MATOVIČ: NEOTESTOVANÉ DIEŤA PRÍDE ZO ŠKOLY A ZABIJE BABKU, ALEBO CHORÉHO RODIČA

Matovič: Na proteste sa šíril Covid jedna radosť a dostal som správu, že jeden z protestujúcich, ktorý si kričal na proteste bez rúška proti Matovičovi zomrel. Ak nebudeme konať, tak na Vianoce tu budeme mať Armagedon ľudí na chodbách nemocníc, kde budú zomierať.

Foto SITA
Dátum 05.12.2020

Predseda vlády SR Igor Matovič sa v relácii Sobotné dialogy vyjadril k testovaniu žiakov a rodičov a následným otváraním škôl. „Pred mesiacom som prišiel s tým, že je potrebné otestovať všetkých žiakov a rodičov, aby sme mohli otvoriť školy. Richard Sulík s ministrom školstva tomu zabránili a musel som vziať tento problém do svojich rúk. Je nutné, aby sme pretestovali deti, pretože sa môže stať, že dieťa donesie zo školy Covid-19 a zabije babku alebo chorého rodiča. Musíme dbať na ochranu verejného zdravia“ povedal Matovič.

Otvoreniu škôl teda bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. "Neznamená to, že v pondelok a v ďalších dňoch sa majú otvoriť všetky školy. Budú to školy, ktoré kontaktovali Úrad vlády SR, premiéra či ministerstvo školstva. Pilotným spôsobom budeme sledovať, ako budú prebiehať jednotlivé nastavené opatrenia," spresnil šéf rezortu školstva. Premiér Igor Matovič avizuje, že pôjde o desiatky škôl, ktoré prejavili záujem sa zapojiť do pilotného projektu.

"Určite to nebudú stovky škôl," poznamenal predseda vlády. Žiakov a ich rodičov či zamestnancov škôl by mali testovať na COVID-19 v mobilných jednotkách. Prvé školy sa budú testovať podľa predsedu vlády už tento víkend, v pondelok či v ďalších dňoch budúceho týždňa. Frekvencia testovania má závisieť od epidemiologickej situácie v danom regióne a bude to buď sedem, 14, alebo 21 dní. Gröhling avizuje, že postupne sa budú zverejňovať uznesenie vlády, vyhláška hlavného hygienika, rozhodnutia rezortu školstva i ďalšie manuály. Budú sa nastavovať podmienky aj v spolupráci so zástupcami miest, obcí či vyšších územných celkov.

Matovič priznal, že školy sa otvárajú v ťažkej epidemiologickej situácii, keďže počet pozitívnych prípadov na COVID-19 na Slovensku opäť prudko rastie. "V tejto situácii naberáme odvahu, aby sme právo chrániť zdravie a právo na vzdelanie zladili," deklaroval.

Premiér hovorí o slobode v rozhodovaní pre zriaďovateľov a riaditeľov škôl, kedy a ako sa do pilotného projektu zapoja i aké ročníky otvoria. "Keď sa rozhodnú, že budú chcieť naďalej dištančné vzdelávanie, budú v ňom pokračovať," povedal Matovič. Aj rodičia podľa predsedu vlády i ministra majú slobodu v rozhodnutí, či dajú otestovať seba i svoje deti. Testovať by sa mal na základe uznesenia vlády aspoň jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Ak nebude v škole dostatočný záujem zo strany rodičov a ich detí dať sa testovať, škola bude podľa ministra pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl najprv v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom (2. 12.) rokovaní vlády premiér oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.
Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Zdroj: TASR
 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.