MATOVIČOVA VLÁDA CHCE POSILNIŤ NÁRODNOSTNÉ ŠKOLSTVO-NAJMÄ VYUČOVANIE V MAĎARČINE

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku je zhruba 700 inštitúcií, kde sa vyučuje v maďarskom jazyku. Na Slovensku máme stabilnú sieť materských, základných a stredných škôl, kde sa maďarský jazyk vyučuje, povedala štátna tajomníčka Filipová s tým, že víziou rezortu školstva je ich posilniť. 

Foto TASR/AP
Dátum 15.08.2020

BRATISLAVA 15. augusta (TASR/extraplus.sk) – Rezort školstva chce definovať pojem národnostné školstvo, v rozhovore pre TASR to uviedla štátna tajomníčka rezortu školstva pre národnostné a inkluzívne vzdelávanie Monika Filipová.

 

Roman Stopka, predseda PSN: Prebúdzaním spiaceho turula nejde o nič iné, než o zneužívanie ekonomicko-politickej rozkolísanosti Európy na šovinistické ciele maďarských iredentistov.

 

ČÍTAJTE TIEŽ: MAĎARI ÚTOČIA NA SLOVENSKÉ HRANICE

Štátna tajomníčka tvrdí, že na tom už pracujú. "Pôvodne naším plánom bolo, aby sme urobili osobitný zákon na národnostné školstvo, ale vzhľadom na jednotnejšiu legislatívu zvažujeme zaradenie osobitnej časti do školského zákona, kde sa zadefinuje národnostné školstvo," uviedla. 

ČÍTAJTE TIEŽ: MATOVIČ USTUPUJE MAĎAROM A LIKVIDUJE SLOVENSKÚ ŠTÁTNOSŤ

Stihnúť by to chcel rezort do konca roka. "Nejde o zásah do školského systému, ide o jednoznačnú definíciu, čo znamená národnostné školstvo na Slovensku a v akých špecifikách je odlišné od slovenských škôl, napríklad keď ide o školu s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny," vysvetlila štátna tajomníčka.

Na Slovensku je zhruba 700 inštitúcií, kde sa vyučuje v maďarskom jazyku a dve rusínske školy, uviedla Filipová. Národnostné školstvo podľa nej je zabezpečenie vzdelávania sa detí vo svojom materinskom jazyku.

"Najvyšší počet národnostnej menšiny na Slovensku je maďarskej, pričom na Slovensku máme stabilnú sieť materských, základných a stredných škôl, kde sa maďarský jazyk vyučuje," povedala štátna tajomníčka s tým, že víziou rezortu školstva je ich posilniť. 

ČÍTAJTE TIEŽ: VLASTIZRADCA MATOVIČ CHYSTÁ AUTONÓMIU, OPOZÍCIA JE PARALYZOVANÁ A NÁRODNÉ SILY V TROSKÁCH

Filipová z vlastnej skúsenosti tvrdí, že deti, ktoré chodili do materskej školy, kde sa vyučuje maďarský jazyk, následne prejdú na takýto druh školy aj na základnú a strednú školu. "Väčší šok však môže byť, keď sa žiak rozhodne ísť na slovenskú vysokú školu. V tomto prípade môže byť nedostatkom práve úroveň ovládania slovenského jazyka a tu chceme pomôcť. Aby si deti, ktoré chodia do systému národnostných škôl, nemysleli, že je to pre nich hendikep, keď chcú ísť na slovenskú vysokú školu, ale, naopak, ich to obohatí," dodala štátna tajomníčka. Novela školského zákona sa podľa úradu štátnej tajomníčky bude venovať nielen definícii národnostného školstva ako takého, ale aj výchove a vzdelávaniu príslušníkov národnostných menšín. 

MATOVIČ USTUPUJE MAĎAROM A LIKVIDUJE SLOVENSKÚ ŠTÁTNOSŤ

Pripomeňme si aspoň niečo z hrozivých dejín maďarskej nadvlády a ostatkov snáh po ovládnutí nášho územia. Spýtajme sa, prečo naši čerství predstavitelia ignorujú zmasakrovanie obyvateľov Černovej maďarskými žandármi v roku 1907. Na základe akého práva a v mene akých zámerov zabúdajú naši politickí predstavitelia na príčiny vzniku, priebeh a záver prvej svetovej vojny a utrpenie našich vojakov v nej a ich rodín v zázemí. Prečo sú prístupní deštruktívnym revíziám Trianonskej zmluvy. Zabudli na vpád maďarských vojsk na územie Slovenska v roku 1919 a zverstvá s tým spojené im nehovoria tiež nič? Vierolomné chovanie sa predstaviteľov maďarského štátu po Mníchovskej zrade v roku 1938 a pár dní po vzniku prvej Slovenskej republiky v roku 1939, im je taktiež ľahostajné? Vedia vôbec koľko Slovákov, zmobilizovaných do maďarskej armády z územia okupovaného na základe Viedenskej arbitráže, zahynulo v rámci Stalingradskej operácie a o spôsobe akým o nich referoval maďarský minister obrany vo svojom parlamente? Maďarským štátom podporovaný iredentizmus, pretrvávajúci napriek Parížskej mierovej zmluve z roku 1947, je pre našich štátnych predstaviteľov asi opäť len zavrhnutiahodná konšpiračná teória. 

(generál Emil Vestenický podpredseda politickej strany Práca slovenského národa, www.psn.sk)

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.