RAKÚSKI AKTIVISTI CHCÚ ZAPÍSAŤ DO ÚSTAVY PRÁVO NA NEOBMEDZENÉ POUŽÍVANIE HOTOVOSTI

V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Eurokomisárka Mairead McGuinnessová zodpovedná za finančné trhy to obhajuje ako nástroj v boji proti praniu špinavých peňazí.

Foto SITA/AP
Dátum 14.06.2021

Aktivisti v Rakúsku chcú dosiahnuť, aby používanie hotovosti bolo uznané ako právo garantované ústavou. Snažia sa preto dosiahnuť vypísanie referenda. Podľa správy, ktorú zverejnili v piatok na sociálnej sieti anonymní organizátori, ich iniciatívu od 31. mája svojim podpisom podporilo viac ako 73-tisíc ľudí. Rakúsky parlament musí prijať výzvu na vypísanie referenda, pokiaľ ju podporí aspoň 8 401 ľud. Následne začne plynúť lehota jeden týždeň, počas ktorej organizátori potrebujú získať 100-tisíc hlasov oprávnených voličov. Alternatívou je, že iniciatívu podporí v troch spolkových krajinách vždy šestina voličov.

„Nezasadzujeme sa iba o zachovanie hotovosti, ale aj o neobmedzený hotovostný platobný styk nakoľko to garantuje slobodu občanov... občania majú mať na výber, akým spôsobom chcú platiť,“ tvrdia organizátori.

V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Eurokomisárka Mairead McGuinnessová zodpovedná za finančné trhy to obhajuje ako nástroj v boji proti praniu špinavých peňazí. Rakúsky minister financií Gernot Blümel v máji uviedol, že plošné odbúravanie hotovosti jeho vláda odmieta.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.