HEGERA VYŠKOLILI AMERIČANIA

Blaha: Heger zjavne Čaputovej vyhovuje. Pôsobil v americkej spoločnosti Cubic Applications, ktorú na Slovensko poslalo Ministerstvo obrany USA pod vedením Donala Rumsfelda, jedného zo strojcov krvavej vojny v Iraku. Počas Dzurindových vlád Heger pôsobil ako súčasť amerického poradného tímu, ktorý sa venoval militarizácii Slovenska.

Foto SITA/PR. KANCELÁRIA
Dátum 01.04.2021

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala nový kabinet pod vedením Eduarda Hegera, ktorý bol donedávna známy len v určitých kresťanských kruhoch. Viacerí tvrdia, že je to práve vďaka jeho nekonfliktnej povahe, ktorá je opakom Igora Matoviča.  Ako sa však z neznámeho opozičného poslanca stal vicepremiéra, minister financií, zastupujúci minister zdravotníctva a školstva a premiérsky kandidát, ktorého podporila celá koalícia? Čo môžeme od nového premiéra čakať a kto to vlastne je?

Ako dnes uviedol na tlačovej besede podpredsa strany Smer-SD a poslanec NR SR Ľuboš Blaha nový predseda vlády zjavne prezidentke vyhovuje. „Najmä jej najvplyvnejším poradcom, a teda americkej ambasáde. Stačí si pozrieť životopis Eduarda Hegera. Vyškolili ho v USA, už tam sa rehlil z fotografií spolu s Jurajom Drobom a Tomášom Valáškom. Zhodou okolností všetci tvrdo proatlantickí politici. Heger potom pôsobil v americkej spoločnosti Cubic Applications, ktorú na Slovensko poslalo Ministerstvo obrany USA pod vedením Donala Rumsfelda, jedného zo strojcov krvavej vojny v Iraku. Počas Dzurindových vlád teda Heger pôsobil ako súčasť amerického poradného tímu, ktorý sa venoval militarizácii Slovenska. Úplná American Dream, vám poviem. Amerika išla so životom Eduarda Hegera aj ďalej. Zvyšok života strávil ako predajca vodky, ktorú na Slovensko distribuovala americká globálna firma“, uzavrel svoje vyjadrenie na margo nového predsedu vlády Ľuboš Blaha.

Eduard Heger sa ešte koncom deväťdesiatych rokov počas štúdia na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity začal venovať manažmentu v gastronómii a dovozu vodovodných batérii. Neskôr začal pracovať ako junior konzultant americkej spoločnosti Cubic applications. Najviac sa však dostal do povedomia jeho podnikaním s alkoholom. V rokoch 2007 až 2016 pôsobil ako manažer spoločnosti Old Nassau Imports LLC, ktorej sa podarilo v USA preraziť na trhu s luxusnou vodkou zo Slovenska s charakteristickým znakom dvojitého kríža. Podarilo sa mu zblížiť so zakladateľom firmy a budúcim županom Bratislavského kraja Jurajom Drobom z SaS a spoločne rozbehli značku Double Cross Vodka. 

Hegerová kresťanská viera ho sprevádza už dlhé roky. Je taktiež členom Spoločenstva pri Dome Svätého Martina v Bratislave. Tento vplyvný katolícky spolok inšpirovaný americkými náboženskými spoločenstvami má členom uspokojovať duchovné potreby, ale patrí aj medzi jeden z najvýznamnejších a najvplyvnejších spolkov združujúci prevažne slovenských konzervatívcov. Eduard Heger bol dlhoročne manažér a neskôr vedúci pastierského tímu spolku. Podarilo sa mu tak získať priazeň a dôveru mnohých prominentných členov. Vytvoril si tak dobrý vzťah napríklad s poslancom Richardom Vašečkom, ale aj s Branislavom Škripekom, vďaka ktorým sa dostal do sveta politiky. 

V roku 2016 sa v parlamentných voľbách prekrúžkoval do parlamentu s viac ako 15-tisíc hlasmi. Podporu si získal najmä kvôli pôsobeniu v spolku a uvedením profesie kresťanského aktivistu. Do OĽaNO ho dostal Richard Vašečka, ktorý ho oslovil, na pozíciu manažéra hnutia.  V NR SR zastával pozíciu člena výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Zároveň sa stal podpredsedom klubu OĽaNO pre personálne záležitosti. Kvôli jeho nekofliktnej povahe patrí medzi najobľúbenjších politikov hnutia. 

Vzhľadom na jeho predošlé zameranie na ekonomické témy a komunikačné zručnosti sa bývalý predajca luxusnej vodky stal ministrom financií. Zadlžovanie ekonomiky mu počas roka pandémie príliš nevoňalo, no napriek tomu sme boli svedkami masívneho zadĺžovania. Predpokladá sa, že slovenský dlh v najbližších rokoch narastie zo 49 percent na takmer 70 percent HDP. Bol kritizovaný najmä za slabú podporu ekonomiky a to najmä oproti Nemecku, Rakúsku, ale aj Poľsku a Česku.  Pri obsadení kresla ministra financií mal Eduard Heger v pláne zaviesť nové reformy. Do cesty mu však vošla pandémia. 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.