SLOVENSKU DOCHÁDZA MÚKA, PLNÉ VLAKY VYVÁŽAME DO NEMECKA

Na Slovensko prichádza ďalšie zdražovanie. Zdražovaniu sa nevyhnú ani základne potraviny, ako je pečivo, chlieb či cestoviny. Milan Lapšanský zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov tvrdí, že slovenskí pekári sa snažia využívať slovenskú pšenicu, problém je však, že naše sýpky opúšťajú celé vlaky, ktoré smerujú do Nemecka. 

Foto sita/ľudovít Vaniher
Dátum 28.03.2022

Na Slovensko prichádza ďalšie zdražovanie. Zdražovaniu sa nevyhnú ani základne potraviny, ako je pečivo, chlieb či cestoviny. Slovenský zväz pekárov a cukrárov v tejto súvislosti dvíha varovný prst. Za posledné dni boli ohlásené viaceré zdražovania potravín, napríklad kuracieho mäsa, energií, plynu, ale aj pohonných hmôt - dôvodom má byť vojna na Ukrajine. Informuje portál Topky.sk.

Milan Lapšanský zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov tvrdí, že mlynári nie sú schopní uzatvárať dlhodobejšie kontrakty na pšenicu a celý potravinársky sektor zápasí s extrémnymi cenami energií.

,,Pekári, cukrári a cestovinári nemajú žiadnu inú možnosť ako premietať prakticky okamžite všetky zdražovania vstupov do svojich odbytových cien. Žiaľ, ministerstvo pôdohospodárstva nerobí v tejto situácii absolútne nič. A zatiaľ sýpky na Slovensku opúšťa obrovské množstvo slovenského obilia,“ informoval Milan Lapšanský.

Za týmito cenami teda nie sú pekári či cestovinári. Pultové ceny sú tak vyššie o obchodné prirážky, pričom tie sú neraz vyššie ako 80 percent. 

,,Zatiaľ nedokážeme s istotou povedať, ako veľmi budú ceny rásť. Závisi to od vývoja cien a od toho, či Ukrajina zaseje a dokáže zoťaž úrodu. 

Slovenskí pekári sa vraj snažia využívať najmä múku zo slovenskej pšenice. Problémom však podľa Lapšanského je, že aktuálne je zásoba v slovenských mlynoch zhruba na dva mesiace. 

Upozornil, že slovenské sýpky opúšťajú celé vlaky, ktoré smerujú do Nemecka. Lapšanský poukázal na prax zo zahraničia, kde napríklad Maďarsko už obmedzilo vývoz pšenice. Naopak, Španielsko a Portugalsko intenzívne vykupujú obilniny na kŕmne účely. A to z dôvodu, že sa obávajú, že nebudú vedieť zabezpečiť krmivo pre hospodárske zvieratá.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.