HARABIN NAVŠTÍVIL PEKÁROV, PO ZVOLENÍ ZA PREZIDENTA IM CHCE POMÁHAŤ

Kandidát na prezidenta Štefan Harabin v Nitre sa stretol s vedením Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky.

Foto archív
Dátum 22.11.2023

Kandidát na prezidenta SR JUDr. Štefan Harabin navštívil mesto Nitra, kde sa stretol s predstaviteľmi a zamestnancami Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky na čele s predsedom predstavenstva Ing. Milanom Lapšanským.

Počas svojej pracovnej návštevy mesta pod Zoborom kandidát na prezidenta diskutoval s odborníkmi o aktuálnej situácii na Slovensku a o činnosti Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky. Štefan Harabin navštívil miestnu výrobnú prevádzku a oboznámil sa s technologickými postupmi vo výrobe.

V priebehu diskusie predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky Ing. Milan Lapšanský informoval kandidáta na prezidenta, že daný zväz zastrešuje 12 200 pracovníkov a podčiarkli a zamestnáva tak až tretinu z celkového počtu pracovníkov v potravinárstve.

Štefan Harabin oboznámil prítomných s dôvodmi, prečo sa rozhodol kandidovať do najvyššej štátnej funkcie, krátko prezentoval svoj volebný program a zdôraznil svoje programové ciele. V priebehu živej diskusie účastníci stretnutia sa venovali viacerým aktuálnym témam, situácii v slovenskom hospodárstve a výrobnej sfére. Analyzovali výrobné náklady slovenských spoločností, ktoré, ako konštatovali, často tvoria až 40 až 50 % všetkých pracovných nákladov podnikov.  

Účastníci stretnutia si posvietili na pozitívne a negatívne momenty prácezamestnancov výrobných podnikov v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja. Zaoberali sa otázkami vyriešenia problémov s odvodmi, hovorili o potrebe bonifikácie odvodov, týkajúcich sa času práce v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja, spomenuli skúsenosti v štátoch, kde praktizujú nulové odvody vo vyše uvedenej dobe.

Štefan Harabin a hostitelia sa venovali aj problematike dovozu ukrajinskej pšenice na Slovensko a do členských štátov Európskej únie. Predstavitelia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky zdôraznili, že nemajú námietky voči kvalite ukrajinskej pšenice, ale, na druhej strane, v súvislosti s jej dovozom vznikajú veľké problémy pre slovenské podniky a to, hlavne, kvôli nízkej cene ukrajinských výrobkov. 

Poukázali na to, že Slovensko ročne vyprodukuje 2 milióny ton pšenice, z toho 600-tisíc – pre  potreby potravinárskej výroby. Vysvetlili, že Slovensko nepotrebuje ukrajinskú pšenicu, pretože by to narušilo vertikálu pestovateľov, mlynárov a pekárov. Dovoz by zapríčinil vážne rizika a ohrozil existenciu producentov v uvedenej vertikále. Podotkli, že navyše existujú na trhu aj nekalé praktiky s obchodom s múkou, hlavne s tou, ktorá sa dováža z Poľska.

Účastníci stretnutia v Nitre tiež diskutovali o pôsobení zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku a v susedných krajinách. Zdôraznili, že to, čo si obchodné reťazce dovoľujú v krajinách bývalého východného bloku, si nemôžu dovoliť, napríklad, v Nemecku, alebo v Rakúsku. Podčiarkli, že práve preto existujú také cenové rozdiely, keď si ľudia rovnaký tovar v Rakúsku môžu kúpiť za nižšie ceny, ako na Slovensku. Spomenuli niektoré nekalé praktiky podnikov, hlavne, listing a celú radu tzv. bonusov – napríklad, reklamné, medzinárodné, narodeninové, dokladanie tovaru v obchode a iné.

Predstavitelia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky vysvetlili, že práve preto hlavnou požiadavkou zväzu je novelizácia zákona č. 91/2019, ktorý, napríklad, umožňujeobchodným reťazcom realizovať platby nie na základe termínu dodania tovaru, ale na základevystavenia  faktúry. Tým v podstate dodávatelia financujú obchodné reťazce a svoje peniaze dostávajú veľmi oneskorene. Informovali, že Zväz celkovo eviduje 41 nekalých praktik.

Členovia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky podčiarkli, že bývalá vládna garnitúra na čele s OĽANO presadila novelizáciu Zákona 91/2019 „O nekalých praktikách v obchode s potravinami“, ktorá poškodila potravinárov. Preto žiadajú zmenu a navrhujú, aby sa zákon uviedol do pôvodného stavu pred jeho novelizáciou. Tým sa, podľa nich, vyrieši aj platenie v primeranej lehote splatnosti na základe termínu zdaniteľného plnenia a nie na základe doručenia faktúry.

Kandidát na prezidenta Štefan Harabin si pozorne vypočul predstaviteľov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky a prisľúbil, že v prípade zvolenia do funkcie využije kompetencie prezidenta a bude nápomocný riešeniu problémov, ako podčiarkol, vo „významnom chlebovom odvetví.“

 

Extra plus Vysavač

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.