SLOVENSKÝ ZBROJÁR A KONŠTRUKTÉR JAROSLAV KURACINA ZOŽAL ÚSPECH V AMERIKE

Slovenská zbraň z produkcie spoločnosti Grand Power s názvom STRIBOG SP9A1 zvíťazila v prestížnej, americkej súťaži Pistol Caliber Carbine Contest. 

Foto ARCHÍV EP
Dátum 20.07.2020

Slovenský zbrojár, konštruktér a otec slovenskej pištole K100 Jaroslav Kuracina sa môže opäť pochváliť veľkým úspechom. Slovenská zbraň z produkcie spoločnosti Grand Power s názvom STRIBOG SP9A1 zvíťazila v prestížnej, americkej súťaži Pistol Caliber Carbine Contest. 

 

Pochádza z Oravy, ale od siedmich rokov žije v Banskej Bystrici. Vyštudoval konštrukciu zbraní a munície na Vojenskej akadémii Antonína Zápotockého v Brne. Po skončení školy začal ako vojak z povolania so skicovaním pištole, ktorú chcel skonštruovať sám pre seba. Mnohí kolegovia sa mu v tom období smiali, no nakoniec podal patent na Úrad priemyselného vlastníctva do Banskej Bystrice a uspel. Išiel si plniť sen a netušil, že sa tým v budúcnosti bude živiť. Dnes je majiteľom konštrukčnej a obchodnej firmy Grand Power, ktorú založil pred osemnástimi rokmi. Odborníci ho označujú za otca slovenskej pištole K100. Odborné časopisy o nej prinášajú len pozitívne informácie. Jeho firma zaznamenala veľký úspech tento rok v januári na výstave v Las Vegas. Ako hovorí, kým boli po minulé roky na americkom trhu firma no name, dnes na nich odborníci a športoví strelci ukazujú s uznaním: To je Grand Power. Nepatrí k podnikateľom, ktorým ide predovšetkým o zisk, k ľuďom vo firme sa správa ako k svojim deťom. Deň začína tým, že každé ráno prejde všetky prevádzky, aby sa s ľuďmi pozdravil, porozprával, tri štvrtiny z nich pozná po mene. Keď vypukla na Slovensku koronakríza a ľudia ostali v panike, báli sa nedostatku potravín, tak on zachoval chladnú hlavu, nakúpil vo veľkoobchode trvanlivé potraviny a každý zamestnanec dostal zásobu potravín pre štvorčlennú rodinu na 90 dní. Tým ostali ľudia v pokoji, neboli v strese, v pohode sa sústredili na robotu s tým, že ich rodiny sa nemusia báť, že nebudú mať čo jesť. Ako nám prezradil, jeho ľudia boli príjemne šokovaní. Hovorieva: Pokiaľ sú moji ľudia spokojní, budem aj ja spokojný. Čo ho však mrzí, je chýbajúce zdravé sebavedomie Slovákov, ktorí sú zakríknutí a neveria vo svoje schopnosti. V septembri 2019 získal Cenu Extra plus za Prácu v prospech Slovenskej republiky. Jaroslav Kuracina.

ČÍTAJTE TIEŽ: SLOVENSKÝ MERITOKRAT

Jaroslav Kuracina: Vládnutie strany Smer-SD bolo neakceptovateľné, pretože ich nutkavá potreba „uliať“ dvadsať i viac percent provízie z každej verejnej zákazky je jednoducho, slušne povedané, kleptománia

Priaznivcov si získala najmä rozložením, ktoré využívajú najmodernejšie dlhé zbrane. Slovenské karabíny sa stali miláčikmi mnohých médií, ktoré sa zaoberajú zbraňami. Dizajnový SP9 je považovaný za jeden z najlepších karabín pištoľového kalibru (PCC). Jeho najväčším rivalom je momentálne český Scorpion EVO 3. Rovnako ako väčšina PCC zbraní, má SP9 spätný ráz, avšak na jeho konci je gumový nárazník, ktorý ho pomáha tlmiť. Nárazník je možné si prispôsobiť a upraviť veľkosť, či tvar.

Ergonomický je SP9 jednoduchší a využíva osvedčené, najmodernejšie rozloženie. Zásobník je dostupný z oboch strán a nabíjacia rukoväť je umiestnená dopredu a je ľahko prístupná. Od ostatných karabín sa líši najmä západkou. Výhody využitej západky spočívajú v tom, že je na oboch stranách rovnaká a namiesto tlačídla používa páku.

Ako nám povedal majiteľ Grand Power Jaroslav Kuracina v USA sa rozbehli ešte v roku 2019.  „Bola tam súťaž na zbraň pre potreby amerických špeciálnych jednotiek. V podstate to mal byť malý kompaktný samopal, tak sme pripravili subkompakt STRIBOG a náš americký partner sa prihlásil do súťaže s naším produktom. Bolo tam až šestnásť firiem, prebojovali sme sa do prvej trojky, ale skončili sme druhí. Prvý skončil švajčiarsky produkt, ktorý bol na kus o dvetisíc dolárov drahší.

Mimochodom, je to zbraň, ktorú nakúpil Robert Kaliňák pre policajtov v základnom vybavení za 1 800 eur za kus. My sme dávali ponuku za 600 a neprešli sme. V USA to bolo čosi podobné, ponúkli sme za 1 000 dolárov a vyhrala ponuka za 3 000 dolárov. Dôvodom bolo vyššie subjektívne hodnotenie členov výberovej komisie pri švajčiarskom produkte. Samozrejme, toto prebehlo americkými médiami a bežný Američan je veľmi šetrný človek, ktorý si za dolár dá vŕtať koleno, a povedal si: Prečo by som mal niečo kupovať za 3 000, keď to môžem mať za 1 000 dolárov, veď v súťaži skončili ako druhí. Takže v konečnom dôsledku to bola pre nás penalta na bránku bez brankára.

Naozaj dnes nestíhame výrobu. Američania chcú od nás 3 000 kusov mesačne, čo nie je také jednoduché dodávať, pretože máme obchodné záväzky aj na iné trhy. 

Momentálne ide celá slovenská ekonomika od desiatich k piatim, ekonómovia odhadujú desať- až dvadsaťpercentný prepad HDP a celý export Slovenska stojí. My ideme na plný výkon a exportujeme. Ako sa nám podaril prielom v USA, kde sme s verziou našej karabíny STRIBOG prerazili sa momentálne začíname naozaj stávať pojmom. Tým, že USA majú veľký trh, pre nás to znamená obrovské možnosti a predaje" uzavrel svoje vyjadrenie Jaroslav Kuracina. Na našu otázku súviciacu s pozitívnymi hodnoteniami z odborných časopisov o K100 z českých médií, ktoré píšu o slovenskom zázraku, Rusi s obdivom oceňujú, že bratia Slovania zo Slovenska sú šikovní, a uznanie pridali aj Nemci nám Jaroslav Kuracina povedal, že je to pocit zadosťučinenia. „Určite je to dobrý pocit, tým skôr, že začiatky boli mimoriadne ťažké a najmä na Slovensku, kde som desať rokov zápasil s nedôverou Slovákov v slovenský produkt. Slováci majú v génoch zakorenené sebapodceňovanie sa. To znamená, že Slovák si povie: Čo my Slováci môžeme dokázať, veď dobré je len to, čo privezieme zo zahraničia" skonštatoval majiteľ Grand Power Jaroslav Kuracina.

Zdroj: https://nationalinterest.org/blog/reboot/stribog-sp9a1-has-won-pistol-caliber-carbine-contest-164949

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.