VLÁDA V TICHOSTI PRIPRAVUJE PRIVATIZÁCIU LESOV V CHRÁNENÝCH LOKALITÁCH

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Zámer Budajovho ministerstva vyvolal vojnu o slovenskú vodu a pôdu. Nielen preto, že súčasná arogantná vládna koalícia predložila takúto zásadnú reformu formou poslaneckého návrhu. Zákerne, aby sa vyhla širokej verejnej a odbornej diskusii. Vedomá si sily poslušného hlasovacieho parlamentného valca.

Foto SITA/JANA BIROŠOVÁ
Dátum 09.10.2021

Už deti v škole vedia, že najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe je Žitný ostrov. Zároveň je tiež najväčším riečnym ostrovom v Európe. Bezprostredne pri Bratislave sa pod povrchom v tejto oblasti nachádza až 10 miliárd kubických metrov kvalitnej pitnej vody, ktorú opakovane znova a opäť dopĺňa priesakmi voda z riek. Ohrozenie tohto podzemného tekutého bohatstva musí právom vyvolať strach.

Poslanec NR SR a podpredseda Smer-SD Richard Takáč

 

ŽIVOTNÉ PROSTREDIE SA RIADI CEZ TRETÍ SEKTOR

 

Poslanci NR SR budú o reforme národných parkov rokovať na októbrovej schôdzi parlamentu (pôvodne mali rokovať na septembrovej schôdzi). Opozičný poslanec a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč (Smer-SD) vyzýva na širšiu diskusiu o reforme s odbornou verejnosťou a zástupcami opozičných strán. Skonštatoval, že presun pozemkov v národných parkoch pod ochranárov prostredníctvom poslaneckého návrhu je nonsens: „Od začiatku tvrdíme, že bez diskusie s odborníkmi hrozí zánik vidieka a s ním spojené ohrozenie pracovných miest či hospodárenia v lesoch.“ Smer-SD je podľa neho proti obchádzaniu odborných diskusií. Verí, že „mesiac k dobru“ umožní dať veci do poriadku a stihnú sa rozprávať o sociálnych a ekonomických dosahoch presunu pozemkov a tiež o dôsledkoch na životné prostredie. „Nikto zatiaľ nepredložil finančný ani iný vplyv na presun správy pozemkov v národných parkoch. Je tu mnoho odborníkov, ktorí k téme majú čo povedať, a mali by byť súčasťou veľkej diskusie o lesoch v národných parkoch. Budeme mať chránené celé Slovensko, a tým budeme reálne ubližovať ekonomike. Žiaľ, životné prostredie sa riadi cez tretí sektor.

Na Matovičovom chrbte

Ján Budaj bol jedným z lídrov politického prevratu z roku 1989. Kurič v typickej čiapke, ktorú sme v detstve nazývali „debilka“, smeroval po nežnej revolúcii ambiciózne na Oslí vrch – do parlamentu. Pletenú kultovú čapicu ekologického aktivistu premenovali na „budajku“... Oblek predsedu najvyššieho zákonodarného zboru si však spomínaný tribún revolúcie nestihol už vtedy obliecť. Dva dni pred prvými slobodnými voľbami v Československu – v júni 1990 – obvinili Budaja, že spolupracoval s komunistickou ŠtB. Správa o Budajovi ako agentovi tajnej polície prišla sťa tornádo do moravských obcí. „Divný Janko“ prišiel z večera do rána o ilúzie, sľubnú kariéru aj o výnosný biznis budúceho kapitalistu. „Nikdy nie je neskoro,“ povedal si profesionálny frfloš a v maske ochranára sa nenápadne – už ako „Obyčajný Janko“ – do najvyššej politiky vrátil. Opäť víťazne (ako kedysi dávno s VPN). Tentoraz na Matovičovom chrbte v roku 2020, keď sa dal prenajať na kandidátku OĽaNO. Ako inak, hneď po zostavení vlády sa posadil rovno do ministerského kresla. Nemôže už strácať čas, 30-ročná diéta mu vyhnala apetít až po vrchol Gerlachovského štítu. Karnevalová maska dokáže pomýliť mnohých, maska spravodlivého politika všetkých... Alebo takmer všetkých. Reforma národných parkov, ktorá bude našu spoločnosť stáť 7 až 11 miliónov eur, vyzerá na prvý pohľad bohumilo. Takisto ochrana vlka či medveďa. V živote platí pravidlo – „za všetkým hľadaj ženu“, v politike je vždy nejaké „ale“ ... Tzv. protikorupčná vláda Matovičovej štvorkoalície musí svoj biznis robiť sofistikovanejšie, po novom, inak. Všetky doteraz používané vyciciavacie, výpalnícke, korupčné aj tunelovacie schémy od privatizácie cez lúpeže Dzurindových vlád sú už odhalené a verejne známe. Zlé jazyky a zasvätení napriek tomu tvrdia, že úspešne a mimoriadne výnosne obchoduje od počiatku novej vládnej kamarily nielen Matovič s Naďom, no tiež generál – občan Lengvarský. A vari Janko je od macochy? Vymyslel on veru onakvejšiu schému zbohatnutia na národnom bohatstve!

V jednoduchosti je krása i diabol!

Ak ochránime najväčšie šelmy: medveďa a vlka, necháme ich voľne sa množiť a loviť, pokiaľ darujeme bezbrehú slobodu diviakom a srnčej zveri, vyženieme z lesov a hôr všetkých gazdov, chovateľov, farmárov i hospodárov. Veď ak človek nebude môcť na vidieku chovať včely, ovce, stáda dobytka, pestovať potraviny, nebude mať prečo na vidieku žiť. Ak súčasne vyvlastníme pozemky v ochranných pásmach 3, 4, 5 (ktoré sa musia dostať pod správu Ministerstva životného prostredia SR) – tváriac sa, že chránime prírodu, zbavíme sa všetkých oponentov a ozajstných prirodzených ochrancov vzácnych lokalít. To je zrejme stručne a jasne načrtnutý biznis projekt súčasného envirorezortu. Potom už bude stačiť len oprášiť dávnu dzurindovsko-miklošovskú goriliu tézu, že „štát je najhorší hospodár“. A predaju štátneho bohatstva jednej silnej nadnárodnej, alebo niekoľkým starostlivo vybraným „našim“ súkromným firmám, už nebude stáť v ceste nik a nič. Zámer Budajovho ministerstva vyvolal vojnu o slovenskú vodu a pôdu. Nielen preto, že súčasná arogantná vládna koalícia (poučená diktátormi, tyranmi a totalitnými režimami, ako uchopiť a zneužívať moc) predložila takúto zásadnú reformu formou poslaneckého návrhu. Zákerne, aby sa vyhla širokej verejnej a odbornej diskusii. Vedomá si sily poslušného hlasovacieho parlamentného valca.

Diskusia i polemika len na ulici...

V uplynulých týždňoch sa v médiách zjavili správy o petíciách, protestoch aj o početných stretnutiach odporcov i podporovateľov pripravovanej reformy národných parkov. Tak v regiónoch, ako tiež pred úradom vlády.

„Jednotná správa pozemkov v národných parkoch je štandardom všade vo svete, aktuálna situácia na Slovensku, keď tieto pozemky spravujú podniky žijúce z ťažby lesov, je svetovou raritou,“ skonštatoval koordinátor petície Osloboďme národné parky Marek Kuchta z iniciatívy My sme les. Za komplexnú reformu sa v petícii s podporou 28 ochranárskych organizácií vyslovilo 33-tisíc ľudí. Žiadajú rozšíriť bezzásahovú zónu zo súčasných 20 na minimálne 75 percent územia národných parkov. „Národné parky nie sú na to, aby v nich svoje umenie predvádzali lesníci či developeri. Na to máme zvyšok krajiny a hospodárske lesy,“ zdôraznil Kuchta.

Slovenská lesnícka komora (SLsK) počas protestu žiadala stiahnutie novely zákona, ktorej súčasťou je reforma národných parkov. Požaduje, aby sa prevod pozemkov v národných parkoch riešil vládnou novelou, aby reforma prešla štandardným legislatívnym procesom vrátane pripomienkovania. „Musí to byť urobené cestou, na ktorej sa dohodnú všetci odborníci, nemôže to ísť takýmto rýchlym tempom a skráteným procesom,“ reagoval predseda SLsK Milan Dolňan. Riadne prerokovanie žiada aj Slovenská poľovnícka komora. „Novela sa dotkne totiž aj 900 užívateľov poľovných revírov, čo je polovica všetkých revírov na Slovensku. Ak by sa tu vytvoril 75-percentný bezzásah, tak sa na obrovskom území bude zver nekontrolovane množiť, spôsobovať škody na lesných porastoch, poľnohospodárskych kultúrach a spôsobovať ďalšie problémy vlastníkom, občanom tohto štátu,“ uviedol pre TASR hovorca komory Alojz Kaššák.

1. Na území SR je vyhlásených 9 národných parkov a 14 chránených krajinných oblastí.

 

2. Lesy pokrývajú 41,2 percenta z celkovej výmery štátu.

 

3. V TANAP-e zmizlo za 15 rokov až 30 percent plochy lesov.

 

4. Cez Slovensko preteká viac ako 180 vodných tokov.

 

5. Približná dĺžka všetkých vodných tokov v SR je 50 000 km.

 

6. V SR máme 330 vodných nádrží a priehrad, 25 prírodných jazier, v Tatrách ďalších 105 plies.

Arizácia majetku Slovákov

Ing. Rudolf Huliak – aktívny poľovný hospodár, predstaviteľ poľovníckej komory a poľovníckeho zväzu – to za všetkých povedal vari najzrozumiteľnejšie. „Príde čas, keď do národných parkov budeme môcť vstúpiť len cez turniket a až keď zaplatíme 5 eur. Ministerstvo to nebude schopné ani ochotné celé riadiť a už vôbec nie spravovať. Podobne ako parkovanie v mestách vyrieši táto vládna garnitúra problém jednoduchou kapitalistickou cestou. Zverí to nejakej správcovskej spoločnosti, ktorá na tom bude zarábať, no ktorá je už súkromná firma a pôjde jej len a len o zisk. Bude vyberať pokuty, bude udeľovať výnimky na ťažbu dreva a povolenky na odlov zveri. Lesy v prvom a v druhom pásme ostanú v rukách štátnych lesov, napospas ťažbe a drevospracovateľskému priemyslu. Lesy SR budú zaťažované nákladmi, ale všetky finančné zdroje a výnosy z biznisu budú prúdiť na ministerstvo životného prostredia i k veľkým gigantom, ktoré sa sem tlačia zo zahraničia. A potom sa už len ukazovák namieri na štát, ktorý je zlým hospodárom! Pamätajte na moje slová, že lesy v 1. a 2. pásme sa časom sprivatizujú...“ Označil túto aktivitu za obrovský podvod na majetku občana. Zdôraznil, že je vyčlenená obrovská suma 1,3 miliardy z Fondu obnovy pre ministerstvo životného prostredia na podobné nezmyselné projekty ako päť a pol milióna eur na pozorovanie a ochranu sysľa. V čase, keď mnohí občania nemajú čo jesť, keď vraj niet na dôchodky pre seniorov, keď má štát problém so školstvom aj so zdravotníctvom, keď sa neriešia celospoločenské problémy, stále je dosť finančných prostriedkov na projekty, ktoré sa dajú dobre i ľahko vytunelovať.

A známy urbárnik Ing. Pavel Zacharovský na to nadviazal poukázaním na konečné smerovanie a cieľ dnešných „záchrancov“ Slovenska. „Ide o pitnú vodu. Boj o pitnú vodu sa tu začal, prebieha a tak skoro sa neskončí. Veď práve les má najväčšiu vodozádržnú schopnosť. Ak ten, kto to sleduje, získa územie, dostane sa k prameňom riek, k zdrojom pitnej vody.“

Štátom posvätená lúpež

Kto to zastaví? Isto nie prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá už dávno zabudla na svoje slová: „Musíme spoločne urobiť čo najviac pre to, aby naše kopce, lesy, príroda boli naším ,chráneným domovom‘.“ No orgány činné v trestnom konaní by si viac ako kajúcnikov a vojnu policajtov mohli a mali všímať štátom posvätenú a pripravovanú veľkú majetkovú lúpež. Päťdesiatjeden percent vlastníkov lesov sú totiž neštátni vlastníci, teda občania SR. A štát má už pripravených 150 miliónov eur na odkúpenie 30 000 hektárov lesov, ktorých spoločenská i ekologická hodnota je 20 až 30 eur za štvorcový meter. No ministerstvo je ochotné vykupovať to za smiešnych 50 centov! Štát obmedzí vlastníkov na ekonomickom využívaní lesa či pozemkov, no zaťaží ich nákladmi alebo daňou z vlastníctva. Ak spracovateľská firma vydrancuje a neoprávnene vyťaží súkromnému majiteľovi les, vznikne mu škoda 1 milión 200-tisíc eur. Keď to však od majiteľa budú chcieť ministrovi adlátusi kúpiť, ponúknu 5 centov za štvorcový meter! Viacero kajúcnikov i odsúdených tunelárov vo väzení poukázalo na to, že provízie sa v takýchto schémach vyplácajú zainteresovaným vo výške 10 percent a vždy vopred. Možno by špeciálnych prokurátorov a vyšetrovateľov NAKA mohlo zaujímať, v ktorej škatuli od topánok je 15 miliónov a v ktorom atašé kufríku 150 miliónov eur pre enviro kšeftárov.

Náš najväčší slovenský básnik Andrej Sládkovič všetkých vykrádačov chrámu prírody varuje: „Beda, kto v mori vidí iba vodu, kto nepočuje nemú prírodu, kto v skalách vidí iba skaly.“

 

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.