LIBERÁLNA CHOBOTNICA

Softvérová spoločnosť financuje politikov, médiá aj mimovládky

Foto KOLÁŽ EXTRA PLUS
Dátum 27.08.2019

Softvérová spoločnosť ESET zažalovala poslanca Ľuboša Blahu a sudcu Štefana Harabina za to, že šíria informáciu prevzatú z ruskej tlače, ktorú uverejnili niektoré slovenské médiá, že Eset spolupracuje s americkou tajnou službou CIA. Eset tvrdí, že to nie je pravda a hovorí, že chce očistiť svoje meno. Na druhej strane Blaha ani Harabin sa ospravedlniť nemienia a sú pripravení sa súdiť. „Vy už nie ste obyčajná firma, už nie ste len partia ajtíčkarov. Financujete liberálne médiá, liberálnych politikov a liberálne mimovládky, a to znamená, že ste osoby vo verejnom záujme. My vás môžeme kritizovať, o tom je sloboda slova, o tom je demokracia,“ povedal o ESET-e Blaha.

Tvrdenia tajných služieb

Informácia o spolupráci ESET-u so spravodajskou službou CIA vychádza z tvrdení ruských tajných služieb a ruského ministerstva zahraničných vecí ešte z roku 2008. Táto spojitosť začala byť viac spomínaná v roku 2017, keď WikiLeaks zverejnili dokumenty, podľa ktorých CIA vie prechádzať cez ochranu niekoľkých softvérových spoločností, a medzi nimi aj ESET-u. Podozrenie, že „dvierka“ nemusela CIA objaviť náhodou sama, ale jej ich mohol niekto otvoriť, vyjadrilo vtedy ruské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s informáciami o pripravovanej provokácii CIA proti Rusku, do ktorej mal byť podľa Rusov zapojený aj ESET. Úvahy o spojení ESET-u s CIA si na Slovensku začali žiť vlastným životom a výdatne ich živí fakt, že ľudia z ESET-u cielene podporujú politickú vlnu, ktorá postupne preberá na Slovensku moc. Na druhej strane, v médiách hlavného prúdu je zase naopak Rusko obviňované rovnakým spôsobom, bez dôkazov, iba na základe tvrdenia, že „tajné služby zistili“, že Rusi na Slovensku spolupracujú s niektorými subjektmi, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku, a tým zasahujú do vnútorných záležitostí Slovenska. Médiá hlavného prúdu v tejto súvislosti často hovoria o „hybridnej vojne“ a „informačnej vojne“, pričom ide o rovnakú situáciu ako tú s ESET-om, čiže o neoveriteľné konštrukcie vychádzajúce jedine zo „zistenia tajných služieb“. A tie je rovnako možné označiť za klamstvo a dotknuté subjekty by mohli šíriteľov takéhoto obvinenia práve tak dobre žalovať ako ESET Blahu a Harabina. Rozdiel je však v zdroji: jedno zistili ruské tajné služby, ktoré podľa mainstreamu môžu klamať, a to druhé zistili naše tajné služby, ktoré zase vraj vždy hovoria pravdu.

Zázraky našich súdov

V správach SIS za posledné roky sa nespomína žiadna možnosť, že by veľká slovenská firma z oblasti informačných technológií spolupracovala s cudzou tajnou službou. A ako sme si už povedali, informáciám tajných služieb treba veriť. Teda tých našich tajných služieb, na rozdiel od tých ruských. A samozrejme, treba veriť informáciám od tajných služieb USA a ďalších krajín NATO, lebo sú to spojenci, a tí by nám predsa neklamali. Veď už koľko pravdivých informácií nám priniesli napríklad len o zbraniach hromadného ničenia v Iraku či Sýrii... O údajnom prepojení ktorejsi veľkej slovenskej softvérovej spoločnosti na americkú tajnú službu CIA však hovoril prednedávnom bývalý premiér Robert Fico. Pravda, na otázku, o ktorú firmu ide, neodpovedal – ani on radšej nechcel bez dôkazov niečo tvrdiť, za čo by mohol byť ťahaný na súd, podobne ako Blaha a Harabin. O slovenských súdoch sa totiž v súvislosti s niektorými eseťákmi vraví všeličo: svoje si o nevídaných zázrakoch práce bratislavského súdu myslí napríklad Erik Mikurčík, bývalý majiteľ bratislavského hotela Carlton, ktorý oň prišiel v bizarnej súdnej ťahanici s dvomi z majiteľov ESET-u Rudolfom Hrubým a Marošom Grundom.

Progresívna vlna

Oficiálne miesta to popreli, slušné tajné služby to popreli, ESET to poprel, jeho majitelia to popreli tiež. Napriek tomu sa stále ozývajú hlasy, ktoré tvrdia, že medzi firmou ESET, ktorá je dodávateľom softvéru aj pre niektoré americké štátne inštitúcie, a CIA existuje prepojenie. A pravda napokon môže byť jedno aj druhé. Spomeňme si totiž, ako sa ESET bránil tvrdeniam o tom, že by podporoval Roberta Mistríka v tohtoročných prezidentských voľbách: „Spoločnosť ESET sa ohradzuje voči tomu, aby ju niekto spájal s niektorým z prezidentských kandidátov. Tvrdí, že nikdy vo svojej histórii nepodporovala žiadnu stranu ani jednotlivca.“ A za tým dodáva: „Nemôže však za to, ak niekoho ako súkromné osoby podporujú jej majitelia.“ Áno, presne tak to je, a preto sa aj Mistrík vtedy ostro ohradil proti nesprávnej informácii, že ho údajne finančne podporil ESET – veď jeho pritom podporil iba Richard Marko, šéf ESET-u. A to je, iste uznáte, zásadný rozdiel a úplne to mení uhol pohľadu na možné prepojenie zahraničnej tajnej služby na slovenskú politiku až o celých 360 stupňov, a niektoré odvážne odhady hovoria, či náhodou nie až o dvakrát toľko.

Pripomeňme si, že pri podpore oboch liberálnych kandidátov na prezidenta, a tiež pri podpore predošlého prezidenta, pri vzniku dvoch nových strán Spolu a Progresívne Slovensko, ktoré zrejme podstatným spôsobom ovplyvnia výsledok budúcoročných parlamentných volieb, pri víťazstve Matúša Valla a ďalších dvoch kandidátov v boji o funkcie primátorov krajských miest, v nadácii Zastavme korupciu, v Denníku N, na ministerstve spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktoré neuveriteľným spôsobom pristupovalo ku kauze Carlton… všade tam sa nejakým spôsobom objavujú majitelia ESET-u Richard Marko, Anton Zajac, Maroš Grund, Peter Paško alebo Miroslav Trnka, prípadne viacerí súčasne, ale vždy ako súkromné osoby. Je to naozaj len náhoda?

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.