ŠVAJČIARI POSILNIA TAJNÉ SLUŽBY

Obyvatelia o tom rozhodli v referende

Foto TASR/AP
Dátum 26.09.2016

BERN 26. septembra (TASR/Extra plus) - Švajčiarski voliči odsúhlasili v nedeľnajšom referende výrazné rozšírenie sledovacích právomocí národnej spravodajskej služby, ktorej má tento krok uľahčiť boj proti teroristickým hrozbám. V súbežných hlasovaniach tiež odmietli návrhy na zvýšenie štátnych dôchodkov o desať percent a "ekologizáciu" národného hospodárstva. Podľa údajov prevzatých z vysielania švajčiarskej stanice SRF podporilo 66 percent účastníkov referenda nové pravidlá činnosti Spolkovej spravodajskej služby (NDB), zatiaľ čo v otázkach o dôchodkoch a "zelenej" ekonomike získal podobnú prevahu (60 a 63 percent) tábor odporcov. V prípade rozšírenia právomocí tajnej služby sa mali voliči vyjadriť k príslušnému zákonu, ktorý schválil ešte vlani parlament a ktorý v určitých prípadoch umožňuje odpočúvanie telefonátov, umiestňovanie skrytých kamier a mikrofónov do bytov alebo získavanie údajov z počítačov sledovaných osôb.

Odporcovia nových pravidiel sledovania varovali, že Švajčiarsko môžu premeniť na policajný štát, zástancovia však argumentovali tým, že tajná služba nesmie zostať "slepá a hluchá", pokiaľ ide o nebezpečenstvá predstavované teroristickými organizáciami, ale aj špiónmi či hakermi.

Návrh na desaťpercentné zvýšenie štátnych penzií sa odvolával na potrebu zachovať "obvyklú životnú úroveň" dôchodcov, ktorú im zaručuje ústava, aj keď podľa zamestnávateľov dostupné finančné zdroje takýto krok neumožňujú. Rozsiahle zmeny vo švajčiarskej ekonomike, ktoré voliči takisto odmietli, chcela presadiť Švajčiarska strana zelených (GPS), a to v záujme zavedenia tzv. obehového hospodárstva do roku 2050.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.