KÝM HEGEROVA VLÁDA BOJUJE PROTI PUTINOVI, MAĎARI PODPÍSALI S RUSMI ZMLUVU NA DODÁVKU PLYNU CEZ SRBSKO ZA NÍZKE CENY

Ruský energetický gigant Gazprom podpísal v Budapešti 15-ročný dodávateľský kontrakt s maďarskou energetickou spoločnosťou MVM Group o dodávke 4,5 miliardy kubických metrov plynu prevažne tzv. južnou trasou. Tá vedie cez Čierne more,  Turecko, Bulharsko a Srbsko a obchádza Ukrajinu.

Foto IL. FOTO TASR/AP
Dátum 29.09.2021

Nová zmluva o dodávkach plynu medzi Ruskom a Maďarskom vyvolala spory s Ukrajinou. Budapešť a Kyjev si vzájomne predvolávajú svojich veľvyslancov. „Nová dohoda Maďarska s Gazpromom je vážnou ranou pre ukrajinsko-maďarské vzťahy,“ uviedol v utorok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Kyjev prijme "rozhodné opatrenia" na obranu svojich národných záujmov, citovala jeho slová ruská tlačová agentúra Interfax. „Zakazujeme Ukrajine pokúšať sa torpédovať maďarskú plynovú bezpečnosť,“ vyhlásil v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó s tým, že Maďarsko to považuje za porušenie svojej suverenity.

Lenka Mayerová, šéfredaktorka Extra plus

 

Hegerova vláda sa zaoberá správou prezidentky Čaputovej, dookola znepríjemňuje občanom život zákazmi, obmedzovaním práv a slobôd, ale doslova kašle na zvyšovanie cien potravín, či energií. A to je vážna hrozba pre národ, keď si nebude môcť kúpiť potraviny, alebo nebude môcť platiť vysoké účty za energie. „Hegerovci“ zaoberaním sa len svojimi záujmami a mediálnym prezentovaním sa, nevnímajú aktivity susedných štátov.

 

Kým Hegerova vláda bojuje proti všetkému ruskému a Putinovi, kedy aj vakcína Sputnik je geopolitická zbraň podľa „odborníčky“ Remišovej, tak Viktor Orbán robí všetko preto, aby dôsledky celosvetovej situácie Maďari pocítili čo najmenej. Prispel k tomu aj tým, že podpísal na 15 rokov kontrakt s ruským Gazpromom na dodávku plynu za mimoriadne výhodné ceny a ešte nebudú odkázaní na nestabilnú Ukrajinu, pretože plyn pôjde cez Srbsko do Maďarska. A čo Slovensko? Hegerovu vládu vôbec nevyrušuje, že má nízke zásoby plynu na území Slovenska, tváriť sa, že zima nebude je scestné a tiež by sa nemali spoliehať na to, že aj zimu môžu poslať do kolúznej väzby! 

Vzťahy medzi susednými krajinami sú už napäté pre spor týkajúci sa maďarskej menšiny na Ukrajine. Podľa Ruska Ukrajina nemá právo zasahovať do dokončenia zmluvy. „Neboli porušené žiadne práva, žiadne pravidlá medzinárodného obchodu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Moskva je pripravená hovoriť s Kyjevom o priamych dodávkach plynu. Ukrajina nekúpila plyn od svojho ruského suseda od roku 2015.  Ruský energetický gigant Gazprom podpísal v Budapešti 15-ročný dodávateľský kontrakt s maďarskou energetickou spoločnosťou MVM Group o dodávke 4,5 miliardy kubických metrov plynu prevažne tzv. južnou trasou. Tá vedie cez Čierne more,  Turecko, Bulharsko a Srbsko a obchádza Ukrajinu.  Kyjev má dlhodobo pocit, že jeho úloha hlavnej tranzitnej krajiny pre zemný plyn z Ruska do Európskej únie je ohrozená výstavbou nových plynovodov ďaleko od Ukrajiny. Bývalá sovietska republika je predovšetkým proti novému plynovodu Nord Stream 2 cez Baltské more do Nemecka, ktorý ešte nebol uvedený do prevádzky.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca v Kyjeve Istvána Íjgyártóa, aby mu tlmočilo svoj postoj k novej zmluve o dodávkach plynu, ktorú Maďarsko v pondelok podpísalo s ruským plynárenským koncernom Gazprom. 

S odvolaním sa na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka o tom informovala agentúra Ukrinform. Pre Ukrajinu z tejto zmluvy vyplýva, že dodávky plynu do Maďarska budú obchádzať jej územie. Nikolenko tiež potvrdil, že maďarské ministerstvo zahraničných vecí si pre situáciu okolo tejto zmluvy predvolalo ukrajinskú veľvyslankyňu v Budapešti Ľubov Nepopovú.

Hovorca ďalej uviedol, že stretnutie s maďarským veľvyslancom chce Kyjev využiť na vyjadrenie svojho "zásadného stanoviska: preprava plynu obchádzajúca Ukrajinu narúša národnú bezpečnosť nášho štátu a energetickú bezpečnosť Európy". Podľa Kyjeva predstavuje "nová dohoda medzi Maďarskom a Gazpromom vážnu ranu pre ukrajinsko-maďarské vzťahy," zdôraznil Nikolenko. Dodal, že "ukrajinská strana podnikne rozhodné opatrenia na ochranu svojich štátnych záujmov".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na postoj Kyjeva, deklarovaný po podpísaní zmluvy o dodávkach plynu do Maďarska, konštatoval, že konanie Kyjeva, ktorý "chce brániť v bezpečných dodávkach zemného plynu", slúžiacich na vykurovanie domovov a fungovanie priemyslu, "považujeme za vážny útok na suverenitu a národnú bezpečnosť" Maďarska. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom oznámilo, že z dôvodu podpísania zmluvy medzi Maďarskom a Gazpromom iniciuje odklad zasadnutia spoločnej medzivládnej ukrajinsko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu. Ako informovala agentúra Ukrinform, Maďarsko dohodlo s Ruskom všetky podmienky v zmluve o dodávkach plynu tak, aby nadobudla účinnosť 1. októbra. Maďarsko tak bude z Ruska ročne dostávať 3,5 miliardy kubických metrov zemného plynu cez Srbsko prostredníctvom plynovodu Turkish Stream a jeho pozemného predĺženia a miliardu kubických metrov zemného plynu cez Rakúsko.
 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.