HARABIN NAVŠTÍVIL PEKÁROV, PO ZVOLENÍ ZA PREZIDENTA IM CHCE POMÁHAŤ
Kandidát na prezidenta Štefan Harabin v Nitre sa stretol s vedením Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky.
Kandidát na prezidenta SR JUDr. Štefan Harabin navštívil mesto Nitra, kde sa stretol s predstaviteľmi a zamestnancami Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky na čele s predsedom predstavenstva Ing. Milanom Lapšanským.
Počas svojej pracovnej návštevy mesta pod Zoborom kandidát na prezidenta diskutoval s odborníkmi o aktuálnej situácii na Slovensku a o činnosti Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky. Štefan Harabin navštívil miestnu výrobnú prevádzku a oboznámil sa s technologickými postupmi vo výrobe.
V priebehu diskusie predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky Ing. Milan Lapšanský informoval kandidáta na prezidenta, že daný zväz zastrešuje 12 200 pracovníkov a podčiarkli a zamestnáva tak až tretinu z celkového počtu pracovníkov v potravinárstve.
Štefan Harabin oboznámil prítomných s dôvodmi, prečo sa rozhodol kandidovať do najvyššej štátnej funkcie, krátko prezentoval svoj volebný program a zdôraznil svoje programové ciele. V priebehu živej diskusie účastníci stretnutia sa venovali viacerým aktuálnym témam, situácii v slovenskom hospodárstve a výrobnej sfére. Analyzovali výrobné náklady slovenských spoločností, ktoré, ako konštatovali, často tvoria až 40 až 50 % všetkých pracovných nákladov podnikov.
Účastníci stretnutia si posvietili na pozitívne a negatívne momenty prácezamestnancov výrobných podnikov v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja. Zaoberali sa otázkami vyriešenia problémov s odvodmi, hovorili o potrebe bonifikácie odvodov, týkajúcich sa času práce v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja, spomenuli skúsenosti v štátoch, kde praktizujú nulové odvody vo vyše uvedenej dobe.
Štefan Harabin a hostitelia sa venovali aj problematike dovozu ukrajinskej pšenice na Slovensko a do členských štátov Európskej únie. Predstavitelia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky zdôraznili, že nemajú námietky voči kvalite ukrajinskej pšenice, ale, na druhej strane, v súvislosti s jej dovozom vznikajú veľké problémy pre slovenské podniky a to, hlavne, kvôli nízkej cene ukrajinských výrobkov.
Poukázali na to, že Slovensko ročne vyprodukuje 2 milióny ton pšenice, z toho 600-tisíc – pre potreby potravinárskej výroby. Vysvetlili, že Slovensko nepotrebuje ukrajinskú pšenicu, pretože by to narušilo vertikálu pestovateľov, mlynárov a pekárov. Dovoz by zapríčinil vážne rizika a ohrozil existenciu producentov v uvedenej vertikále. Podotkli, že navyše existujú na trhu aj nekalé praktiky s obchodom s múkou, hlavne s tou, ktorá sa dováža z Poľska.
Účastníci stretnutia v Nitre tiež diskutovali o pôsobení zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku a v susedných krajinách. Zdôraznili, že to, čo si obchodné reťazce dovoľujú v krajinách bývalého východného bloku, si nemôžu dovoliť, napríklad, v Nemecku, alebo v Rakúsku. Podčiarkli, že práve preto existujú také cenové rozdiely, keď si ľudia rovnaký tovar v Rakúsku môžu kúpiť za nižšie ceny, ako na Slovensku. Spomenuli niektoré nekalé praktiky podnikov, hlavne, listing a celú radu tzv. bonusov – napríklad, reklamné, medzinárodné, narodeninové, dokladanie tovaru v obchode a iné.
Predstavitelia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky vysvetlili, že práve preto hlavnou požiadavkou zväzu je novelizácia zákona č. 91/2019, ktorý, napríklad, umožňujeobchodným reťazcom realizovať platby nie na základe termínu dodania tovaru, ale na základevystavenia faktúry. Tým v podstate dodávatelia financujú obchodné reťazce a svoje peniaze dostávajú veľmi oneskorene. Informovali, že Zväz celkovo eviduje 41 nekalých praktik.
Členovia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky podčiarkli, že bývalá vládna garnitúra na čele s OĽANO presadila novelizáciu Zákona 91/2019 „O nekalých praktikách v obchode s potravinami“, ktorá poškodila potravinárov. Preto žiadajú zmenu a navrhujú, aby sa zákon uviedol do pôvodného stavu pred jeho novelizáciou. Tým sa, podľa nich, vyrieši aj platenie v primeranej lehote splatnosti na základe termínu zdaniteľného plnenia a nie na základe doručenia faktúry.
Kandidát na prezidenta Štefan Harabin si pozorne vypočul predstaviteľov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky a prisľúbil, že v prípade zvolenia do funkcie využije kompetencie prezidenta a bude nápomocný riešeniu problémov, ako podčiarkol, vo „významnom chlebovom odvetví.“
Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.
DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.
UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.