V SIETI

Facebook disponuje osobnými údajmi viac než miliardy ľudí

Foto archív
Dátum 30.10.2017

Správa o tom, že tajné služby sledujú sociálne siete, dnes už nemôže nikoho zaskočiť. Niekoľko rokov je univerzálnym a všeospravedlňujúcim dôvodom boj proti terorizmu, hoci je nad slnko jasnejšie, že nijaký terorista nepôjde plánovať bombový útok na svoju facebookovú časovú os. Naopak, bežný používateľ Facebooku pri registrácii poslušne vyplní svoje osobné údaje a v dobrej viere, že informuje len priateľov, píše o svojich zážitkoch, pocitoch či rituáloch, starostlivo upozorňuje na zmenu svojej polohy a na dôkaz „postne“ aj nejaké tie fotky. Súkromné správy, ak ich tak vôbec ešte možno nazývať, sú zase plné intímnych konverzácií a neraz i pikantných fotografií. Chtiac-nechtiac tak svoje životy žijeme pred publikom a je len otázka času, kedy a ktorý klik raz oľutujeme.

Kronika virtuálneho života

Pred niekoľkými rokmi médiá informovali o iniciatíve rakúskeho študenta Maxa Schremsa, ktorý požiadal Facebook o zaslanie všetkých uchovávaných dát súvisiacich s jeho profilom. Trvalo to niekoľko mesiacov, napokon však Max dostal disk, na ktorom sa nachádzalo 1 222 PDF súborov. Našiel tam všetko – svoje staré statusy, zverejnené príspevky, dávno vymazané fotografie i údaje o svojej polohe. Zažaloval Facebook rovnako ako mnohí po ňom, ale je to ako boj s veternými mlynmi. Žaloby sa sypú na sociálne siete z každej strany a pre ne nie je nič jednoduchšie, než zaplatiť hoci aj niekoľkomiliónovú pokutu. Aj tento rok v máji uložil Francúzsky nezávislý úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov spoločnosti sankciu za sledovanie aktivity a využívanie osobných údajov 33 miliónov používateľov. Národná komisia pre informatiku a slobody požadovala od Facebooku 150-tisíc eur, keďže spoločnosť masovo zhromažďuje osobné údaje bez právneho základu na účely cielenej reklamy. Dozorný orgán vyčítal Facebooku, že zhromažďuje údaje o politických alebo náboženských názoroch, sexuálnej orientácii a iných osobných črtách používateľov sociálnej siete bez toho, aby ich o tom informoval.

Apatia

Ak by tajné služby len využívali náš exhibicionizmus, zas až tak veľa by sme im vyčítať nemohli. Existuje však čoraz viac dôkazov o tom, že sociálne siete sú od úplného počiatku práve ich dielom. Kedysi šlo len o konšpiráciu, dnes už je potvrdené, že pri registrácii na Facebook dávame súhlas so spracovaním svojich údajov Spojeným štátom americkým. Ďalší fakt je, že americká spoločnosť In-Q-Tel investovala do Facebooku ešte v jeho počiatkoch milióny dolárov. Ide o spoločnosť, ktorá sa špecializuje na technológie na získavanie dát spolupracujúc pri tom s CIA. S Facebookom je taktiež spojená i agentúra amerického ministerstva obrany DARPA, zodpovedná za vývoj vojenských technológií.

Možno si poviete, že vám je to jedno. Že nemáte čo skrývať, lebo žijete čestne a ak sa niekto chce hrabať vo vašej špinavej bielizni, je to jeho problém. To je však práve ten postoj, ktorý manipulátorom vyhovuje. Apatia, ktorou nás všetkých postupne nainfikovali, je horšia ako mor. Proti nepriateľovi nebojujeme, pretože ho nevidíme, on však vidí nás. A všetko si pamätá.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.