ŠTÁT ZDIERA OBCE, PREDÁVA IM PREDRAŽENÉ OCHRANNÉ POMÔCKY

Obce v Nitrianskom okrese sa sťažujú, že im štát predáva až 100-násobne drahšie ochranné pomôcky. Jeden pár ochranných rukavíc stojí 0,22 eura, štát im ich predáva až za vyše 12 eur, rovnako aj ochranné overaly, ktoré si samosprávy vedia zabezpečiť za necelých 7 eur, od štátu získali za 85 eur. 

Foto TASR
Dátum 06.02.2021

Obce v Nitrianskom okrese sa sťažujú, že štát im predáva až 100-násobne drahšie ochranné pomôcky, ktoré sa majú využívať pri celoplošných testovaniach. Informujú o tom v spoločnom vyhlásení Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS. 

Vraj jeden pár ochranných rukavíc stojí normálne 0,22 eura, nerozumejú, prečo ich štát predáva obciam od 5,61 eura až po 12,24 eura.  Starostovia a primátori sa sťažujú, že verejná správa nie je dobrým hospodárom, nakoľko oni v samosprávach poctivo strážia, obstarávajú a vykazujú každý cent, aby neporušili finančnú disciplínu a rozpočtovú zodpovednosť. 

Zdá sa im šokujúce, že osobné ochranné pracovné pomôcky, ktoré si obce vedia zohnať na trhu aj sami, im štát dodáva často za 50 až 100-násobne ceny. 

Samosprávy narážajú napríklad aj na ochranný overal, ktorý je vraj podľa nich možné kúpiť od 6,54 eura, no štát obciam vykázal jeho cenu od 40 do 85 eur. 

„Pokiaľ jeden pár ochranných rukavíc stojí 0,22 eura, nerozumieme, prečo ho štát predáva obciam od 5,61 eura až po 12,24 eura. Kto z nás by si kúpil takéto rukavice? Každý z primátorov a starostov skladal sľub, kde sa zaviazal ochraňovať záujmy obce. Nemôžeme teda akceptovať takéto šafárenie zo strany zložiek štátnej správy, ktoré máme platiť z našich rozpočtov,“ konštatujú.

Primátori sa obrátili na vedenie ZMOS-u a žiadajú ho o preverenie financovania plošného testovania s príslušnými orgnámi štátnej správy. 

„Poskytli sme všetky dostupné materiálové, personálne i finančné kapacity pri testovaní, a to i napriek rozporuplným informáciám z krízového štábu. Dodnes niektorým obciam neboli refundované všetky náklady z jesenného testovania. My v regiónoch plníme neustále sa meniace nariadenia vlády SR popri svojej bežnej agende. Tu ,dole' nie je čas na hádky, tu nemáme čas zvolávať tlačové konferencie... My zatiaľ ušijeme rúška, roznosíme nákupy seniorom a zoženieme dezinfekciu. To je realita ostatných 11 mesiacov,“ konštatujú primátori a starostovia.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.