ČÍŇANIA LETIA NA MARS SKÔR AKO AMERIČANIA

Historicky prvá čínska misia na Mars vo štvrtok úspešne odštartovala zo základne Wen-čchang na čínskom ostrove Chaj-nan.

Foto AP
Dátum 23.07.2020

Wen-čchang 23. júla (TASR) - Historicky prvá čínska misia na Mars vo štvrtok úspešne odštartovala zo základne Wen-čchang na čínskom ostrove Chaj-nan, informovala agentúra AFP. Čínska misia s názvom Tchien-wen-1 by mala k Marsu doraziť vo februári 2021 po sedem mesiacov trvajúcej ceste dlhej 55 miliónov kilometrov. Jej súčasťou je kozmická loď, pristávací modul a vesmírne vozidlo, ktoré bude študovať planetárnu pôdu. Do vesmíru ich vyniesla najväčšia čínska nosná raketa Long March 5.

Štartu misie sa z neďalekej pláže prizerali stovky nadšencov. Tento týždeň ide už o druhý štart vesmírnej misie na Mars. V pondelok odštartovala z japonského kozmodrómu Tanegašima misia Spojených arabských emirátov (SAE). Tie sa stali prvou arabskou krajinou, ktorá vyslala sondu k Marsu. Misiu plánujú aj Američania. Odštartovať by mala 30. júla. Všetky misie využívajú časové okno, v ktorom je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.