VOLEBNÁ KORUPCIA

Matovič chce dať občanom 500 eur za to, že prídu k hlasovacím urnám.

Foto PEXELS
Dátum 11.03.2023

Voľby budú (ak budú) o niekoľko mesiacov, ale volebná kampaň sa už vlastne začala „vďaka“ Igorovi Matovičovi. Ako inak – psychopaticky. Najprv parlament, ktorý budeme platiť ešte osem-deväť mesiacov, odmietol Matovičov návrh na 10-percentnú zľavu zo štátnych poplatkov za účasť vo voľbách. Po vcelku búrlivej, ale krátkej debate poslanci zamietli procedurálny návrh právneho „experta“ Dostála, ktorým by sa návrh 10-percentnej zľavy vrátil na dopracovanie. Volebné zľavy/odmeny nevyšli, a tak Matovič štyri hodiny nato prišiel s ďalšou zo svojich „atómoviek“. Z rukáva vytiahol ešte radikálnejší návrh: voličom chce za účasť vo voľbách dať 500 eur na ruku. Sám túto sumu vyrátal (ktovie, čo mal z matematiky). Len na porovnanie: 500 eur je pre niekoho dvojtýždňová mzda.

Odpovedzme teraz na otázky (1) prečo, (2) kde inde sa to tak deje, (3) ovplyvnilo by to voľby a (4) koľko by to stálo.

Lebo Fico

Pri hľadaní odpovedí na otázku „prečo“ preskočíme psychopatické syndrómy typu lebo Fico, lebo sa k moci dostane mafia a fašisti, lebo 500 eurami ideme zachrániť demokraciu. Jediný podpísaný pod návrhom (Igor z Trnavy) uvádza v dôvodovej správe, že Slovensku hrozí jednak nízka účasť a po voľbách katastrofa. Ak k nej má dôjsť, malo by o tom rozhodnúť čo najviac voličov, lebo „ide o všetko!“. Čo je to „všetko“? Predovšetkým jeho dobre zobchodovaná strana – hnutie, „eseročka“ s veľkou peňaženkou. Rovno povedal, že ľudia dostanú odmenu za to, že pôjdu voliť, aby tým mohli poraziť strany ako Smer alebo Hlas. Nuž, korupcia, či nie? „Nejde o volebnú korupciu, keďže Trestný zákon jednoznačne určuje, čo je korupcia. Toto nie je o kupovaní voličov, to je o bití na poplach, toto je o bití pre záchranu Slovenska, lebo v skutočnosti 30. septembra pôjde tejto krajine o všetko“ – citovali sme Matoviča, podľa ktorého sa Smer, Hlas a strany krajnej pravice spoliehajú na to, že „demokraticky cítiaci voliči“ neprídu voliť a zase vyhrajú „mafiáni, zlodeji“... Ak Igor naďalej tvrdí, že Fico niečo ukradol, mal 3,5 roka na to, aby dal veci do poriadku. Inak sú to prázdne reči.

Matovič zrejme je zaľúbený do Nemecka „starých, dobrých čias“. Pamätáme si, že testovanie „dohodol“ s Merkelovou v tie dni, keď omieľal „van tajm, next tajm“? Že na ktorejsi tlačovke sa chcel počtom členov podobať Hitlerovej NSDAP? A teraz: „Reálne sa obávame, že Slovensko môže v nasledujúcich voľbách zažiť to, čo zažívali v Nemecku v 30. rokov minulého storočia po hospodárskej kríze.“ Že je nevyhnutné, aby v nasledujúcich voľbách bola účasť čo najväčšia, aj preto, aby sme zostali v západnej Európe a nevydali sa v ústrety „veľkému ruskému bratovi“.

Problém s čitateľskou gramotnosťou

K druhej otázke. Matovič, ale aj jeho nohsledi ako Milan Vetrák, Ján Horecký a spol. tvrdia, že sa to tak robí v Grécku („Grécko odmeňuje dňom voľna“), vo Švajčiarsku (dáva daňové úľavy). Podľa dočasne povereného ministra školstva by namiesto 500 „možno stačilo 100 eur“. No novinári zistili, že vo Švajčiarsku nič také ako odmeny za účasť vo voľbách neexistuje. Ktosi napísal, že poslanci OĽaNO mali zrejme problém s čitateľskou gramotnosťou, teda s porozumením a prekladom z cudzieho jazyka. Hlasovanie vo voľbách je totiž v jedinom švajčiarskom kantóne Schaffhausen povinné a za neúčasť hrozí pokuta 5 švajčiarskych frankov. Podobnosť s 500 eurovou odmenou za účasť je mimoriadne „vzdialená“. Pokiaľ ide o Grécko, tam majú zamestnanci nárok na jeden až tri dni pracovného voľna, aby mohli voliť, počet dní voľna súvisí so vzdialenosťou medzi volebnou miestnosťou a pracoviskom.

Isteže, sú aj štáty, kde odmeny existujú, napríklad Singapur. Za účasť na voľbách majú Singapurčania nárok na dennú mzdu navyše, teda ako keby pracovali počas štátneho sviatku. A aj na Filipínach existuje istá podobná forma odmeny.

K tretej otázke. Samozrejme pre peniaze (300 eur) si mnohí ľudia dali vpichnúť tretiu dávku neoverenej vakcíny, aj na voľby by prišli, veď 500 eur! – a Matovič to dobre vie, lebo on sám kvôli peniazom skáče „do výšky“ viac, ako je svetový rekord.

Po štvrté: Ak sa na voľbách v septembri zúčastní toľko ľudí ako v roku 2020 (2 916 840), stálo by to štát 1,5 miliardy eur. Pokiaľ by však k urnám pristúpili všetci oprávnení voliči (4 432 419), štát by vyplatil vyše 2,2 miliardy eur. A teda aj keď je podľa niektorých pojem „volebná korupcia“ silné slovo, tento návrh určite verejným financiám nepomôže. A odkiaľ chce na to OĽaNO vziať? To Matoviča netrápi. Jedenapolmiliardovú položku označil za šokujúcu sumu, to si však „šokujúce chvíle“ vyžadujú. Citát: „Môžeme žgrlošiť, šetriť, môžeme si povedať, že nedáme, ale v skutočnosti, keď sa zlodeji s dostanú k moci, rozkradnú viac. Ak budeme vládnuť my, zafinancujeme to z toho, že zabránime zlodejom kradnúť a keď budú vládnuť oni, tak je to jedno.“ Reč hodná psychopata, ide jednoznačne o plytvanie verejnými zdrojmi. Je čas, keď platí, že ak zasadá parlament, ľudia by sa mali báť o svoje peňaženky.

Hackerské útoky, sabotáže a dezinformácie

Ale je tu aj iný – a možno vážnejší problém. Výrok, že nie je dôležité voliť, ale spočítavať hlasy, sa pripisuje Stalinovi, no zdá sa, fakty to potvrdzujú, že je to tak. Nie, nejdeme „konšpirovať“, len hľadáme odpoveď na otázku, či sú takmer totožné volebné výsledky pri prezidentských voľbách u nás, vo Francúzku a v Česku – pomer 58 a 41 percent medzi víťazmi a porazenými sa „uplatnil“ medzi Čaputovou a Šefčovičom, následne medzi Macronom a Le Penovou, a nedávno aj medzi Pavlom a Babišom – iba náhodou, alebo ide o nastavenie systému spočítavania hlasov Dominion. Medzitým sa na internete šíria informácie o tom, že „šikovní českí IT-odborníci“ na základe priameho prenosu ČT zo sčítania hlasov zistili, že „Babišovi ukradli 1 500 000 hlasov“ a viacerí voliči podávali sťažnosti na Najvyšší správny súd v Brne. Pravda – nepravda? Uvidíme. Tak či onak, tento náš ešte ako-tak fungujúci parlament by mal z vôle opozície prijať zákon o povinnom ručnom sčítavaní hlasov popri elektronickom. Istota je istota.

Najmä ak je tu informácia, že skupina izraelských hackerov Team Jorge sa mieša do volieb v rôznych štátoch už viac ako 20 rokov. Reportéri z The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País či izraelského Haarec odhalili, že tím vedie 50-ročný Tal Hanan, bývalý príslušník izraelských špeciálnych síl, a tvrdia, že pomocou hackerských útokov, sabotáží a automatizovaných dezinformácií na sociálnych sieťach zmanipulovali viac ako 30 volieb na celom svete a zarobili milióny. Z uverejnených informácií nevieme, či medzi takto „obšťastnené“ štáty patrí aj Slovensko. Po skúsenostiach z posledných prezidentských i parlamentných volieb, keď nezvíťazili favoriti, nemožno nič vylúčiť.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.