VAKCÍNA BEZ ZODPOVEDNOSTI ZA VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Vakcína proti Covid-19 sa vyvíja v zrýchlenom režime a za ojedinelých okolností. Firma, ktorá vyvíja vakcínu pre európsky trh, odmieta zodpovednosť za vedľajšie účinky, ktoré sa prejavia o štyri roky. Slovensko vie, že z nej bude chcieť zásoby najmenej pre 3 milióny ľudí.

Foto PEXELS
Dátum 10.08.2020

Spoločnosť AstraZeneca, ktorá vyrába vakcínu proti Covid-19 aj pre Európsku úniu, odmieta zodpovednosť za prípadné vedľajšie účinky, informovala agentúra Reuters. "Je to jedinečná situácia, keď my ako spoločnosť jednoducho nemôžeme riskovať, ak... o štyri roky bude mať vakcína vedľajšie účinky," uviedol pre agentúru Reuters Ruud Dobber, člen vrcholového výkonného tímu spoločnosti Astra.

„V zmluvách, ktoré máme zavedené, žiadame odškodnenie. Pre väčšinu krajín je prijateľné riskovať ich na pleciach, pretože je to v ich národnom záujme,“ uviedol a dodal, že Astra a regulačné orgány označili bezpečnosť a znášanlivosť za najvyššiu prioritu. Úradníci EÚ informovali agentúru Reuters, že zodpovednosť za produkt patril medzi sporné body európskeho úsilia o zabezpečenie dodávok potenciálnych vakcín COVID-19 od spoločností Pfizer, Sanofi a Johnson & Johnson.

Vakcína proti novému druhu koronavírusu by mohla byť dostupná do konca roka 2020. Uviedla to eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, ktorú v nedeľu citovala agentúra DPA. "Akékoľvek predpovede sú v tomto štádiu riskantné, ale máme isté náznaky, že prvotná vakcína by mohla byť dostupná do konca tohto roku alebo začiatkom budúceho," povedala Kyriakidisová.

„Toto je vážna vec, a pri počúvaní návrhov na povinné očkovanie proti koronavírusu je prinajmenšom zvláštne, že slovenské masmédiá o tom mlčia. V zahraničí však renomované agentúry jasne varujú - vakcína proti koronavírusu sa vyvíja v nebezpečne zrýchlenom režime, skracuje sa vývoj, testovanie, schvaľovanie. Zástupca firmy AstraZeneca vyvíjajúcej vakcínu pre EÚ sa vyjadril doslova: "Ako korporácia jednoducho nemôžeme znášať riziko, ak sa za 4 roky ukážu (negatívne) vedľajšie účinky očkovania." Riziko masových negatívnych účinkov očkovacích látok na ľuďoch majú teda znášať štáty. Pri takomto nezodpovednom postupe vlád a farmaceutických firiem by sme sa mali mať na pozore a zvážiť, či radšej nebudeme posilňovať svoju imunitu zdravším spôsobom ako pochybnými (v podstate pokusnými) očkovacími látkami, za ktorých následky sa nikto nechce zaručiť,“ reagoval na sociálnej sieti poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík.

 

 

 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.