KRČMÉRY SA ASI ZBLÁZNIL: RÚŠKA BUDEME NOSIŤ EŠTE 50 ROKOV!

Infektológ Vladimír Krčméry tvrdí, že pokiaľ nebudú zaočkované dve tretiny celej zemegule, tak nebudeme mať od epidémií pokoj. 

Foto TASR/MARTIN BAUMANN
Dátum 27.10.2021

Očkovanie je 80 percent úspechu, ale tých zvyšných 20 percent riešenia nesmieme zanedbať. Uviedol to v utorkovej relácii Na telo Plus s Michalom Kovačičom infektológ Vladimír Krčméry. Podľa jeho slov sa ľuďom dáva falošný pocit, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vyriešia pandémiu a že nie je potrebné nosiť rúška či dodržiavať rozostupy. Dianie v zahraničí ukazuje, že očkovanie nestačí na to, aby sa dalo vyhrať nad koronavírusovou infekciou.

Mnohých ľudí zauíma, aká bude situácia na Vianoce. Krčméry uviedol, že všetci musíme urobiť niečo preto, aby boli tohtoročné Vianoce pokojné a prežité v rodinnom kruhu, nie v nemocnici. Narážal tým na očkovanie. Upozorňuje však zároveň na to, že podľa výskumov ochrana vyvolaná vakcínou časom klesá, a preto bude vianočné obdobie v tomto smere kritické. Rizikové skupiny obyvateľov sa totiž očkovali pred deviatimi mesiacmi, mali by preto zvážiť podanie tretej dávky. Myšlienku povinného očkovania niektorých vybraných profesií by preto Krčméry nezavrhoval. Pomohlo by aj celkové zvýšenie počtu zaočkovaných, ktoré je však momentálne ťažko dosiahnuteľné.

,,Je iluzórne si myslieť, že pokiaľ nebudú zaočkované dve tretiny celej zemegule, tak nebudeme mať stále zánosy z tropických a iných krajín. je férove povedať ľuďom doprdu, že po tejto tretej vlne, príde ešte najmenej jedna, ak nie dve. Nie vlny, ale kompletné epidémie s troma vlnami treba očkávať," hovorí Krčméry.

Dôvodom sú podľa neho mutácie, ktoré vznikajú najmä v exotických krajinách a následne sa šíria do celého sveta. ,,Nie je to až taká zlá správa, nakoľko každá epidémia prinesie aj nárast kolektívnej imunity," dodáva Krčméry.

,,Rúšok sa nezbavíme ešte poriadne dlho, možno aj 50 rokov. Nebudeme ich však potrebovať celý rok a všade, ale len na rizikových miestach. Bude stačiť, keď ich budeme mať v lietadle a na hromadných podujatiach," uzavrel infektológ. 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.