EÚ POKRAČUJE V PROTIRUSKÝCH SANKCIÁCH, ŠKODÍ NAJMÄ SEBE

Vladimir Putin a Volodymyr Zelensky uzavreli dohodu, podľa ktorej ukončia ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny do konca tohto roka

Foto ARCHÍV
Dátum 20.12.2019

BRUSEL 21. decembra (TASR/Extra plus) - Európska únia predĺžila vo štvrtok hospodárske sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov. Ako dôvod uviedla neúplnú realizáciu minských dohôd zo strany Ruska, informovali agentúry TASS a DPA. „Európska rada predĺžila hospodárske sankcie zamerané na konkrétne odvetvia ruského hospodárstva do 31. júla 2020,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady. Sankcie EÚ sa zameriavajú na ruský finančný, energetický a obranný priemysel, bránia bankám v prístupe na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov do EÚ.

Podrobnejšie tu:

https://www.extraplus.sk/clanok/ekonomicky-diktat-usa

Európska únia zaviedla reštriktívne opatrenia voči Rusku v júli roku 2014 v reakcii na znovupripojenie Krymu k Rusku. Sankčné opatrenia boli sprísnené v septembri 2014. Európska rada v marci 2015 spojila účinok reštriktívnych opatrení s nedodržiavaním minských mierových dohôd zo strany Ruska. Odvtedy EÚ zvažuje predĺženie hospodárskych sankcií voči Rusku každých šesť mesiacov.

SANKCIE EÚ TRESTAJÚ EURÓPANOV

https://www.extraplus.sk/clanok/sankcie-eu-trestaju-europanov

Tentoraz EÚ predĺžila sankcie po summite takzvanej normandskej štvorky, ktorý sa konal 9. decembra. Na summite sa zišli hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Konali sa tam aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt. Putin a Zelenskyj sa dohodli na realizácii úplného prímeria v Donbase do konca tohto roka.

Na summite EÚ, ktorý sa konal 12. decembra, sa predstavitelia Únie rozhodli predĺžiť sankcie voči Rusku po tom, ako ich o výsledkoch summitu normandskej štvorky informovali Merkelová a Macron, dodala DPA.

Predošlý summit normandskej štvorky na úrovni lídrov sa uskutočnil 19. októbra 2016 v Berlíne. Jeho účastníci potvrdili, že v konflikte v Donbase odvtedy nenastal žiadnemu prelom.

 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.