PRVÍ OČKOVANÍ BUDÚ NA HRANICIACH POTREBOVAŤ TEST, KONČÍ IM ÚČINNOSŤ VAKCÍNY

Tí, ktorí sa zaočkovali medzi prvými, budú mať čoskoro problém. Krajiny, ako napríklad Rakúsko uznávajú platnosť očkovania len devať mesiacov. Prví zaočkovaní tak budú v susednom štáte potrebovať negatívny test na hraniciach, ale aj v reštaurácii. Vyriešiť to chcú treťou dávkou. 

Foto TASR/MARTIN BAUMANN
Dátum 30.08.2021

Tí, ktorí sa zaočkovali medzi prvými, budú mať zrejme o mesiac problém. Krajiny, ako napríklad Rakúsko uznávajú platnosť COVID pasov len deväť mesiacov. Mnohým zdravotníkom, ktorí sa zaočkovali medzi prvými na Slovensku táto lehota čoskoro uplynie. Všetkým tým, ktorým uplynie deväťmesačná lehota tak budú potrebovať na prechod cez hranice, ale aj napríklad v reštauráciach negatívny test. Informáciu priniesla TV Markíza.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych zálžitostí Martin Klus hovorí, že takúto platnosť má napríklad Rakúsko a Taliansko. Za to Švajčiarsko či Dánsko majú platnosť COVID pasov až dvanásť mesiacov. 

Podľa infektológa Petra Sabaku to je preto, lebo po deviatich mesiacoch klesá hladina protilátok. Dodáva, že sa nevie ako to vplýva na samotnú účinnosť vakcín a deväťmesačná hranica bola vytvorená z opatrnosti, ktorá nemá silný vedecký podklad. 

Hovorí, že účinnosť vakcín je predpokladá na jeden rok a preto už teraz sa nielen v zahraničí, ale aj u nás hovorí o tretej dávke, ktorá by mala vyriešiť napríklad problémy s cestovaním, ale aj chrániť človeka. 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.