MATOVIČOVA VLÁDA POKRAČUJE V ROZKRÁDANÍ SLOVENSKA

Slovensko vzdáva predkupného práva na 49-percentný balík akcií VSE Holding, za čo dostane od spoločnosti E.ON 35 miliónov eur. Zahraničná poločnosť E.ON bude ovládať dve tretiny distribúcie elektriny na Slovensku.

Foto TASR/AP
Dátum 31.07.2020

BRATISLAVA 30. júla (TASR/extraplus.sk) – Vláda mala využiť peniaze z plánovaného deficitu na odkúpenie akcií Východoslovenskej energetiky (VSE) Holding a nemala pripustiť ovládnutie VSE spoločnosťou E.ON. Povedal to vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Takáto koncentrácia kontroly energetiky je podľa neho veľmi nebezpečná. Fico tak reagoval na podpis memoranda o porozumení medzi Slovenskom a nemeckou energetickou spoločnosťou E.ON. Podľa memoranda sa Slovensko vzdáva predkupného práva na 49-percentný balík akcií VSE Holding, za čo dostane od spoločnosti E.ON 35 miliónov eur. "V tomto prípade si myslím, že tu nejde o 35 miliónov za predkupné právo. V tomto prípade ide o judášsky groš za to, že spoločnosť E.ON bude ovládať dve tretiny distribúcie elektriny na Slovensku," povedal Fico.

ČÍTAJTE TIEŽ: VLÁDA TÉMOU DIPLOMOVIEK PREKRYLA „PREDAJ“ LETISKA SLIAČ A BREMENO PÔŽIČIEK

Bývalý premiér upozornil, že za minulej vlády mal minister hospodárstva Peter Žiga (vtedy Smer-SD) príkaz vrátiť do rúk štátu, pokiaľ na to bude príležitosť, všetok strategický majetok. Fico pripomenul vrátenie elektrárne Gabčíkovo či zastavenie privatizácie bratislavského letiska. Na odkúpenie podielu v Stredoslovenskej energetike (SSE) v roku 2013 od francúzskej firmy Electricité de France (EDF) nemal podľa neho štát peniaze. Podiel a manažérsku kontrolu nad SSE vtedy získal český Energetický a průmyslový holding (EPH), no štát z tejto transakcie neprofitoval.
Podľa Fica by mal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zverejniť sumu, za ktorú predal štát 49-percentný podiel VSE v roku 2002 za vlády Mikuláša Dzurindu a porovnať ju s aktuálnou sumou, za ktorú balík akcií VSE Holdingu predáva súčasný majiteľ RWE spoločnosti E.ON. Sulík túto sumu nespresnil, keď sa odvolal na nesúhlas obchodných partnerov. Neštandardné je podľa šéfa Smeru-SD aj to, že o takomto rozhodnutí nerokovala vláda, ale oznámil ho minister hospodárstva.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.