NEKOMPETENTNÍ MATOVIČ S KRAJČÍM ROZHODLI O VAKCÍNE, KTOROU ZAOČKUJÚ SLOVÁKOV

Minister Krajčí verejnosti oznámil, že SR má cez obstarávanie EÚ zakontrahovaných 2,44 milióna vakcín proti COVID-19, od amerického koncernu Pfizer. Nevie nič o jej vedľajších účinkoch či o trvaní ochrany. Minister uviedol, že Slovensko má ešte dopredu nakontrahovaných viac ako 17 mil. vakcín od šiestich rôznych výrobcov...

Foto sita
Dátum 15.11.2020

Preteky farmaceutických firiem o miliardové zisky z predaja pripravovaných vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 idú pomaly do finále. Viaceré spoločnosti už dokončujú klinické štúdie svojich produktov, oznamujú skvelé výsledky, vysokú účinnosť, dobrú cenu. Zamlčiavajú pritom nedostatky a nejasnosti z testovania, očakávateľné komplikácie z produkčného a realizačného procesu, či riziká možných sprievodných zdravotných problémov. Odmietajú znášať odškodnenie prípadných vakcínou vyvolaných poškodení zdravia... 

Lenka Mayerová, šéfredaktorka Extra plus

 

Prezidentka Zuzana Čaputová žiada vakcínu a očkovanie pre každého občana planéty, vyhlásila to ešte 23. septembra 2020.  Profeseor Vladimír Krčméry, ktorý sa spreneveril Matovičvej vláde a podporuje všetky šialené kroky súčasného premiéra vyhlásil, že  Covid-19 je strašná choroba. Povedal, že sme súčasťou EÚ, vzdali sme sa časti suverenity za to, aby sme mohli slobodne cestovať a preto musíme ukázať solidárnosť s EÚ, priniesť obetu a ukázať zmysel pre zodpovednosť a preto je nutné  zaočkovanosť aspoň 80 percent populácie, pretože inak to nemá zmysel. 

 

Infektológ Jarčuška tvrdí, že vakcíny nakúpi každý štát a pre občanov budú dostupné zadarmo, čím ľahšie ľudí presvedčia, ako je potrebné zaočkovať sa a ešte ich to ani nič nebude stáť. Jarčuška je totiž absolútnym zástancom povinného očkovania, ktoré by bolo najlepšie, keby sa mohlo očkovanie nariadiť všetkým občanom!  

 

Jarčuška naznačil, že ľudia, ktorí sa nedajú zaočkovať budú vystavení obmedzeniam. Napríklad budú musieť nosiť rúška, dodržiavať odstupy, budú mať problém s cestovaním, ale aj môžu zostať bez zamestnania, tým pádom bez príjmu a na okraji spoločnosti... 

Minister Krajčí už verejnosti oznámil, že Slovenská republika má cez obstarávanie EÚ zakontrahovaných 2,44 milióna vakcín proti COVID-19, od amerického koncernu Pfizer. Pochválil sa „dobrou cenou“, či deklarovanou „vysokou účinnosťou“ vakcíny na úrovni 90%. Pán minister sa ale nezmienil o viacerých nezodpovedaných kľúčových otázkach, Covid-19 vakcíny od tandemu Pfizer/BioNTech.

1. Aká bezpečná je ich vakcína? 

No, aj keď výrobcovia uvádzajú, že: „Zatiaľ nevznikli žiadne vážne obavy o bezpečnosť“ a oni budú aj naďalej zhromažďovať údaje..., profesor medicíny na University of East Anglia, Paul Hunter, dňa 10. 11. 2020 v The Guardian, upozornil na to, že ide o úplne novú konštrukciu vakcíny, doposiaľ u ľudí komerčne nepoužitú. Vakcínu opierajúcu sa o technológiu aplikácie, vloženia genetického kódu vírusu mRNA priamo do ľudského organizmu. Preto sa domnieva, že z krátkodobého testovania nie je možné jednoznačne vylúčiť následné doposiaľ neznáme alergické reakcie.

2. Ako dlho trvá ochrana?

Výrobca síce uvádza, že miera 90% účinnosti vakcíny bola dosiahnutá sedem dní po druhej dávke základného očkovania, t.j. mesiac od podania prvej dávky. Na to, ako dlho však účinná ochrana vakcíny potrvá, spoločnosť Pfizer odpovedať nevie. Bude k tomu totiž potrebné urobiť ďalšie štúdie, na overenie úrovní oboch typov imunitných reakcií (protilátok a T buniek), ako aj rizík opakovanej expozície. 

3. Prečo vakcína u 10% ľudí nefunguje?

Vakcína prirodzene môže pôsobiť na rôznych ľudí odlišne. V populácii často býva u rozličných skupín populácie rozdielna miera imunitnej odozvy. Je možné, že to napr. boli prevažne starší ľudia, či občania z iného rasového prostredia a pod. Odpoveď však zatiaľ výrobca nemá. Ak by ale niektoré skupiny na túto vakcínu dobre nereagovali, tak je to výrobca povinný v rámci svojich štúdií vyhodnotiť a o tejto skutočnosti verejnosť aj medicínsku komunitu informovať skôr, ako bude produkt distribuovaný.

4. Bráni vakcína prenosu nákazy?

Spoločnosť Pfizer uvádza, že to skúma v práve prebiehajúcej štúdii, potrebné údaje však zatiaľ neboli zverejnené. Z dostupných informácií sa zdá, že vakcína zastaví klinickú symptomatickú infekciu, existuje však nejasnosť ohľadom infekcie asymptomatickej. Z informácií o pôsobení vakcíny nie je jasné ani to, či pri asymptomatickom ochorení neostáva rizikový potenciál ďalšieho prenosu infekcie.

5. No a napokon, ako má rezort domyslenú realizáciu distribúcie a očkovania?

Koncern Pfizer vyžaduje, aby jeho vakcína bola prepravovaná, aj skladovaná pri teplote minimálne -70°C. Pri nezachovaní chladového reťazca výrobca negarantuje účinnosť a bezpečnosť vakcíny.  

Je preto namieste otázka, či má pán minister Krajčí vôbec predstavu o tom, ako pri dodržaní stálej teploty najmenej -70°C technickým vybavením svojho rezortu dokáže zabezpečiť rozvoz, uskladnenie a doručovanie drahej americkej vakcíny z veľkoskladov, až do ambulancií očkujúcich lekárov? 

Potom, ako predseda vlády chaotickým hurá systémom, pod dohľadom armády, nasilu nahnal vyše tri milióny zdravých občanov SR na zbytočné plošné testovanie absolútne nevhodnými testami, len aby sa presvedčil o tom, čo mal vedieť z už vykonávaných PCR testov, a až potom nám láskavo dovolil chodiť do práce, či do obchodu, má Slovenská národná strana vážne obavy, že vláda SR, ani rezort zdravotníctva nie sú spôsobilí rozumne vyhodnotiť ponuky farmaceutických firiem, ani kvalitu a bezpečnosť ich vakcín.

Preto Slovenská národná strana považuje za potrebné upozorniť, aby štát svojimi autoritárskymi zásahmi neobmedzoval občanom výber z dostupných typov vakcín proti vírusu SARS-CoV-2, vytvorených či už klasicky na báze inaktivovaného, mŕtveho vírusu (francúzska Valneva, čínsky Sinovac), alebo na báze vírusových vektorov (Britská Oxford University + AstraZeneca, Americká Janssen Pharmaceuticals), či proteínových adjuvans (Americký Novavax), ale aj na báze nukleových kyselín DNA/RNA (Americká Moderna, i Pfizer/BioNTech). Susedné Maďarsko dokonca otvára cestu pre svojich občanov aj k ruskej vakcíne Sputnik V, či vakcíne EpiVakKorona, uvedeným do praxe bez ukončenej III. fázy klinického testovania.

Výber dokončovaných vakcín je veľký, treba sa len kvalifikovane pozrieť na ich parametre, dostupnosť a ceny. Akákoľvek štátom povolená vakcína ale musí byť predovšetkým bezpečná a pred očkovaním populácie riadne klinicky otestovaná. Občanom potom musí ostať plné právo rozhodnúť sa o tom, či a akou vakcínou si budú chrániť svoje zdravie pred hrozbou poškodenia zdravia ochorením Covid-19.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.