolnejší voči tomuto novému vírusu. Slovensko je z minulosti geneticky neúplne homogénna krajina, socio-geneticky bola krajinou, kde sa 50 rokov budoval sociálne rovnejší systém. Topograficky je Slovensko veľmi členitou krajinou a jednoducho opatrenia, ktoré boli prijaté ešte Pellegriniho vládou, boli účinné. Treba však povedať, že hoci sa to možno Slovákov až v takej miere nedotkne, tak už vírus z globálneho hľadiska nezmizne, bude to dlhodobý proces, ktorý zásadne zmení celý svet. Tento vírus tu bude dlhodobo a štruktúry, ktoré sme poznali doteraz, budú iné, budeme sa musieť prispôsobiť situácii. Systém krajiny budeme musieť komplet prekopať. Chápe dnes vôbec niekto, že celý cestovný ruch môžete odpísať? Chápe niekto, že môžete odpísať klasické reštaurácie, pohostinstvá, kultúrne akcie? To sa už nevráti v pôvodnej podobe. Cestovanie, presun pracovných síl v rámci členských krajín EÚ sa skončil. Aj Nemci si myslia, že pôjdu v starom móde, ale to tak nebude. Nebudú tam cestovať naši ľudia zbierať sezóne ovocie, zeleninu a utierať zadky nemeckému obyvateľstvu. Toto je predstava starého sveta, selekcia končí. Vnútorné štruktúry každého štátu sa dramaticky zmenia. Mnoho ľudí sa vrátilo späť do pôvodných krajín, budú tam musieť ostať, budú si hľadať prácu, ktorej nebude dostatok.

Poprední svetoví ekonómovia neraz povedali, že EÚ sa nedokáže vyrovnať so žiadnou krízou a táto jej zlomí krk. Aký máte na túto situáciu názor?

V Európskej únii sme 16 rokov a pýtam sa, kde je konvergencia, ktorá mala nastať? Cenová prišla, ale príjmová ide stále veľmi pomaly. Máme menovú úniu, čo je mimoriadne silný a násilný, umelý argument voči suverenite, ale my sa nevieme pohnúť ďalej, dostali sme sa jednoducho do pasce. Celá globalizácia stojí na obrovskom prepade príjmu strednej vrstvy na Západe, ale aj vo východnej Európe. Na zmenu nie je pripravená ani samotná elita, ktorá riadi tento svet. Schudobnenie sveta reálne a finančné bude ďaleko väčšie, ako je to opticky viditeľné. Kombinácia globálnej krízy a koronavírusu nezmizne zajtra, ani o rok, ani o dva a svet sa práve kvôli tomuto, nech si miliardári myslia, čo chcú, bude musieť zmeniť. Príde iný model, pre ktorý budú potrební iní ľudia ako tí, ktorí sú dnes v popredí. Zmeny však môžu naozaj prísť len vtedy, keď budete žrať trávu. Dorazenie ľudí má omnoho väčšie limity, to, čo znesie kôň, ešte človek prekoná, a preto sa nestarám o politiku. No musím povedať, že svet sa jednoznačne deglobalizuje, hoci ešte dlho budeme žiť so súčasnými obmedzeniami.

V akom časovom horizonte je možné očakávať zmeny?

To je politická otázka prežitia elít, ktoré riadia svet. Keď príde leto, jeseň a nič sa nezmení, ľudia budú stále len sedieť pri počítačoch, internete a zrazu budú služby poskytované aj v tejto oblasti len na limity, medzitým padnú ekonomické trhy, tak bude postupne rásť hnev, rezignácia, dezilúzia, opäť hnev, rezignácia, pasivita, aktivita, to sa bude miešať, tak nastane problém. Nebude prichádzať uvoľňovanie nielen v štáte, ale ani medzi štátmi, keď sa nebudú môcť Slováci vrátiť na pracovné miesta na Západe, kde boli síce občanmi druhej kategórie, ale za väčší plat ako doma – to je ich problém, to je ich voľba – a nebude žiadna dovolenková sezóna, tak koncom jesene to buchne naplno. Elity to skúsia riešiť cez helikoptérové peniaze, zabezpečia plyn, vodu, elektrinu, nejaké zdravotníctvo, nejaké zásobovanie, bude sa aj nejako obchodovať, predajú sa aj nejaké autá, ale trh sa bude scvrkávať a scvrkne sa aj svet. Odbytisko stratí svet luxusu, ten úplne zmizne. Na stole máme, či to chceme alebo nechceme priznať, aj klimatický problém. Momentálne je v Európe mimoriadne sucho, a to bude tiež meniť ekonomické podmienky.

Ste dlhodobým kritikom Európskej únie a už v roku 2013 ste predpovedali, že skôr či neskôr príde jej zrútenie. Spojené kráľovstvo už zoskupenie opustilo. Pandémia ukázala, že každý štát sa musel spoliehať sám na seba a EÚ nekonala. V tejto súvislosti Matteo Salvini povedal, že po skončení koronakrízy sa bude musieť Taliansko zamyslieť nad ďalším zotrvaním v EÚ, že ju možno opustia bez poďakovania... Aký teda vidíte ďalší vývoj?

Krajiny z pôvodnej EÚ budú vystavené vnútropolitickým tlakom vlastných občanov, podobným, ako zažila Merkelová pri migračnej vlne. Tento tlak nastane vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku alebo Belgicku, v oporách EÚ, ktoré najviac ťažia z rozšírenia EÚ. Ich vlastní obyvatelia ich dotlačia k selekcii a k nepriateľstvu voči ostatným krajinám EÚ, pretože nebudú mať dostatok pracovných miest pre vlastné obyvateľstvo. A toto bude impulzom na rozpad únie cez národný egoizmus pôvodných krajín EÚ, pretože inak neprežijú korporátni politici, pretože v tej chvíli vystrelia iné politické strany ako AfD alebo Die Linke. Čiže ak nebudú riešiť vnútorné problémy vo vlastných štátoch, začnú im narastať občianske nepokoje, to bude spúšťačom rozpadu EÚ. A v tej chvíli sa už nebudú zaoberať nejakým Slovenskom alebo štátmi východnej Európy alebo nedajbože balkánskymi krajinami, ktoré sú v čakačke na vstup do EÚ. Budú sa musieť starať o svoj plebs, ktorý chce naďalej užívať blahobyt, vysoké mzdy, dôchodky... Paradoxne môže problém nastať v jadre EÚ v Nemecku a nie v Španielsku, Portugalsku alebo Taliansku, ktoré rozpráva, že odíde z EÚ. Stačí sa pozrieť na Kurzovu politiku v Rakúsku, ktorý prioritne rieši vnútorné požiadavky Rakúšanov. Tam je to taký druh žoviálnejšej politiky, ale Nemecko sa stále váľa vo svojom politickom konsenze, keď nadávajú na východnú Európu, východné Nemecko. Nemci si zobrali z rozšírenia EÚ najlepšie hrozienka – kúpou bánk, strategických podnikov. EÚ sa rozpadne vnútorným pnutím a dezintegračnými snahami najsilnejších štátov bývalej EÚ.

Korona v podstate dokázala uzavrieť schengenské hranice, čo si doteraz nikto nevedel predstaviť. Myslíte si, že ich opätovne otvoria, alebo de facto otvorené hranice skončili?

Hranice sa ľahko neotvoria, pretože vírus neprenášajú kliky na počítačoch, ale ľudia cez hranice, cez pohyb pracovných síl. Slováci pracujú západnej Európe, u nás pracujú na stavbách Rumuni, Srbi, Ukrajinci, a to je problém, že nákaza sa bude ďalej šíriť a tým sa bude naďalej likvidovať ekonomika.

Pred pár dňami EÚ prostredníctvom šéfa euroskupiny Mária Centena priznala možný pád eura a spoločného trhu. Považujete to za reálne?

Najväčšie tlaky budú v tradičných európskych krajinách. Neviem si však predstaviť, že by tá situácia viedla k pádu eura, ktoré je už dosť dlho na trhu. Neviem si predstaviť, čo by nastalo v europriestore, keby niekto v tejto situácii povedal, že euro končí. Keby to aj mali pripravené a potichu chystali položiť euro, ako by to dopadlo, veď to by bol vojnový stav. Holanďania a Nemci by to mentálne veľmi ťažko znášali, pretože to boli najväčší podporovatelia eura. Ekonomicky je to v budúcnosti možné, ale neviem si to predstaviť v kombinácii koronakrízy, globálnej, finančnej a hospodárskej krízy a do toho pád eura. Myslím si, že by rúška v tej chvíli nikto nenosil a ľudia by stáli na námestiach nielen na Slovensku, ale všade. Čisto technicky, myslím si, že euro nikdy nemalo vzniknúť, táto menová únia nebola nikdy optimálna a ani nebude. Pre nás by to neznamenalo vôbec nič. Slovensko má 12-miliardový prebytok. Slovensko by to ešte zvládlo, ale v iných krajinách si to vôbec neviem predstaviť. Finančné trhy by to nepochopili. Zrazu by bola nemecká marka nie 21, ako keď vstupovali do menovej únie, ale 45, a to by Nemecko hospodársky zavraždilo.

Prečo si ostatné štáty V4 – Poľsko, Maďarsko a Česko ponechali svoju menu?

Pochopili, že nominálna konvergencia v príjmoch a cenách musí prebiehať harmonickejšie. Musím povedať, že v mnohých ekonomických záležitostiach fandím ČR, aj keď nie úplne všetko realizujú ideálne. No momentálne najšikovnejších ekonómov má Poľsko, ktoré politicky síce vyzerá veľmi neokrôchane, ale ekonomicky idú mimoriadne dobre. V každom prípade Česi a Poliaci urobili správne, keď si ponechali svoju menu. Na Slovensku o likvidácii vlastnej meny rozhodla korporátna elita, ktorá cez prechod meny vyprala prachy. Ivana Šramka, Jozefa Makúcha a Ivana Mikloša, ktorí sú za to zodpovední, by som zavesil do prievanu a držal by som ich tam dovtedy, kým by mi nepovedali, prečo súhlasili, aby sa všetko, čo sa do konca roka 2008 ukradlo na Slovensku, tak sa vymieňalo za postupne posilňujúci konverzný kurz. A vtedy, keď bolo všetko pripravené – „odteraz Banderas“, tak sa euro objavilo u nás a zbohatlo na tom desať ľudí.

V roku 2016 ste povedali, že vo svete prebieha deglobalizácia a dezintegrácia a svet sa vyčistí od falošných hier. Čo príde PO...?

Ak budeme optimisti, tak deň po bude prechod na alternatívny ekonomický systém a tým bude reálny socializmus. To je jednoduchá odpoveď. Treba si uvedomiť, že všetky ekonomický vzťahy musia byť založené na posilňovaní národného štátu. Svet sa jednoducho zavrie. Egoizmus a individualizmus tu za 50 rokov zdevastoval elementárne poctivé myslenie. Ľudí nedokážete presvedčiť odbornými, vecnými argumentami a presvedčí ich len prax, ktorá bude krutá. Cesta bude dlhá a zložitá. Neviem, kde a kedy sa to začne najskôr, no stačí sa pozrieť na Maďarsko, Poľsko a nakoniec aj Česko, kde to dospelo do úplne iného štádia. Tam si oligarchovia nedosadili do vedenia štátu politikov, tam sa rovno postavil na čelo štátu oligarcha Babiš, ktorý si povedal „já to udělám sám“. Novinári tam o ňom vypisujú, že Babiš je zlý, obmedzuje demokraciu, ale zároveň si hovoria, že dnes by to mohlo byť aj horšie, tak možno dobre, že ten Babiš tu je, lebo nám cinká výplata. Jednoducho všetci sa postupne začínajú prispôsobovať situácii. Je to presne rovnaké ako na Slovensku v denníku SME. Verte tomu, že keby na Slovensku nejaký oligarcha novinárom povedal, že meníme vládu, chlapci, budete takto písať, tak sa tomu zasa prispôsobia aj slovenskí novinári. Povedia si, nie je to liberálna demokracia, ktorú by sme si želali, ale vždy lepšie ako chaos a bez peňazí. Odôvodnia si to, že ide o technokratické riadenie.

Zdá sa, že novinárov nemáte veľmi rád...

Keď ste roku 1992 počúvali na ulici ľudí, našli ste v ich reči nejakú niť, v roku 1996, to ešte tiež išlo. V tom čase boli aj novinári na úrovni, všetko malo hlavu a pätu, dnes píšu novinári „srajdy“. Pravidelne čítam SME a vidím, že chlapci píšu vždy podľa toho, kam fúka. Chlapci sa prispôsobia tomu, čo je, aj Matovičovi, veď výplata cinkla, dobre je. Novinári sú síce drbnutí, ale nie tak úplne, lebo pochopili, že sa musia prispôsobiť, ak chcú prežiť a mať svoj plat. Napíšu, že dnes sme zavreli Fera, nevadí, ideme ďalej, zajtra zavrú niekoho iného. Ak máme byť principiálni, tak by museli chcieť, aby zavreli aj Alexeja Fulmeka, majiteľa denníka SME, nie preto, aké články tam píšu, ale za to, z akých peňazí vybudoval SME. Museli by ste zavrieť ľudí z Prvej slovenskej investičnej Petra Vajdu. Museli by ste zavrieť Ladislava Vaškoviča, ktorý pomohol Pente vytunelovať VÚB banku vrátene jeho pani, ktorá organizuje Krištáľové krídlo. Potom by ste museli zavrieť Ladislava Reháka a jeho pani Máriu Rehákovú, ktorá vydáva Slovenku. Je to len príklad toho, ako je tu všetko prepojené a čo všetko musíte riešiť, len musíme byť dôslední, aby zmena naozaj prišla.

Koľko takýto systém bude trvať a na čo sa má obyčajný človek pripraviť?

Tento svet sa bojí jediného slova, a tým je komunizmus, ničoho iného sa neboja. Civilizácia buď vymrie, alebo príde reálny socializmus. Obmedzí sa mobilita pracovnej sily, veľa ľudí ostane doma a ľudia si nakoniec budú musieť nájsť nejakú obživu. Štáty si budú musieť vyriešiť domácu ekonomiku a všetkých občanov plošne. Pandémia sa bude vracať. Efektívna vakcína je v nedohľadne. Systém bude povoľovať informácie, postupne od výmyslov bude prechádzať k pravde, lebo ľudí už nebude môcť kŕmiť maistreamovými informáciami. Schengen už nebude fungovať v pôvodnej forme. Pre cestovný ruch a leteckú dopravu to bude znamenať dramatické dôsledky. Bude sa musieť prekombinovať ekonomika, čo môže Slovensko vyrábať a predávať. Najväčší pokles bude v realitnom trhu, pretože tu sú umelo predražené nehnuteľnosti. Problém budú mať veľkí developeri, podvodníci s pozemkami. Reálny prepad nastane na jeseň tohto roka. Ak si ľudia myslia, že majú nainvestované peniaze v bytoch, tak sa veľmi mýlia, pretože sa im tie investície znehodnotia. To, čo dlhodobo určite nebude prepadávať, bude orná pôda. Rozhodne ju netreba predávať. Keď sa svet uzavrie, budeme musieť myslieť na potravinovú sebestačnosť. Najväčší prepad na pracovnom trhu zažijú tí, ktorí sa neživili poctivou prácou, upratovačka alebo nejaká úradníčka nepocíti krízu, tá ostane na svojom mieste a so svojím platom. Ten, čo rozkrádal eurofondy, robil podfuky, tak zrazu ostane bez príjmu. Kríza dopadne aj na médiá, pretože nebudú mať reklamu, a tie bez reklamy nedokážu prežiť. Toto bude veľké škrípanie zubami a práve veľká časť týchto ľudí, ktorých spomínam, sa prekrýva s voličstvom tejto koalície, a to bude pre nich vážny problém.

Vaše slová znejú až apokalypticky...

Historicky som optimista, verím, že sa veci zlepšia po prekonaní všetkého, čo som povedal. Ľudia dnes žijú nešťastný život a aj to sa dá zmeniť... Čaká nás nezamestnanosť, stredná vrstva sa rozpadne, skončí podporná štruktúra oligarchie, skončia mnohé noviny, skončia akademici na povel, virologické štáby, herci a herečky zvučných mien... Všetci dostanú nejaké štátne žobračenky, ale ilúzie sa vytratia a pôjde sa na ručne-stručnú argumentáciu. Skončí sa facebooková vojna, to sa už opakuje a to je nuda. Potrebujeme pravdu a vecný argument. Najprv príde strach, potom depresie, frustrácia, poslušnosť, zase strach, vzbura, dočasná vláda a potom príde pravda. A zároveň sa musí stať zázrak, pretože bude všade stúpať agresivita. Keď prepne jednotlivcom alebo nejakej skupine, je zle, ale keď prepne masám, tak to povedie ku katastrofe.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/predplatne/predplatit

 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.