CHMELÁR: AKO JE MOŽNÉ VYSLOVIŤ NEDÔVERU ČLENOVI VLÁDY, KTORÁ O DÔVERU EŠTE NEPOŽIADALA?

Eduard Chmelár, politológ: Kým vládna koalícia sa ešte len dohaduje na znení programového vyhlásenia vlády, Michal Truban sa už ponáhľa vykričať, že nedôveruje niečomu, čo ani nepozná. Pozoruhodné. Ale on určite príde na to, ako vyriešiť tento rébus. Držím palce a pripomínam - vraj sa na Loď bláznov ešte zopár pasažierov zmestí. Poponáhľajte sa.

Foto TASR/JAKUB KOTIAN
Dátum 06.11.2023

Ako avizoval Michal Truban, Progresívne Slovensko chce iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie Matúša Šutaja Eštoka z pozície ministra vnútra. A to aj napriek tomu, že vláda ešte nestihla do NR SR predložiť ani programové vyhlásenie. Na sociálnej sieti na to zareagoval politológ Eduard Chmelár:

Chvíľu, ale naozaj len chvíľu som si myslel, že Progresívne Slovensko sa predsa len pokúsi byť konštruktívnou opozíciou a nedá sa strhnúť politickým folklórom Lode bláznov. Lenže potom mocný Eset pohrozil prostredníctvom komentátorov Denníka N, že progresívcov nie je ani vidieť, ani počuť a že ak sa nezobudia, voliči si začnú hľadať náhradu. Rozumej, ich sponzor si začne hľadať náhradu. A tak sa Progresívne Slovensko počuť nechalo. A ako vždy, keď otvorí ústa Michal Truban, zaručene hrozí nejaké fiasko...

Tentoraz podpredseda PS oznámil, že Progresívne Slovensko bude iniciovať vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi. Už samotné dôvody sú trápne. Kým PS vyvoláva hystériu o „čistkách“ a SaS dokonca straší „zmenou režimu“, kroky nového vedenia ministerstva vnútra sa ničím nevymykajú zvyčajným personálnym zmenám, ktoré robí každá vláda vrátane tej predošlej, ktorá zjednodušenie výmeny policajných funkcionárov dokonca sama presadila. Navyše, v tomto prípade sú nevyhnutné pre posilnenie právneho štátu, keďže ľudia ako Hamran porušovali zákony, prehliadali ich nedodržiavanie a vykonávali zjavnú politickú nadprácu. Takéto prešľapy nemožno bagatelizovať, rovnako ako si nemožno mýliť výkon spravodlivosti s čistkami.

Ale potiaľto, pripúšťam, sú to len moje subjektívne názory. Zaujalo ma niečo iné. Minister školstva Tomáš Drucker síce na zámer Progresívneho Slovenska odvolať ministra vnútra bezprostredne zareagoval, že je právom opozície iniciovať takúto mimoriadnu schôdzu parlamentu, ja mám však jednu otázku. Pán Truban by nám mohol všetkým vysvetliť, ako je možné vysloviť nedôveru členovi novej vlády, ktorá ešte o dôveru v parlamente ani nepožiadala.

Kým vládna koalícia sa ešte len dohaduje na znení programového vyhlásenia vlády, ktoré musí predložiť do NR SR, Michal Truban sa už ponáhľa vykričať, že nedôveruje niečomu, čo ani nepozná. Pozoruhodné. Ale on určite príde na to, ako vyriešiť tento rébus. A ak nie, azda nájde takých právnych géniov, ktorí budú ochotní tento ústavný paškvil obhajovať. Držím palce a pripomínam - vraj sa na Loď bláznov ešte zopár pasažierov zmestí. Poponáhľajte sa.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.