PROFESOR HRUŠOVSKÝ: ZA ROK 2020 ZOMRELO NA SLOVENSKU NA ZHUBNÝ NÁDOR 16-TISÍC ĽUDÍ

Profesor verejného zdravotníctva Štefan Hrušovský: Minulý rok lekári zachytili takmer 30-tisíc zhubných nádorov so smrtnosťou takmer 55 percent. Covid-19 predstvuje smrtnosť jedného percenta.

Foto JANA BIROŠOVÁ
Dátum 05.08.2021

Za posledný rok sme od vlády, ale aj z mainstreamových médií počuli len o koronavíruse a pomaly sme nadobudli pocit, že žiadne choroby už Slovensko nesužujú. No pravda je však taká, že minulý rok lekári zachytili takmer 30-tisíc zhubných nádorov a 16-tisíc ľudí na zhubný nádor zomrelo. „Štatistiky ukazujú všetku chorobnosť, ale viac-menej sa zatajujú, pretože informácie, ktoré nie sú každodenne v médiách, sa ignorujú a ľudia sa tým nezaoberajú.“, hovorí internista, hepatológ a gastroenterológ, profesor verejného zdravotníctva Štefan Hrušovský. „V mainstreame sa dookola pertraktuje len jedna choroba, tak pozornosť obyvateľstva je zameraná len jedným smerom, a to je veľká chyba.

ČÍTAJTE TIEŽ: PROFESOR HRUŠOVSKÝ: OČKOVANIE JE GÉNOVÁ MANIPULÁCIA!

Štatistiky dokazujú celé spektrum chorôb, tak ako to bolo aj doteraz. Pred rokom 2020 sme mali na Slovensku jednopercentnú úmrtnosť, čiže každoročne asi každý stý človek zomiera na rozličné choroby, a to sme si, samozrejme, niesli aj cez rok 2020. Ešte v predvolebnej kampani vo februári 2020, tesne pred koronakrízou, všetci politici dôvodili, v akej vážnej zdravotnej situácii je Slovensko. A zrazu tie informácie po voľbách stratili na význame, prešli na slepú koľaj a nič z toho, čo sa vyzdvihovalo ako závažný problém slovenského zdravotníctva, sa neriešilo. A môžeme sa zamerať na srdcovo-cievne choroby, pretože dostať sa v roku 2020 do srdcovo-cievneho ústavu na vyšetrenie a ošetrenie napríklad s bežným ochorením, akým je fibrilácia predsiení (porucha srdcového rytmu), bolo obrovským problémom. Takto fungovala celá naša zdravotná starostlivosť.

ČÍTAJTE TIEŽ: PRE COVID BOLI ZANEDBÁVANÍ PACIENTI S INÝMI CHOROBAMI

Dostávali ste otázky: Máte test? Prekonali ste covid? Nie ste v karanténe? My teraz berieme len naliehavé, akútne prípady. Tie išli na liečenie priamou líniou, tak ako to bolo aj pred pandémiou, ale mnohé choroby sa odkladali. Pokojne sa mohlo stať, že pacient sa nedočkal liečenia a mohol to aj neprežiť. Niekto mal nejakú ťažkosť a už sa do procesu zapojila rodina, ktorá pacienta odhovárala, aby nešiel do nemocnice, lebo je covid. Pacient na vyšetrenie nešiel, hoci jeho stav bol zo zdravotného hľadiska alarmujúci. Potom sa sám človek zablokoval, podľahol mediálnej propagande a nešiel do nemocnice, inokedy sa odvážil zatelefonovať a sestra mu povedala, že berú len akútne prípady. Hoci vláda sa rozhodla spočiatku obmedziť iba operačné výkony, v praxi sa zmenil celý systém ústavnej aj ambulantnej starostlivosti.

Ambulancie boli prázdne a celá nemocnica robila len akútne prípady. Boli bežné prípady, že pacient napríklad s infekciou dýchacích ciest, alebo s bolesťou hlavy či brucha sa dotelefonoval lekárovi a lekár mu oznámil, aby ostal doma. Na diaľku mu predpísal lieky a tak ho liečil. Týmto spôsobom sa oddialila diagnostika, ktorá je mimoriadne dôležitá na včasné odhalenie choroby, čím sa zachraňujú neraz samotné životy pacientov. Ak má niekto banálnu chorobu, môžete mu pomôcť aj na diaľku, predpíšete liek a veríte, že sa jeho stav zlepší. Ak však mali ľudia napríklad zhubný nádor tráviaceho systému, tak si každým týždňom odkladania návštevy lekára zhoršovali vyhliadky na prežitie. V roku 2020 sme diagnostikovali množstvo pokročilých rakovín, zhubných nádorov tráviaceho systému. Ide o zhubné nádory pažeráka, žalúdka, pečene, pankreasu či žlčníka a tým, že bola pandémia, ale aj tým, že sa politika a zdravotníctvo orientovali iným smerom, mali pacienti sťaženú diagnostiku, liečbu a zhoršenú prognózu prežitia. Dlhé roky sa Slovensko borí s mnohými zhubnými nádormi, čo viedlo zdravotníkov k vyjadreniam o odvrátiteľných úmrtiach. Tie sa odhadovali na niekoľko tisíc a predpokladám, že v roku 2020 sa toto číslo radikálne zvýšilo.

Štatistika hovorí jasnými číslami vo výskyte zhubných nádorov za rok 2020. Minulý rok ich lekári zachytili takmer 30-tisíc a 16-tisíc ľudí na zhubný nádor zomrelo. Najčastejším nádorom bol kolorektálny karcinón – rakovina hrubého čreva a konečníka (za minulý rok pribudlo takmer 5-tisíc pacientov) a pri tejto chorobe je Slovensko v incidencii na druhom mieste vo svete. V roku 2020 sme diagnostikovali karcinóm pľúc u 3-tisíc ľudí, karcinóm prsníka u 3-tisíc žien, karcinóm prostaty u 2 500 mužov“, uzavrel svoje vyjadrenie pre Extra plus profesor Štefan Hrušovský. Celkové údaje nájdete v tabuľke, ktorú dal internista, hepatológ a gastroenterológ, profesor verejného zdravotníctva Štefan Hrušovský čitateľom k dispozícii.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.