NEMECKÝ ADMIRÁL MUSEL ODSTÚPIŤ, LEBO PREJAVIL PUTINOVI REŠPEKT

Šéf nemeckého vojenského námorníctva, viceadmirál Kay-Achim Schoenbach povedal, že Ukrajina nikdy nezíska späť poloostrov Krym a dodal, že ruský prezident Vladimir Putin si zaslúži rešpekt. Myslí si, že celá ukrajinská kríza je jeden veľký nezmysel. 

Foto SITA/AP
Dátum 23.01.2022

Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie po tom, ako čelili pre svoje výroky o Rusku a Ukrajine.

Viceadmirál Kay-Achim Schoenbach v piatok počas návštevy Indie povedal, že Ukrajina nikdy nezíska späť polostrov Krym a dodal, že ruský prezident Vladimir Putin si zaslúži „rešpekt“. Schoenbach podľa svojho vyhlásenia sám požiadal o odvolanie s tým, že chce zabrániť ďalším škodám, ktoré by mohli spôsobiť jeho „neuvážené vyjadrenia“.

Nemecká vláda zdôrazňuje, že v otázke ruskej vojenskej hrozby voči Ukrajine koná v zhode v spolupráci so spojencami v Severoatlantickej aliancii a Moskvu varuje, že za prípadný útok na Ukrajinu zaplatí vysokú cenu. Berlín na druhej stane odmieta dodávať Ukrajine zbrane s tým, že nechce prispievať k rozdúchavaniu napätia.

K udalosti sa vyjadril aj exminister školstva Juraj Draxler:

Včera musel nečakane odstúpiť vrchný veliteľ nemeckého námorníctva.

Skúsený admirál sa totiž na malom seminári v Indii nechal nafilmovať, ako hovorí, čo si myslí: že celá ukrajinská kríza je jeden veľký nezmysel, že je blázon, kto si myslí, že Putin pre svoje šťastie potrebuje obsadiť nejaký malý pruh územia na východe Ukrajiny (ani len totiž neoperuje s ešte uletenejším príbehom, ako sa ten chystá obsadzovať aj zvyšok Ukrajiny) a že mu treba vyjsť pri požiadavkach v ústrety. Nie je pritom jasné, či vôbec tušil, že je v miestnosti zapnutá kamera, skôr nie.

A ešte povedal, že Putin si skôr zaslúži rešpekt a že Rusko potrebujeme, najmä ako protiváhu Číne.
Nepovedal tak nič okrem toho, čo je zrejmé. Ale vládcovia Nemecka (priemyselné kruhy) dlhodobo razia myšlienku, že Nemecko si má robiť svoju politiku, na druhej strane sa nepúšťať do vyhlásení, ktoré by viedli k nejakým mediálnym vojnám s USA a podobne.

A tak admirál radšej odstúpil. Aj keď hovoril len zrejmé veci. Ale ktovie, možno by potreboval prísť na prevýchovu do Bratislavy. Tu by mu Šimečkovci, Naď a Petra Procházková vysvetlili aj geopolitiku, aj vojenskú problematiku.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.