PROZÁPADNÍ POLITICI SA BOJA RUSKEJ VAKCÍNY „AKO ČERT KRÍŽA“

6. februára 2021 agentúra Bloomberg uviedla: USA uznali, že ruská vakcína Sputnik V je veľkým ruským vedeckým prelomom od doby rozpadu ZSSR.

Foto TASR/MARTIN BAUMANN
Dátum 18.02.2021

Tak ako ostatný svet, aj Slovensko dlho odolávalo čo i len zmienke o možnosti očkovať občanov ruskou vakcínou Sputník V. Až v ostatné dní, keď sú neustále problémy s dodávkami vakcín od firmy Pfizer a AstraZeneca, pričom počty ochorení na Slovensku neklesajú, začína časť politikov, aj zdravotných odborníkov i médií pripúšťať možnosť očkovania touto vakcínou. Ak ešte bude šanca ju v krátkej dobe získať. Ešte 6. februára 2021 agentúra Bloomberg informovala, že USA uznali, že Sputnik V je veľkým ruským vedeckým prelomom od doby rozpadu ZSSR. Po tom, čo medicínsky časopis Lancet zverejnil výsledky tretej fázy klinických skúšok, sa dostalo na verejnosť, že ruský preparát chráni pred COVID-19 nie horšie ako americké alebo európske preparáty a ešte viac, ako čínske. Jeho efektívnosť je hodnotená na 91,6 percent. Na testovaní sa zúčastnilo takmer 20 tisíc dobrovoľníkov.

V súčasnosti už najmenej 19 štátov schválilo použitie Sputnik V. Medzi nimi aj Maďarsko, Brazília, India.  Na druhej strane je zrejme, že Európska únia sa neponáhľa so schvaľovaním tejto vakcíny a jej použitím v regióne. Samozrejme ide predovšetkým o zisky z výroby a distribúcie vakcíny, kde chce dať šance predovšetkým americkým a západoeurópskym produktom. Ale nech to skrývajú ako chcú, mnohí politici vo svojej obmedzenosti a zaujatosti nesúhlasia s jej použitím aj z obavy o prirodzený nárast autority a vážnosti ruskej medicíny a Ruska, ako krajiny schopnej vynájsť a produkovať výrobok na úrovni dnešných vedecko-technických poznatkov.

Tu je potrebné pripomenúť, že princíp  ruskej vakcíny sa začal vyvíjať ešte v 80-tých rokoch minulého storočia, teda v dobe existencie Sovietskeho zväzu a fungovania socialistickej vedy a výskumu. Je teda dobre preskúmaný a preverený, pretože bol súčasťou cieľavedomého rozvoja medicíny v prospech občanov. Nie v prospech rastu ziskov súkromných farmaceutických firiem. A takýto príklad nie je prijateľný pre súčasných obhájcov kapitalizmu. Oni neuznávajú nič, čo by bolo vynájdené, vyrábané, vybudované v predchádzajúcom systéme, len a len nezištne a len a len pre dobro občanov. Na Slovensku podobný systém oficiálne pomenovali a uzákonili ako zločinecký a nemorálny.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.