SLOVENSKO SA STALO SÚČASŤOU VELENIA ŠPECIÁLNYCH OPERÁCIÍ NATO

V rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) vzniklo Regionálne velenie špeciálnych operácií. To pod vedením Maďarska zahŕňa aj Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko. Toto veliteľstvo má zvýšiť schopnosť krajín efektívne nasadiť svoje špeciálne sily a vojenské jednotky. 

Foto SITA/BRAnislav bibel
Dátum 14.05.2021

V stredu 12. mája vzniklo v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Regionálne velenie špeciálnych operácií (R-SOCC). To pod vedením Maďarska zahŕňa aj Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko. Ide o jednotku, ktoré má na regionálnej úrovni v rámci týchto krajín veliť špeciálnym operáciám. NATO o tom informuje na svojej webovej stránke.

R-SOCC má byť veliteľstvom špeciálnych medzinárodných jednotiek rýchleho nasadenia v regióne. Podobná jednotka C-SOCC na podobnom princípe vznikla v roku 2020 a jej členmi sú Belgicko, Dánsko a Holandsko. „Vzniknuté veliteľstvo zvýši schopnosť piatich zúčastnených krajín efektívne nasadiť svoje špeciálne sily a umožní každej krajine nasadiť svoje vojenské jednotky,“ uvádza sa na webe NATO. Veliteľstvo R-SOCC by malo dosiahnuť svoju plnú operačnú schopnosť do decembra 2024, aby bola od roku 2025 dostupná v rámci Síl rýchlej reakcie NATO.

Veliteľstvo R-SOCC je jedným z projektov NATO, ktorý začal vznikať v roku 2019. Memorandum o porozumení a spolupráci podpísali ministri obrany Chorvátska, Maďarska, Slovenska a Slovinska v októbri 2019, Rakúsko sa pridalo v decembri 2020.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.