PSYCHIATER: V MNOŽSTVE MATOVIČOVÝCH MOŽNÝCH DIAGNÓZ BY SA NEZHODLI ANI ODBORNÍCI

Podľa Etického kódexu lekári nesmú zverejňovať zdravotný stav pacientov ani pokiaľ ide o politikov, ktorých rozhodovanie ovplyvňuje životy miliónov ľudí; u súvislosti s premiérom Matovičom však podľa psychiatra dokáže mnohé zistiť i laik. 

Foto tasr
Dátum 24.07.2020

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podporilo v Národnej rade SR iba 47 zo 125 prítomných poslancov. Matovič čelil odvolávaniu pre kauzu jeho diplomovej práce, ale aj pre jeho pôsobenie v kresle premiéra. Matovičov prejav pred poslancami, ale i predchádzajúce tlačové konferencie spustili na internete vlnu diskusií o jeho duševnom zdraví, ktorá sa tu objavila aj v minulosti. Portál Pluska uvádza, že v tejto súvislosti oslovili uznávaného psychiatra a opýtali sa ho na premiérovu diagnózu. Psychiater, ktorý si želal ostať v anonymite vysvetlil, že nedokáže spoľahlivo určiť diagnózu človeka, ktorého riadne nevyšetril, z premiérovho správania sa však dokáže mnohé diagnostikovať i laik. Zároveň odporučil redakcii i čitateľom prečítať si viac o narcistickej poruche osobnosti. Vysvetlil, že v rámci Svetovej psychiatrickej asociácie vznikla dohoda, ktorá je zakomponovaná v Etickom kódexe nevyjadrovať sa k diagnostickým aspektom verejne známych ľudí. Nešetril však chválou novinárov, ktorí si všímajú zvláštne správanie politika či politikov. Na margo Igora Matoviča uviedol, že by v jeho prípade mohli mať i odborníci problém zjednotiť sa  v tom množstve množných diagnóz. Najhoršie podľa neho je, že podobné typy nikdy dobrovoľne nevyhľadajú odbornú pomoc.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.