PODNIKATELIA ŽALUJÚ SLOVENSKO

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Nevedno, koľko budú nakoniec Slovensko stáť spory podnikateľov so štátom a možno len hádať, koľko ľudí ešte príde o chlieb v dôsledku amatérskych rozhodnutí nekompetentnej vlády. Svetlé zajtrajšky nám neprináša ani blízka budúcnosť, ktorou nás už dnes straší premiér Heger, minister financií Matovič i minister zdravotníctva Lengvarský.

Foto SITA
Dátum 04.07.2021

Nekompetentná vláda im počas pandémie zakázala podnikať. Ubezpečovala ich, že má pripravené cielené odškodnenie a veľký balík peňazí z Európskej únie. Žiadala o trpezlivosť a zodpovednosť. Dnes firmám, ktoré boli z nariadenia štátnych orgánov povinne zatvorené, zabuchla dvere pred nosom a vyhlásila, že už nič nedostanú. Podnikatelia, ktorých pandémia doslova položila na lopatky, sa preto obracajú na Európsky súd pre ľudské práva a žiadajú spravodlivosť. Žalôb pribúda a Slovensko môžu stáť desiatky až stovky miliónov eur.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností, od najmenších prevádzok zamestnávajúcich niekoľko zamestnancov až po veľké siete s tisíckami zamestnancov. Medzi členov ISKM patria firmy ako NAY, LPP Slovakia, Martinus, Toyeto, Intersport, Albi, Bencik Culinary Group a mnohé iné.

Utopení v dlhoch

Odškodňovanie povinne zatvorených prevádzok nebude – dozvedeli sa maloobchodníci z médií. Štát ich hodil cez palubu a nechal ich utopiť sa vo vlastných dlhoch, za ktoré nemôžu. „Štát sa úplne zbavil zodpovednosti,“ uviedol Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. Práve z tohto dôvodu začali niektorí členovia iniciatívy podávať žaloby na Európsky súd pre ľudské práva a požadujú odškodnenie. Obchodníci tiež zvažujú právnu obranu v prípade, ak by štát chcel opäť pristúpiť k zatvoreniu ich prevádzok, keďže zo skúsenosti vedia, že to budú práve oni, kto si to opäť odnesie. Daniel Krakovský v tejto súvislosti pripomenul, že vláda pod vedením Eduarda Hegera 7. apríla na tlačovej konferencii potvrdila, že Ministerstvo financií SR pod vedením lídra OĽaNO Igora Matoviča pripravilo veľmi kvalitné návrhy na cielené odškodnenie podnikateľov. Dnes je však zrejmé, že šlo len o sľuby, ktoré budú opäť nesplnené. „Od novembra počúvame o odškodňovacom zákone, kopíme dlhy a suplujeme úrady práce. Dnes vieme, že z pomoci nič nebude a aj napriek tomu, že nás štát zatvoril na sedem mesiacov zo štrnástich počas oboch vĺn, nechce sa podieľať na stratách,“ povedal Krakovský.

35 percent

Z prieskumu inštitútu vyplýva, že štát poskytol iba 35 percent na všetky fixné náklady, ktoré obchodníci počas zatvorenia mali a nijako sa nepodieľal na ušlých tržbách, ktoré dosahujú desiatky miliónov eur. Ani zďaleka to teda nestačí na pokrytie dlhov, ktoré prevádzky bez akéhokoľvek zavinenia vytvorili a podnikateľov to v najbližších mesiacoch dobehne. Ak štát nezasiahne, bude podľa Krakovského nasledovať vlna konkurzov a nárast exekúcií, pretože podnikatelia sú vyčerpaní a nie sú schopní uhrádzať svoje záväzky, keďže nemohli generovať žiadne tržby. „Nerozumiem tomu, že štát nám na jednej strane zakáže podnikať a na druhej strane povie, že sa máme o seba postarať sami a podporu vlastne ani nepotrebujeme,“ hovorí Krakovský. Práve podnikatelia sa podľa neho poskladajú na stále rastúci dlh štátneho rozpočtu. Obchodníci často nezvládajú platiť energie, služby spojené s nájomným, lízingy, ale ani sezónny tovar, ktorý v niektorých prípadoch musel byť úplne zlikvidovaný. „Naši dodávatelia a prenajímatelia začínajú požadovať úhrady, keďže obchody sú už otvorené. Zahraniční partneri nechápu, že štát nám nepomohol ani eurom a začínajú vymáhať dlžné peniaze formou exekúcií. Do toho nás poisťovne penalizujú za neskoré úhrady odvodov, pričom tieto pokuty mali byť odpustené,“ vyratúva Krakovský.

Pomôže európska spravodlivosť?

Podľa právničky Marice Pirošíkovej, ktorá v minulosti zastupovala Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva, majú podnikatelia a firmy šancu nielen sa na tomto súde brániť, ale aj uspieť. Ako uviedla v diskusnej relácii televízie TA3 Tak takto, príkladom môže byť prípad uzatvorených fitnescentier, ktoré prišli nielen o zisk, ale i klientelu. Ak by ESĽP nepovažoval ich sťažnosť za opodstatnenú, okamžite by ju zmietol zo stola. Podľa Pirošíkovej je však situácia vážna, keď súd oznámil túto sťažnosť Slovenskej republike a mieni sa ňou zaoberať. „ESĽP sa bude Slovenskej republiky pýtať, či mala k dispozícii vnútroštátne prostriedky nápravy a zaujímať ho bude aj procesný mechanizmus kontroly opatrení. Kontrola zo strany nezávislého orgánu sa totiž nutne vyžaduje a akékoľvek obmedzenia ľudských práv musia byť súdom preskúmané. Z opatrení sa stali vyhlášky, teda všeobecne záväzné právne predpisy, a tu kontrola možná nebola, na čo upozornil i generálny prokurátor a verejná ochrankyňa práv,“ pripomína Pirošíková. Keďže na vnútroštátnej úrovni si podnikatelia nemajú ako poradiť, je podľa nej dobrým riešením obrátiť sa práve na Európsky súd pre ľudské práva. Pripomenula, že konanie na takomto súde je oslobodené od akýchkoľvek poplatkov aj v prípade prehry. Dôležité je len správne vyplniť formulár, pričom sa odporúča pomoc advokáta. Sťažnosť môže byť napísaná v akomkoľvek jazyku Európskej únie.

Kam zmizol Sulík?

A poškodení sa skutočne majú na čo sťažovať. Diskriminácia, zásah do majetkových práv, absencia orgánu, ktorý by vyhlášky preskúmal. Pirošíková naznačila, že zásah štátu do podnikania nemusel byť primeraný a ESĽP môže prísť k záveru, že ani nemal zákonný základ. „Situácia v SR nie je štandardná v porovnaní s inými krajinami. Národná banka Slovenska zistila, že máme jeden z najnižších systémov kompenzácií. V niektorých krajinách sa odškodňuje až do výšky osemdesiatich percent,“ upozornila. „Štát nemôže podnikateľom zakázať vykonávať činnosť a potom im nepodať pomocnú ruku. Vláda by mala rýchlo prehodnotiť výrok, že firmy už nemajú nič očakávať,“ dodala.

Nevedno, koľko budú nakoniec Slovensko stáť spory podnikateľov so štátom a možno len hádať, koľko ľudí ešte príde o chlieb v dôsledku amatérskych rozhodnutí nekompetentnej vlády. Svetlé zajtrajšky nám neprináša ani blízka budúcnosť, ktorou nás už dnes straší premiér Heger, minister financií Matovič i minister zdravotníctva Lengvarský. Pripraviť sa vraj máme na ťažkú jeseň plnú chorých a podnikatelia rodiaci sa z popola sa už dnes boja, že ďalší lockdown neprežijú. Mimochodom, kam sa stratil patrón podnikateľov, minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý ešte pred pár mesiacmi za odškodňovanie tak urputne bojoval?

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.