ŠTÁTNI ÚRADNÍCI BUDÚ NA ŽIADOSŤ EÚ ZISŤOVAŤ PRIAMO DOMA VÝŠKU MAJETKU SLOVÁKOV

Štatistický úrad SR a NBS bude v 480 mestách a obciach, v štyroch tisícoch domácnostiach zisťovať výšku bohatstva, finančné aktivity, pôžičky ale aj inú zadlženosť domácností, ako aj príjmy, finančnú spotrebu, či dôchodkové zabezpečenie členov domácností. 

Foto TASR/MARTIN BAUMANN
Dátum 13.07.2021

Starostovia obcí v ostatných dňoch dostali list od Štatistického úradu SR za účelom zisťovania majetkových pomerov Slovákov. Akciu realizuje so Štatistickým úradom SR Národná banka Slovenska v rámci európskeho zisťovania finančnej situácie a spotrebe domácností na Slovensku. Jeho cieľom je získať spoľahlivé a porovnateľné údaje o súčasnej ekonomickej situácii a majetku domácností v krajinách eurozóny. „Pôjde už o štvrté zisťovanie v poradí a jeho výsledky sú mimoriadne užitočné. Získané informácie pomáhajú centrálnym bankám pri dôležitých rozhodovaniach v oblasti menovej politiky a finančnej stability Eurosystému. Sú nevyhnutné pri odhaľovaní rizík, napríklad pri nadmernom zadlžovaní domácností,“ uviedol Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS. 

Výsledkom budú porovnateľné údaje napríklad o čistom bohatstve, finančných aktívach, pôžičkách aj zadlženosti domácností, ako aj o príjmoch, spotrebe či dôchodkovom zabezpečení členov domácností. Pri štatistických zisťovaniach v domácnostiach sú časté otázky o ochrane a anonymite citlivých dát. „Garantujeme, že všetky poskytnuté informácie sa spracúvajú anonymne a použijú sa výhradne na účely štatistických a výskumných analýz, ktoré nemajú komerčný charakter,“ zdôraznil Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR. Ide o súčasť európskeho projektu HFCS (Household Finance and Consumption Survey), ktorý koordinuje Európska centrálna banka a podieľajú sa na ňom všetky centrálne banky Eurosystému. Uskutočňuje sa sa každé tri roky, tohtoročné štvrté kolo sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 koná s ročným oneskorením.

Zisťovanie sa realizuje od 24. júna 2021 počas nasledujúcich týždňov v takmer 4-tisícoch náhodne vybraných domácnostiach a dotkne sa 480 obcí a miest Slovenska . Vybrané domácnosti osloví ŠÚ SR listom o spoluprácu, v ktorom sú uvedené kontaktné údaje na opytovateľa a krajské pracovisko úradu, kde si môžu overiť fakty a získať potrebné informácie. Následne opytovatelia ŠÚ SR navštívia domácnosť a priamo zistia požadované údaje od jej členov. Opytovatelia sa vždy legitimujú preukazom zamestnanca ŠÚ SR a občianskym preukazom, ako aj pozývacím listom podpísaným guvernérom NBS a predsedom ŠÚ SR. O výsledkoch zisťovania bude NBS a ŠÚ SR informovať v priebehu roka 2022.

Slovensko získa nové dáta o finančnej situácii a spotrebe domácností

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.