LIBANONU HROZÍ ZÁNIK

Macron v snahe podporiť úsilie o obnovu do Libanonu odcestuje v pondelok. Jeho návšteva bude zameraná aj na politické záležitosti krajiny, kde sa vedú konzultácie s cieľom vytvoriť novú vládu.

Foto AP
Dátum 28.08.2020

PARÍŽ 28. augusta (TASR/extraplus.sk) - Libanonu hrozí, že celkom zanikne, uviedol vo štvrtok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, pričom vyzval na prijatie mimoriadnych reforiem. Informovala o tom agentúra AFP."Je tu dnes riziko, že Libanon zanikne, preto je potrebné prijať tieto opatrenia," povedal Le Drian v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL. Vyjadril sa tak niekoľko dní predtým, ako sa do Bejrútu vráti francúzsky prezident Emmanuel Macron s cieľom presadiť reformy po ničivom výbuchu v prístave metropoly.V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába demisiu.

"Zhodli sa na tom, že nebudú nič robiť," povedal Le Drian. "Takto to ďalej nemôže pokračovať a my sa vyjadrujeme dostatočne jasne," zdôraznil."Prezident (Francúzskej) republiky to povedal, keď 6. augusta odišiel do Libanonu. Zopakuje to aj v utorok v Bejrúte," dodal šéf francúzskej diplomacie.Macron v snahe podporiť úsilie o obnovu do Libanonu odcestuje v pondelok. Jeho návšteva bude zameraná aj na politické záležitosti krajiny, kde sa vedú konzultácie s cieľom vytvoriť novú vládu, uviedol prezidentský úrad.Macron navštívil Bejrút dva dni po mohutnej explózii v bejrútskom prístave, ktorá si vyžiadala 181 obetí a tisícky zranených.Francúzsky prezident prevzal vedúcu úlohu pri koordinácii medzinárodnej pomoci Libanonu - na virtuálnej konferencii medzinárodní darcovia prisľúbili 9. augusta viac ako 250 miliónov eur."Krajina balansuje nad priepasťou," dodal Le Drian a vyzval na rýchle vytvorenie novej vlády. V krajine je totiž podľa neho "stav humanitárnej a zdravotnej núdze". 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.