UHRÍK: PROTIRUSKÉ BESNENIE V BRUSELI DOSIAHLO ÚROVEŇ VOJNOVEJ PROPAGANDY

Milan Uhrík: Naša vláda, nesvojprávna a poslušná všetkým príkazom EÚ, NATO a USA, vydala sa cestou deštrukcie vzťahov s Ruskou federáciou. Teatrálne vyhosťovanie diplomatov nie je žiadna solidarita. Je to len propagandistická hra, ktorá sa hodí do mainstremového naratívu.  

Foto ARCHÍV MILANA UHRÍKA
Dátum 07.05.2021

V poslednom období sledujeme turbulencie vo vzťahoch medzi Európou a Ruskom. Dôvodom sú vyhlásenia českej tajnej služby BIS a mainstreamových médií, ktoré hovoria o účasti ruských „tajných“ agentov Miškina a Čepigu na výbuchu muničného skladu v areáli Vrbětice v roku 2014. Verejnosti dodnes neboli predložené dôkazy o tvrdení, ktoré považujú mnohé vlády a špičky za fakt. Ani to nezabránilo eskalácii napätia v diplomatických vzťahoch, vyhosťovaniu zamestnancov ambasád a vydávaniu rezolúcií zo strany inštitúcií Európskej únie. Téme sa podrobnejšie v rozhovore venuje slovenský europoslanec a predseda hnutia REPUBLIKA - Milan Uhrík. 

V roku 2021 Slovensko vyjadrilo ako prvá krajina tzv. gesto solidarity s Českom. Po zisteniach o výbuchu vo Vrběticiach rozhodlo o vyhostení troch členov ruskej diplomatickej misie. Ako hodnotíte situáciu a reakciu našich štátnych orgánov?

Naša vláda, nesvojprávna a poslušná všetkým príkazom EÚ, NATO a USA, sa vydala cestou deštrukcie vzťahov s Ruskou federáciou. Teatrálne vyhosťovanie diplomatov nie je žiadna solidarita. Je to len propagandistická hra, ktorá sa hodí do mainstremového naratívu. Veď ako môže byť vyhosťovanie veľvyslancov či pracovníkov ambasád preukázaním solidarity? Áno, mali by sme pomáhať našim českým kolegom keď treba, ale kauzu Vrbětice si mala vyriešiť česká a ruská diplomacia medzi sebou.

Prečo minister Korčok a vládna koalícia okamžite a nekriticky presadzovali verziu tzv. ruskej stopy? Prečo si nepočkali aj na iné stanoviská, napríklad na stanovisko prezidenta Zemana? Prečo nevyhostilo ruských diplomatov Nemecko, Rakúsko, Maďarsko alebo Francúzsko? Lebo sú to sebavedomé štáty a do svojich zámerov si nedajú „kecať“ nejakým Šimečkom či Klusom, ktorých klebety sú na smiech.

Na rozhodnutie vlády zareagovala Moskva slovami, že to považuje vyslovene za nepriateľský akt. Zuzana Čaputová tomu samozrejme zatlieskala frázami o solidarite s Českom a oddanosti (transatlantickým) priateľom. Tieto rétorické cvičenia už pomaly, ale isto, pripomínajú staršiu verziu „so Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak“ otočenú naruby. Takisto obviňovanie Ruska zo všetkého možného aj nemožného, s verziami deravými ako ementál, sa stáva pomaly už tradíciou. Samozrejme, ak tu cudzie rozviedky vykonávajú nejaké sabotáže, tak to je neprípustné. Ale pokiaľ ide o vplyv a nátlak, merajme rovnakým metrom aj aktivity západných tajných služieb a zahraničných agentov.

Uznesenie odsudzujúce Ruskú federáciu schválil aj Európsky parlament. Čo zaujímavé toto uznesenie obsahovalo?

Nepísaná príručka bruselského šplhúňa vraví, že popri vození migrantov do Európy a rozdávaní miliárd pre LGBT mimovládky si raz za čas treba povinne „kopnúť“ aj do Ruska. A vždy je to sprevádzané priam komickými výkrikmi. Samozrejme, poslušne pri tom asistuje aj väčšina slovenských europoslancov. Aký bol obsah? Začína obvyklým znepokojením, tentoraz z ruského cvičenia na vlastnom území. Znie to ako rozprávka o „zlých Rusoch, ktorí sa agresívne pohybujú so svojou temnou armádou zla“ a na druhej strane stoja bájne demokratické sily rytierov NATO na bielych koňoch. Pritom každý dobre vie, že vojenská technika rôznych štátov už mesiace masovo prúdi na východ, či už na Ukrajinu, alebo v rámci rotácie v pobaltských štátoch pre tzv. odstrašenie Kremľa. 

Uznesenie ďalej hovorí o jednoznačnej vine ruských agentov za udalosť v Česku. Europoslancom k takémuto konštatovaniu zjavne postačuje iba mediálna hystéria. Potom uvádza klasické témy ako údajné porušovanie ľudských práv v Rusku, dezinformácie, ovplyvňovanie volieb, kybernetické útoky, sabotáže, chemické útoky, podvracanie európskych inštitúcií a porušovanie medzinárodného práva. No sú tu aj čerešničky na torte, napríklad varovanie, že prezident Putin nesie plnú zodpovednosť za starostlivosť o ochranu telesného a duševného zdravia uväzneného Alexeja Navaľného. Ešte raz – prezident Putin je osobne zodpovedný za duševnú pohodičku Navaľného?! Nad tým sa už nedá nesmiať. Mimochodom, nemal by podľa rovnakej logiky aj Matovič  byť potom zodpovedný za pohodu (už nebohého) pána Lučanského?

Ďalej sa v europarlamentom uznesení napríklad konštatuje, že Alexej Navaľnyj na základe odporúčaní lekárov pozastaví svoju hladovku. Europoslanci pri tom však hneď upozorňujú, že neexistuje žiadna záruka, že nebude vystavený „ďalšiemu neľudskému alebo život ohrozujúcemu zaobchádzaniu“. No nie je to čistá schizofrénia? Veď Navaľnyj si ohrozuje zdravie hladovkou sám, o akom neľudskom zaobchádzaní to rozprávajú?

Tému ľudských práv vyčíta Brusel pomerne často či už smerom k jednotlivým členským krajinám alebo štátom na iných kontinentoch. Bolo porušovanie ľudských práv v Rusku konkretizované?

Bolo tam uvedených zopár neznámych mien, aby sa vzbudil dojem konkrétnosti. Taktiež bolo v uznesení jasne spomenuté, že Ruská federácia predstavuje hrozbu nielen pre európsku bezpečnosť, ale že vedie aj „vnútornú voju proti vlastnému ľudu v podobe utláčania a zatýkania na uliciach“. Inými slovami - každý, kto nedovolí západným agentom robiť na svojom území Majdany a nenechá si nimi zvnútra rozvracať republiku podľa predstáv Washingtonu je tyran a predstavuje hrozbu. Ale hrozbu pre koho? Pre svojich občanov či pre kolonizačné plány západných jastrabov? Samozrejme, v uznesení zaznela opäť aj vyhrážka, tento raz taká, že ak Rusko spustí inváziu na Ukrajinu, tak EÚ musí okamžite zastaviť dovoz ropy a plynu z Ruska.

Akým spôsobom by chceli vynahradiť dodávky energie v prípade okamžitého zastavenia dodávok ruského plynu a ropy?

Nuž, keďže Rusko je „zlé“, tak zrejme budeme jazdiť na ropu z dobrej a demokratickej Saudskej Arábie a namiesto plynu nás bude hriať láska k Amerike. Ale teraz seriózne.  Washingtonu ide o biznis a geopolitiku. Američania nám radi dovezú bridlicový plyn a ropu z Blízkeho východu, kde sa po zbombardovaní krajín a vytvorení migračných vĺn „napichli“ na zdroje. Európu používajú ako figúrku, ktorá uvaľuje ekonomické sankcie, čo samotný Biely dom často nerobí, lebo by ho to hospodársky poškodilo. Ich snaha odpojiť Európu od východu je veľká. Odráža sa to aj vo výzve na stopnutie Nord Streamu 2, vyradenie Rosatomu zo stavby elektrární a tlaku na silnejšiu spoluprácu s USA a NATO. Reči o znížení závislosti na dovoze ropy znejú pekne, ale fakt je ten, že Slovensko bude musieť ropu a plyn dovážať vždy. A je našim strategickým hospodárskym záujmom mať s najbližším predajcom týchto komodít, čiže s Ruskou federáciou, dobré vzťahy.

Myslíte, že Európska únia jednoducho nechce mať s Ruskou federáciou dobré vzťahy?

Protiruská hystéria v Bruseli dosiahla už absurdné rozmery. Ten protiruský slovník je skutočne už na úrovni štvavej vojnovej propagandy. Eurofanatici pripisujú Kremľu pomaly už každé úmrtie Putinovho kritika. Je však skutočne podivuhodné, že terče údajných útokov ruských agentov žijú v plnom zdraví napriek tomu, že sa ich mali pokúsiť zneškodniť smrtiacou nervovo-paralytickou látkou. Buď má teda Ruská federácia naozaj totálne neschopné tajné služby, alebo je to celé len vykonštruované divadlo. Pravdepodobnejšie je skôr to druhé.

V každom prípade, Európska únia, verne prisluhujúca USA, sa konflikt s Ruskou federáciou rozhodne nechystá urovnať. V europarlamentnom uznesení sa jasne konštatuje, že „EÚ spolu s NATO a USA by mali využiť všetky dostupné prostriedky na účinný boj proti zásahom Ruska a jeho dezinformačným kampaniam, ktoré vraj ohrozujú bezpečnosť v Európe“. Najprv by sme sa však mali spýtať, že čo sa má čo USA starať do situácie v EÚ alebo vo východnej Európe? Starajú sa snáď Rusi do situácie v USA alebo v južnom Mexiku?!

Europarlament tiež požiadal Európsku radu aby okamžite prijala stratégiu zahŕňajúcu „širokú škálu stimulov na posilnenie domácich trendov v Rusku smerom k slobode a demokracii“. Čiže opäť klasická západná taktika. Už chcú v Rusku vykrmovať dúhové mimovládky, už chcú dávať stimuly, už chcú budovať vzťahy s novou, ešte nenastolenou vládou (podobne ako so samozvolenou Cichanovskou v Bielorusku). Tento scenár je už notoricky známy.

Pri sledovaní mediálnych výstupov slovenských europoslancov často vidieť súhlas s predkladanými materiálmi Európskej únie. Odrazilo sa to aj v tomto hlasovaní?

Za uznesenie proti Rusku hlasovali, ako vždy, europoslanci za PS/SPOLU, KDH, SAS a OĽANO. Väčšina z nich hlasuje vždy poslušne podľa inštrukcií z Bruselu. Europoslanci zo SMERu sa tentoraz síce zdržali, ale podľa ich rétoriky na Slovensku by som očakával, že budú jasne proti takémuto protiruskému pamfletu. Ale oni už desaťročia niečo iné hovoria a iné naozaj robia. Jednoznačne proti uzneseniu som hlasoval len ja a kolega Radačovský.

Skutočne to vyzerá tak, že títo europoslanci nezastupujú Slovensko v Bruseli, ale Brusel na Slovensku. Vidia v tom peniaze, kariéru, budúcnosť, a preto zaspievajú hocijakú pesničku, ktorú im nejaký komisár alebo americký politik či lobista zloží. Keď vidím tú servilnosť všade okolo, s hrdosťou môžem povedať, že REPUBLIKA je jediná strana so zastúpením poslancov v národnom aj európskom parlamente, ktorá neoblomne drží svoju pronárodnú líniu. 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.