ŠTÁT ODOVZDAL VŠZP DO RÚK PENTY

Nový generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko, ktorý do funkcie nastúpi od štvrtka 7. mája, v minulosti pôsobil v manažérskych pozíciách súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Foto TASR
Dátum 06.05.2020

BRATISLAVA 6. mája (TASR/extraplus.sk) - Štát v stredu oficiálne odovzdal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) do rúk finančnej skupiny Penta. Pre TASR to uviedol opozičný poslanec Richard Raši (Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že nový generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko, ktorý do funkcie nastúpi od štvrtka (7. 5.), v minulosti pôsobil v manažérskych pozíciách súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Meno nového predsedu predstavenstva VšZP predstavil v stredu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Výberové konanie na tento post bolo podľa Rašiho netransparentné. "Bolo vyhlásené počas veľkonočných sviatkov a uchádzači mali len štyri pracovné dni na to, aby pripravili komplexný projekt rozvoja VšZP. Tí, ktorí o tom vedeli dopredu, mali výhodu pripraviť projekt tak, ako pripravený byť mal," komentoval.

Raši tiež kritizuje výber ďalších dvoch členov dozornej rady štátnej zdravotnej poisťovne, a to Beaty Havelkovej a Ľubomíra Kováčika. Tieto mená mali byť podľa jeho slov známe už niekoľko dní pred zasadnutím výberovej komisie.

Ústne vypočutie uchádzačov na pozíciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP v jednej osobe realizovala päťčlenná komisia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR ešte v sobotu (2. 5.). O danú pozíciu malo záujem 24 uchádzačov, z toho 21 splnilo podmienky. Každý z členov komisie odporučil ministrovi zdravotníctva najlepších kandidátov.

VšZP je najväčšia zdravotná poisťovňa, ktorá sa stará o viac ako tri milióny klientov. Minulý rok stratila takmer 150-tisíc svojich poistencov. Jej dočasným vedením bol doposiaľ poverený Vladimír Turček. Ten od 2. apríla vo funkcii vystriedal Ľubicu Hlinkovú, ktorú sa rozhodol Krajčí odvolať. Hlinková v súčasnosti pôsobí ako riaditeľka odboru liekovej politiky a centrálnych nákupov VšZP. Na tomto poste pôsobila aj pred nástupom do funkcie šéfky štátnej zdravotnej poisťovne.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.